HRA: Slavkov - bitva tří císařů ve dvou

Článek od: frankie - 29.11.2012

Hra Slavkov je pro hráče deskových her opravdovou strategickou lahůdkou. Bohužel tento dezert má dnes možnost ochutnat jen velmi málo šťastlivců. Od prvního vydání totiž uběhlo  dlouhých 24 let (rok zrození byl 1988). Možná si říkáte, proč se zabývat takhle starou deskovkou, která je stejně k sehnání možná párkrát za rok na nějaké aukci. Důvodů je více, za prvé - jedná se o českou hru, za druhé - 2. prosince bude opět výročí bitvy u Slavkova (207 let), jednoho z největších vítězství Napoleona Bonaparte nad silnější rusko-rakouskou armádou. Takže nebudeme přece čekat na nějaké kulatější výročí typu 250 nebo 300 let. A vždycky je dobré si trochu rozšířit přehled v oboru, který nás zajímá.

V dobách tuhého socialismu, v roce 1988, byla uvedena do prodeje za cenu 66,- Kčs. Za tyhle peníze jste dostali pěknou krabici, brožurku pravidel, herní plán o 126 polích představující skutečný terén bojiště (včetně vesnic a vodních ploch), 50 vojenských jednotek z papíru, které si kupující musel sám poskládat, a větší množství štítků s čísly představující bojovou hodnotu. Než jste se začetli do pravidel, dozvěděli jste se historické pozadí bitvy a charakteristiku bojujících armád.

Každý hráč má k dispozici stejnou armádu, sestávající z gardové, řadové a lehké pěchoty, z gardové, těžké a lehké jízdy, dělostřelectva a štábu. Cílem hry je dobýt ztečí nepřátelský štáb. Figury se liší nejen svým počtem, bojovou hodnotou ale i možnostmi uplatnění, dostřelem a pohyblivostí. Figury si hráči rozestavují střídavě do prvních čtyř řad herního plánu. Při svém tahu má hráč k dispozici tři různé akce, např. pohyb figury, střelba, zteč, opevňování ve vesnici. Jakmile klesne bojová hodnota figury na nulu, je trvale vyřazena ze hry. Hra může trvat klidně dvě hodiny nebo i pouhých 15 minut. Záleží na herní vyspělosti protihráče. Kromě základních pravidel, existuje větší množství dalších, jimiž lze hru obohatit. Nelze však tvrdit, že hra je nejdokonalejší za použití úplně všech.                      

Přestože kostky hrají nezanedbatelnou roli, ve hře rozhoduje strategická a taktická vyspělost hráče. Je potřeba umět razantně zaútočit, využít terén, vhodně se opevnit a vždycky hlídat soupeřovy figury, aby nemohly zajmout náš štáb.

Tato hra by si zasloužila opětovné uvedení na trh, stejně jako se dočkaly hry Fantom staré Prahy nebo Maršál a špion. Víte-li o někom, kdo hru Slavkov má, využijte možnosti a zahrajte si ji. Pokud ji majitel alespoň trochu umí, moc šancí si nedávejte. Nenechte se odradit prvními partiemi, které takřka jistě prohrajete. O to větší je to výzva k zlepšování svých vojevůdcovských dovedností. A malá rada na závěr, hrajte za Napoleona, Francouzi mají výhodnější terén.

Slavkov
Vydavatel: Výrobní družstvo disk Říčany
Rok vydání: 1988
Počet hráčů: 2
Doporučený věk: 10-100 let
Cena: 66,- Kčs

Komentáře

Tuhle bombu jsem hrával s bráchou, když ji mamka přinesla z hračkářství. Fakt dobrá hra. Škoda, že ji dnes nikde nemůžu sehnat. Děcka by bavila. Tak hrajou Osadníky a Dostihy a jiné...

Tak oni si myslí, že už nejsme vojáky od Slavkova? Stačí říct bojoval jsem u Slavkova a každý musí odpovědět - hle, hrdina! Milý pane, ve válce, jako v lásce, máme-li to skončit, musíme se vidět zblízka! Já vím, že nejméně svobodným člověkem je straník a také vím, že dělá-li soupeř chybu, netřeba ho rušit.

Moje největší sláva nespočívá v tom, že nikdy nepadnu, ale v tom, že po každém pádu znovu vstanu. Vůle, charakter, píle a smělost mě učinily tím, čím jsem. Člověk jako já je buď bohem, nebo ďáblem. Tisíce květů uplynou, než okolnosti vynesou z davu muže, který sehraje na jevišti dějin podobné divadlo, jako já.

Komu začíná být horko, ať si rozepne kabát a jde se podívat, je-li už prostřeno k obědu!

