LITERATURA: Redakce vybírá prosincové pecky - Potan a Sirius

Článek od: Redakce - 05.12.2011

Dobrodružství kapitána Báthoryho – Ďáblova pevnost

Prosinec pro mě znamenaná tradičně tři věci – mámino skvělé cukroví, bramborový salát a novou knížku od Juraje Červenáka. A ani letos Ďuro nehodlá tradici porušit a na knižní pulty vysílá už třetí a závěrečný díl série Dobrodružství kapitána Báthoryho s podtitulem Ďáblova pevnost (ukázka). Takže když jsem si projížděl svůj seznam očekávaných knih, zjistil jsem, že tohle je pro mě poslední a zároveň nejočekávanější titul tohoto roku. Podle anotace to opět bude to pravé ořechové čtení k šálku grogu a již zmíněnému cukroví. Doufám, že se bude jednat o to nejlepší z letošní fantasy produkce, kde jsem na rozdíl od sci-fi, ještě nezakopl o pořádnou pecku. Takže, Ďuro, doufám, že nezklameš.

Třetí kniha série Dobrodružství kapitána Báthoryho.

Třetí část cyklu o protitureckých válkách v Uhersku, Sedmihradsku, Chorvatsku a Středomoří v letech 1660 - 1664.

Po útěku z benátského vězení kapitán Báthory a jeho druh ve zbrani, kozák Voronin, míří do Chorvatska, kde se seznámí s nelítostným turkobijcem Nikolou Zrínským.

Po jeho boku podniknou nebezpečnou výpravu na území Kanižského ejáletu k neblaze proslulé Věži duchů, aby tam konečně zlomili smrtící kletbu.

Ďáblova pevnost; Juraj Červenák; nakladatel: Brokilon; obálka: Michal Ivan; překlad: Robert Pilch; 500 stran; hardback; 398 Kč

Poznámka redakce: Nezapomeňte, že tento titul můžete získat i v naší vánoční soutěži nebo celou trilogii na Fantasy Planet.

Sirius

Lone Wolf: Oheň na vodě

Nejen normální beletrií je člověk (elf, mutant, zombie, alien) živ. Proto tu jsou například gamebooky z nově restartované série o Lone Wolfovi, jejíž druhý díl Oheň na vodě  právě teď vydává nakladatelství Mytago. Ten je stejně jako první díl nové, přepracované vydání s novými ilustracemi, lepším překladem a množstvím odkazů navíc. Osobně považuji Lone Wolfy za nejlepší gamebooky, co jsou na trhu (vyrovná se mu jen pár dílů z Fighting Fantasy – byť je to jedno, protože jsou stejně pár let k nesehnání), takže pokud toužíte po napínavém akčním fantasy příběhu, ve kterém můžete určovat děj, nemáte nad čím váhat.

Jsi Lone Wolf – Osamělý Vlk, novic řádu Kai, řádu nadaných válečníků ze země Sommerlund. Přede dvěma dny se vaše mírumilovná země dostala do válečného konfliktu. Obrovská armáda vedená Temným pánem Zagarnou během překvapivé invaze do Sommerlundu srovnala se zemí opevněný klášter řádu Kai. Ty jsi jediný, kdo tuto osudovou bitvu přežil, a proto jsi přísahal, že smrt svých bratří pomstíš.

Nyní, když je řád Kai zničen, existuje v dosahu jediná síla, která může ochránit tvůj lid před zběsilostí Temného pána Zagarny. Tou silou je Sommerswerd – legendární Meč slunce. Tvým úkolem je nyní odcestovat do Durenoru a získat slavný Sommerswerd, abys jej použil proti Temnému pánovi Zagarnovi...

Druhý díl slavné série gamebooků, jedná se o nové české opravené vydání - nový překlad, nové ilustrace a jako bonus sedmdesátiodkazové dobrodružství navíc!

Věčná válka

Pokud si však chcete odpočinout obecně od všech knih, tak je tu komiksová verze Haldemanovy slavné Věčné války. Tuto legendu military SF snad nemá smysl představovat. Nedávno její knižní verzi znovu vydal Polaris – jak v brožované, tak v pevné vazbě. Ve stejných variantách vychází i její komiksový bratříček, a tak si můžete silný příběh vojáka Williama Mandelly užít podle vašich preferencí (tedy pokud jste ochotní si za hardback připlatit). Tato ve své době kontroverzní kniha patří na poličku všech fanoušků military SF a určitě nic nezkazíte tím, že si vedle ní pořídíte komiksového sourozence. Někdo totiž dokonce tvrdí, že komiksová verze je ještě lepší než ta knižní...

William Mandella byl vybrán a musel se zúčastnit meziplanetárního střetnutí s protivníkem, o kterém nikdo nic nevěděl. Spolu s ním vstupujeme do doby, kdy lidé překonávají obrovské kosmické vzdálenosti pomocí kolapsarových skoků a za sebou nechávají svou současnost a své životy. Sledujeme počáteční výcvik na Charonu, střetnutí s cizí entitou, nebezpečí neznámých planet, vražedné Bykariánce, vzájemné vztahy mezi vojáky a všudypřítomnou smrt v jejich řadách – dá se z tohohle koloběhu vůbec uniknout?

Potan

Komentáře

Naštěstí se gamebooky Fighting fantasy dají sehnat na Aukru, ve Fantasy obchodě, v Minotaurovi a na třetí obchod si nevzpomenu. Mě se líbily skoro všechny díly Fighting fantasy.Stačí zadat Fighting fantasy na heuréce a najdete to.

Teď jsou Fighting Fantasy momentálně za 19 korun v Levných knihách, což mě po tom co jsem je na Aukru nakoupil za 80 až 120 za kus dost "nasralo" :)

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Přidat komentář