FILM: Sebevražedný oddíl

Článek od: Tereza Kadečková - 09.08.2016

Filmový rok 2016 se nese na vlnách velmi rozpolcených názorů co se blockbusterů týče. Batman v Superman má své zapřísáhlé fanoušky i odpůrce, Krotitelé duchů rozdělují internet na ty zlé a dobré, a aby těch rozzuřených fanouškovských frakcí nebylo málo, na scénu přichází Suicide Squad, nebo, chcete-li česky, Sebevražedný oddíl.

Superhrdinů je všude dost, ale občas to chce někoho, kdo za vás udělá špinavou práci. Spojené státy to moc dobře vědí, a tak se Amanda Wallerová rozhodne na ochranu státu a svobody vytvořit speciální tým z těch nejhorších z nejhorších. Jak si zajistí jejich poslušnost? Jednoduše – kdo odmítne spolupracovat, zemře.

Tým padouchů, to zní jako pořádná řež, co? Zní, ale není. Na film ve stylu Deadpoola si DC ještě netrouflo, a tak přichází se Sebevražedným oddílem – kam posadí antihrdiny, ale vlastně je nenechá udělat žádný větší bordel, kromě pár zlomených nosů. A že postav a potenciálu na různé zmrzačení okolí je dostatek. Jenomže i když se film jmenuje Sebevražedný oddíl a zločinců máme v oddílu pět, hlavními antihrdiny jsou Harley Quinn (Margot Robbie) a Deadshot (Will Smith). Dostávají nejvíc prostoru a backstory a zbytek týmu oproti nim působí spíš podpůrně. Ve finále pak zjišťujete, že kdyby se oddíl skládal jen z těch dvou, vlastně by se nic tak strašného nestalo. Když je zbytek postav jen zbytečnou omáčkou, je něco špatně.

Nejvíc zbytečně ale působí nejočekávanější postava z celého filmu. Joker (Jared Leto) rozhodně nemá v Sebevražedném oddílu takovou váhu a důležitost, jaká by se dala hádat z trailerů. Naopak byl jen lákadlem, aby se v příběhu párkrát mihnul a neměl žádný větší význam pro děj. V Harleyiných flashbacích navíc působí vztah dvou klaunů až přehnaně idylicky (pokud se u dvou bláznů dá mluvit o idylce), a to i přesto, že komiksový Joker je velmi známý tím, že Harley jenom zneužívá. Letovo vyobrazení Jokera bylo zase něco nového, neměl však dost prostoru ukázat, co v něm doopravdy je. Joker-gangster se tak zdá nahraditelný naprosto kýmkoliv a charisma nemělo možnost se projevit.

Co se samotného děje Sebevražedného oddílu týče, funguje dobře. Přímočarý příběh, kdy se skupina antihrdinů vydává čelit mnohem silnějšímu padouchovi a v mezičase si buduje vztah a důvěru, funguje bez problémů. Není to nic, z čeho si divák sedne na zadek, jde ale o zábavné béčko, kterému nejde nic vytknout, pokud se na to díváte jen jako na akční podívanou.

Humor Sebevražednému oddílu nechybí a umí se docela dobře trefit. Pár vtipů sice vyšumí do ztracena a některé se zdají nucené, ale těch je v průběhu filmu spíš méně než více. Harley Quinn si v tomhle směru krade skoro veškerou pozornost na sebe svými hláškami, situační humor pak přenechává taky ukecanému, ale aspoň rozumnému Deadshotovi. I zbytek partičky má svoje chvilky, a tak je humor asi nejlépe zvládnutá část filmu.

Sebevražedný oddíl není špatný film. Jde o akční béčko s humorem a spoustou zajímavých postav. Jeho problém je nevyužitý potenciál řečených postav a zaměření se na dějové linky, které ve filmu vůbec nemusely být (např. úseky s Jokerem, které se daly snadno nahradit právě seznamováním se se zbytkem týmu). Ukočírovat film o tolika neznámých postavách není jednoduché, ale není to nemožné. Jestli chcete vidět hlavně hláškující Harley, PG13 rvačky a soundtrack ve stylu Strážců Galaxie, tak na Sebevražedný oddíl vyrazte. Ale jestli chcete bandu padouchů, co se nikým nepářou a mají mnohem lepší chemii a děj, pak je tu pořád animovaný Batman: Assault on Arkham, který je vlastně celý a jen právě o Suicide Squad.

 

Hodnocení: 60%

Komentáře

Mě to tam nechybí - prostě pokud chceš mainstreamovou rubačku s pěknou ženskou v čele a fajn akční hudbou (tedy něco jako Strážci galaxie s ženskou v čele), měl bys :)  Já jsem si z toho odnesl to, že na tohle manželku do kina prostě nedostanu, protože Strážci jí nebavili.

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Recenze vám nemá podstrčit jestli jít nebo nejít, ale nějakej komplexnější názor. A myslím, že ten jsem dala - jak jsem řekla, film to není špatný, ale ve spoustě ohledech by šel dotáhnout a udělat zajímavější. Zábavná akční jízda to je určitě, ale nic, co by člověk ještě neviděl. Já bych na film znovu nešla, člověk, co šel se mnou, ano. Jestli si chcete udělat ještě širší obrázek, recenzí se na internetu vyskytuje docela kupa a nějaký průměr z toho vytáhnete.

Zdar a Sílu přeje Kadet

Jestli máte na film jít či ne... to bude záležet na tom jaké máte preference a to víte nejlíp vy. 

Taky myslím že tahle recenze poskytuje podklady, pro to se rozhodnout, zda vyrazit či nevyrazit. Film zjevně není pecka pro každého, ale je charakterizovaný celkem dobře, včetně stručného dojmu v procentech pomyslného absolutně dokonalého filmu. Takže padlo co mělo. 

Přidat komentář