Rozhoduje-li totiž mravní síla o vítězství více než počet, pak nejjednodušší pohyby na bojišti jsou nejlepší. Bude mě možno vinit z ukvapenosti, ze zdlouhavosti však nikdy. Mým heslem totiž je: Dojde-li k boji, hleď zvítězit, ať to stojí cokoli!

A říkáte-li si, že je mé vítězství nemožné? Odpovím vám, pane: Nemožné - to slovo najdeš jen ve slovníku hlupáků!

Dobrý den o hru mám veliký zájem. Kontakt na mě je 737 81 21 61. Doufám, že ji ještě máte. Veronika Šedivcová

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda máte ještě tu hru na prodej a popřípadě za kolik by byla k mání.

Děkuji za odpověď M.

Tahle hra je opravdu výtečná. Bohužel není již k sehnání. Nenašel by se nějaký dobrák co by naskenoval herní plán, návod a jednotlivé jednotky? Já už bych si to pak vytisknul a vyrobil.

Kdyžtak pošlete na email: pomi@email.cz

Předem děkuji. 

Naskenovat bych ji mohl, ale nemám stolní scaner, pouze velmi dobrý software v tabletu..

dotaz všem pokročilým na pravidla!!!

při útoku ztečí hází a odečítaí se životy při zteči a protizteči

1) postupně, (tzn. zlikviduju občas soupeře dřív něž se zmůže na protizteč)

2) současně, (tzn. mohou být zlikvidovány i obě soupeřící jednotky současně) nebo

3) se odečtou hozené hodnoty a bere se život jen figurce toho hráče, který hodil nižší hodnotu?

 

Vyhraje-li figurka která  při zteči brání, postoupí na pole útočníka?

 

Díky!!!!!!!!

 A ještě opis z pravidel:)

Útok ztečí

Tento manévr mohou provádět všechny bojové jednotky, vyjma dělostřelectva. Pro jízdu je to dokonce jediná možná forma útoku, omezená ještě tím,  že jízda nesmí útočit na jednotky umístěné v osadách. Útok ztečí se provádí z dotyku, t.j. na sousední pole. Hráč nejprve oznámí, na kterou soupeřovu figuru útočí a čím. Napadená jednotka vždy provádí protizteč. Protizteč není samostatným tahem, provádí se současně se ztečí. Dříve než dojde ke střetu, sečtou si oba hráči bojovou hodnotu svých jednotek s hodnotou polí, na kterých jednotky stojí. Hráč s vyšším součtem hází dvěma kostkami, hráč s nižším součtem jednou kostkou, bez ohledu na to, kdo je útočníkem a kdo napadeným. V případě rovnosti bodů hází oba hráči jednou kostkou.

Také mám hru k dispozici. Je v pořádku, hraná kdysi dávno jednou či dvakrát. Cena 750,- plus pošta.

 

Ps:jeste jsem nedodala tel.604121001, dejte, prosim vedet, zdali je hra k mani, dekuji! Snajdrova

Zajímalo by mě, byl by někdo kdo by ji naskenoval? Jelikož už se nevydává mohli bychom ji překreslit, odladit pravidla pokud by to bylo potřeba a na jejím základě postavit otevřenou verzi. 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Dobrý den,

nabízím hru Slavkov k prodeji, je v bezvadném stavu, hrána kdysi max. jednou.

Nabídky s cenou prosím na mail: pavla(zav)machovi.info

Dobrý den,

nabízím hru Slavkov k prodeji, je v bezvadném stavu, hrána kdysi max. jednou.

Nabídky s cenou prosím na mail: pavla(zav)machovi.info

Dobrý den. Potřeboval bych osvětlit pár nejasností.

1. Pokud útočím stečí na dělostřelectvo, tak to už patrně neprovádí protizteč ?

2. V pravidlech se píše obecně, že se přes kopec nedá střílet, ale na nějakém foru jsem četl, že dělostřelectvo může střílet i přes kopec.

3. Automatický postup jednotky na pole soupeřovy jednotky po jejím zničení je možný pouze při útoku v línii ?

4.  Nedávalo by větší smysl při útoku ztečí a protiztečí kdyby se životy odečítali tak, že se odečtou hozené hodnoty a bere se život jen figurce toho hráče, který hodil nižší hodnotu?

Jinak opravdu skvělá hra s velkou možností taktizování. Škoda, že neexistuje nějaká webová on-line nebo i off-line varianta.

1) Dělostřelectvo sice nemůže provádět útok ztečí, ale v pravidlech není specifikováno, že by se při napadení ztečí nebránila.

2) Dělostřelectvo jako jediná bojová figura může střílet přes kopec, přes soupeřovy i vlastní figury a také jako jediná jednotka střílet i na sousední figuru.

3) V pravidlech se o postupu na pozici poražené figury nikde nepíše.

4) Nebylo, i útočník (respektive silnější figura) má nějaké ztráty.  

Přidat komentář