CENY ASFFH: 4. díl seriálu – Nejlepší dílo (domácího) výtvarníka / Nadějný nováček – počin roku – zvláštní cena

Článek od: Jan Křeček - 26.05.2017

Nejlepší dílo (domácího) výtvarníka

Pokud se v něčem nevyznám, pak je to výtvarno. Mohu samozřejmě napsat, co se mi líbilo či nelíbilo, ale tím veškerá má odbornost v této oblasti končí. Poprosili jsme tedy o vyjádření Dana Černého. Napsal tohle:

Tomáš Kučerovský

Obálka má velmi pěkné rámování. Líbí se mi kruhová kompozice a celkové jednotící téma kruhu, které vychází z motivu planet, a paprskovité rozvírání. Tomáš Kučerovský je řemeslně zdatný výtvarník, takže ústřední ilustraci vyvedl v maximální kvalitě, co mi však vadí, je poněkud prázdný prostor za postavami a ne příliš efektní rozmístění a postoje obou postav v pozadí.

Martin Luciak

Tahle obálka se mi líbí ze všech nejméně. Autor se sice snaží o brakovou komiksovou stylizaci, což je dobrý nápad, ale pro efektní výjev nemá dostatečnou řemeslnou zručnost a kresba působí amatérsky. Kompozice, postoj hlavního hrdiny, barevnost, hloubka, světlo - nic z toho není dostatečně využito. Postava spíše než sebejistým a siláckým dojmem působí, jako kdyby se sotva držela na nohou. Líbí se mi však nápad formy i obsahu, který čtenáři jasně sděluje, co od knihy může čekat.

Milan Malík

Podle mě nejlepší obálka. Středová kompozice dodává výjevu zvláštní klid, podpořený pohodovým výrazem dívky v centru, za níž je svěží zeleň. To pak efektně kontrastuje s okolím, které je rezavé a suchem rozpraskané. Obálce tak dodává náboj střet kontrastů - hranatý, oranžový, suchý a mrtvý svět proti oblému, zelenému, živému světu, který je evidentně plný vody. Portrét dívky uprostřed, pojatý z nevšedního úhlu, pak zachycuje velmi působivý výraz tváře.

Jitka Šenkeříková

Líbí se mi jednobarevné pojetí ilustrace. Sjednocující zelená dává výjevu magický ráz a podporuje svěží a sebejistý výraz postavy (spolu s větrem ve vlasech a podhledem). Portrét je řemeslně na úrovni. Co mi ovšem trochu vadí, je obsahová strohost. Od obálky bych čekal víc informací.

Jana Šouflová

Divácky vděčná obálka, která je řemeslně na úrovni (ačkoliv některé postavy nepůsobí na svých místech přirozeně a dívka má zvláštně stylizovaný obličej, který moc nesouzní s ostatními), propracovaná a pečlivě vyvedená. Výjev je příjemně orámován dveřmi a efektními výhonky působivé dýně v popředí. Celý ústřední šrumec a popkulturní odkazy zaručují, že se kniha dostane do rukou čtenářů, kterým je určena. Nepříjemný kompoziční ruch způsobují dotýkající se linie vidlí a kníru rozhněteného zemědělce. Vůbec mám pocit, že kompozice postav není tak dobře rozvržena, jako kompozice celku.

Dodávám, že jsem hlasoval pro Milana Malíka. Z autorů, kteří zůstali mimo pozornost ASFFH, mě mrzí zejména absence Pavla Čecha a jeho komiksu A a obálka Martina T. Peciny k Přibáňovu Všechno je jenom dvakrát.


Nadějný nováček / počin roku / zvláštní cena

Vedle povídek nejzrádnější kategorie. Podle jakých kritérií vybírat? Podle zásluh? A jak je zhodnotit? Podle sympatií? To není příliš objektivní… Těžko hledám klíč.

Z Temnoty z Pressburgu jsem četl pouze ukázku. Slovenská kulhánkovina, proč ne, asi bych si to přečetl i celé. Ale proč tomu dávat cenu? Podobně Žena se lvem (i když tady jde aspoň o projekt, který sdružuje spisovatelky české i slovenské). Navíc se Ženě se lvem dostalo skutečně výrazné propagace, nevidím potřebu tuto reklamní kampaň ještě utužovat – nota bene v cílové skupině, která o projektu nutně slyšet musela.

Zajímavější je další slovenská nominace – organizovanie súťaže Fantasy Award otvorenej pre autorov zo Slovenska i z Česka. I když, zajímavější… Horko těžko jsem se snažil dopátrat více informací. Když už se proklikáte přes Cenu Fantázie, zjistíte, že mezi porotce prvního ročníku patřil třeba Jeff VanderMeer, což je samozřejmě velké jméno – ale už se téměř nedozvíte, kdo zvítězil, kde se o tom dá zjistit víc, kde je možné si vítězné povídky přečíst a podobně. Ale nápad a záměr projektu skvělý. Jen by bylo dobré, aby se o tom vědělo.

V podobném duchu se nese antologie Dreams From Beyond, kterou sestavila Julie Nováková. Za propagaci české literatury v zahraničí jí patří pořádné poděkování – tím spíš, že je e-kniha volně ke stažení – podobně jako třeba finské antologie „Finnish Weird“.

