RECENZE: Přemysl Krejčík, Kybersex

Článek od: Lucie Koucká - 03.05.2016

Kybersex táhne. Mě přitáhl; ne na sex, ale na kyber. Věřím, že u mnohých čtenářů to bude právě naopak. I samotné slovní spojení zní lákavě a že sbírce dala jméno zrovna povídka Kybersex, bylo výborným marketingovým tahem, stejně jako u Kotletovy Příliš dlouhé swingers párty, která přebrala též název jednoho svého příběhu. Kromě slibujícího názvu mají oba sborníky i společný název jedné povídky Srdeční záležitost, i když stěží může být téma zpracováno odlišněji.

Kybersex začíná staříkovou Poslední partií. Tak to musí skončit, když lidstvo konečně zvítězí nad stářím a vládne věčné mládí. V dalších dvou příbězích prožijete studentské trable s láskou a s osobním živočišným určením. Odleť pryč ukáže, jak mohou okolnosti za změnu vnímání stejné situace. Čtenáři vydržte, knihu neodkládejte! První čtyři texty byly jen tak pro rozehřátí, protože na jízdu, kterou si užijete v povídce Kybersex, jen tak nezapomenete. Název naznačuje příslib orgastického zážitku. Může být, ale pořádně se rozmyslete než si připevníte genitální kabel. Ač by se mohlo zdát, že kybersex je bezpečná forma sexu  důsledky jsou velice fatální.

Kybersexu má důležitou roli kabel, v Srdeční záležitosti lanko. Opět je ve hře studentská láska, tentokrát poněkud rozdvojená. V povídce Paměť budete svědky soukromé imploze a výmazu vzpomínek dovedeném ad absurdum. Pravý opak jsou Čísla. Reinkarnace. Čím víc životů si pamatuješ, tím lépe jsi společensky hodnocen. Uvidíte, jak hluboko může člověk klesnout a jakou starou pravdou je, že za vše se platí. Skvěle vystavěná zápletka; je znát, že s touto povídkou se autor mazlil, až ji vymazlil takřka k dokonalosti (poprvé vyšla ve východočeském literárním čtvrtletníku Pantonyma). Výborné počtení. Absurdní případ nepřekvapí průměrnou detektivní zápletku ani ničím jiným, naopak Cesta ven je velice originální. Rozhodnete se, že spácháte nějaký zločin. Zajdete prostě k Soudu nespáchaných zločinů a zvolíte si výši trestu. Po odpykání máte v ruce Poukázku na zločin. Jenže věci nejdou podle plánu a konec je hodně nečekaný.

Příběhy tohoto útlého sborníku patnácti děl spojují prvky sci-fi, které jsou někde zastoupeny méně, až je těžké nějaké najít, někde jsou jen kulisou, jindy z textu tryská čirá esence žánru. Také kvalita povídek je velmi kolísavá, možná byly psané ve větším časovém rozpětí, a tak je na některých znát větší literární i životní zkušenost. Nevím, na to by odpověděl jen sám Přemysl Krejčík.

Přemysl Krejčík je autorem poměrně neznámým. Kybersex je jeho třetí vydaný literární počin, první byla sbírka veršů Křehké nepřenášet a možná si Přemysla Krejčíka někdo z vás všiml ve výloze. Ano, nejen knihy, i autory je nutno občas vystavit. Tato akce se udála ve výkladu pražského knihkupectví Neoluxor při tvorbě kolektivní krimi Šest nevinných a Krejčík byl jedním ze šestice exhibujících autorů.

Povídka jako literární útvar jasně ukáže, co v tom kterém autorovi je – proto doufám, že výjimečná a kvalitativně vyrovnaná Hetešova sbírka, dvakrát nominovaná v letošním ročníku Akademie SFFH, posbírá nějaké vavříny. Zhustit děj se všemi náležitostmi (a osekat vše nadbytečné) do poměrně krátkého rozsahu není tak jednoduché, přesto začínající Přemysl Krejčík dokázal, že do budoucnosti s tímto mladým talentem české fantastiky musíme počítat a ocenění ho také jistě neminou. Kvalitní a originální sci-fi román bych si od něj s radostí přečetla. Hlavně když tam bude dostatečně zastoupeno kyber, to druhé ani nemusí.

 

Přemysl Krejčík, Kybersex

Povídky:
Poslední partie
Měsíce
Šelma
Odleť pryč
Kybersex
Paměť
Srdeční záležitost
Čísla
Nehoda
Vybrané kapitoly z posmrtného deníku
Povrchnost
Než padne klapka
Cesta ven
Hotel Kolonie
Absurdní případ

Nakladatel: Epocha ve spolupráci s časopisem Pevnost,
vyšlo jako 99 svazek Edice Pevnost
Edici řídí: Pavla Lžičařová a Boris Hokr
Ilustrace na obálce: Žaneta Kortusová
Grafická úprava obálky: Lukáš Tuma
Odpovědný a jazykový redaktor: Boris Hokr
Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 115x180
Cena: 179 Kč

Komentáře

Přidat komentář