Cenu si (ne)odnesl Antonín K. K. Kudláč. S ASFFH se rozkmotřil již před časem, odešel – a teď se údajně vyjádřil v tom smyslu, že by bylo divné, kdyby akceptoval cenu od instituce, od které se distancoval. V každém případě mě osobně těší, když je oceněna odborná práce o fantastice. Jakkoliv je kniha spíše sociologickým textem, je potřebná. Když k ničemu jinému, tak k tomu, aby vyvolala polemiku. Což se jí zatím nepodařilo, ale to není chyba její, nýbrž chyba těch, kteří si jí nevšímají (tady si sypu popel na hlavu, kdybych byl co k čemu, už na to na Sardenu visí recenze…).

Co by ještě mohlo být nominováno a nebylo? V prvé řadě je to sborník z konference o fantastice Na rozhraní světů, který sestavila Tereza Dědinová. Zde musím přiznat, že jsem na to při nominacích trestuhodně zapomněl. Dalším textem hodným pozornosti jsou Bytosti na pomezí Jana Lukavce. Zdá se, že na snahu o pojetí fantastiky z odborného hlediska není rezignováno. Uvidíme, co přinesou další léta.

Komentáře

Díky za zmínku, Honzo! Ad česká SF v překladu: Bude toho víc, ostatně letos vyšly anglicky hned dvě povídky Hanuše Seinera, kterého jsi zmiňoval v příspěvku o povídkách :).

http://strangehorizons.com/fiction/terra-nullius/

http://www.tor.com/2017/05/10/hexagrammaton/

Snad to vyjde i u zmíněné Pod spinodálou a u několika povídek jiných českých autorů, které jsem si vyhlédla a zkontaktovala. Uvidíme...

 

Rádo se stalo – Tvoje snahy a zásluhy by zasloužily víc než zmínku, ale v tomto seriálu na to není moc prostor.

Nechtěla bys napsat něco o tom, jak to celé funguje? Což je vlastně dotaz i na čtenáře Sardenu – byli byste zvědaví na to, jaký je proces od napsání povídky v češtině po její publikaci v angličtině? Co vše je potřeba zařídit, jak se komunikuje s editory Tor.com nebo Strange Horizons? Protože já ano! :)

Ráda! Jen bych nerada opakovala, co už se vyskytlo třeba v následujících článcích (byť některé už poněkud zastaraly):

http://www.casopisxb1.cz/aktuality/nebojte-se-zkusit-publikovat-na-anglo...

https://www.julienovakova.com/where-are-current-sf-magazines-going/

http://www.iliteratura.cz/Clanek/37387/cesta-ze-zeme-nikoho-soucasna-ces...

http://mithilareview.com/novakova_01_17/

Možná by byl lepší rozhovor, kde by se sami redaktoři a čtenáři zeptali na to, co je nejvíc zajímá.

O většině vím – a vlastně je super, že se to tu objevuje tak hezky na jednom místě. V každém případě se domnívám, že čím víc lidí bude o těchto aktivitách vědět (případně čím víc lidí se tím nechá zlákat k podobným aktivitám), tím lépe a radostněji! :)

Tak tady se hlásím (dobrovolně) k opravdu VELKÉMU máslu na mé hlavě:-D Již pěěěěkně dlouho totiž Julii slibuji rozhovor právě na toto téma a dokonce jsme ho i již nějak začali... a zrovna teď to úspěšně zazdívám.

Nedá mi to, protože Julie velmi diplomaticky tento závažný fakt nijak neventiluje, což by klidně mohla, že ? :-)))))))

Takže se tímto přiznáním právě přivazuji k tomu, abych vyhrabala ten původní koncept, Julii to poslala a konečně jsme to zveřejnili! Konečně něco, co mě donutí vyhnat démona prokrastinace (aspoň pro tuto konkrétní záležitos) z domu.

 

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Já tedy nevím - Temnotu z Pressburku jsme dočetl a že by to bylo něco extra, to opravdu ne. Ale budiž, nadějný nováček.. asi jo.

Kudláč naopak není úplně špatně, ale zase jsme na pochybách, kdo si tuhle knížku přečte..

Se zbytkem jsme neměl tu čest, bohužel.

Myslím, že nejde ani tak o to, kdo si knížku přečte. Tipoval bych, že Po divné krajině Terezy Dědinové četlo velmi málo lidí z fantastické obce – a přece to je kniha, která bude ovlivňovat myšlení o fantastice v následujících desetiletích. Aktuálně je to jeden z mála odborných zdrojů, na které lze odkazovat. A kniha A. K. K. Kudláče je další takovou. Jsem zvědav na tu další, kterou teď chystá…

Osobně hodně fandím (ostatně, viz komentáře výše) Julii Novákové. Člověk nemůže než obdivovat, s jakou vervou se odhodlala prakticky sama od sebe podporovat českou fantastiku a zkusit jí vytvořit nějaké jméno a podmínky v zahraničí. A myslím si, že tyto dvě věci (propagace v zahraničí a odborné zkoumání fantastiky) jdou svým způsobem ruku v ruce a dokazují jednak určitou kvalitu domácí tvorby, jednak to, že jsou tu lidé, kteří to s fantastikou myslí vážně. To je moc dobré! :)

Přidat komentář