RECENZE: Alex Drescher, Lovcův odkaz

Článek od: veronikamah - 20.09.2017

Drahý Alexi,

po pěti letech od vydání druhého dílu série Prolnutí jste se vrátil na scénu, abyste zamíchal figurkami na šachovnicí české akční školy a ukázal starým profláklým hráčům, že by se měli začít bát o své krále. Povedl se Vám však s románem Lovcův odkaz zahrát šach mat a úspěšně ohrozit pozici třech K nebo to sotva stačilo na remízu?

Nedá se Vám upřít jedna věc - víte, co fanoušci Vaši i tvrdé akční školy, chtějí. Jen samotná anotace Lovcova odkazu dokáže takové osobě způsobit orgastický záchvat. Evropa roztrhaná na kusy několika krizemi, občanskými i světovými válkami? Check. Absolutní rozpad starých známých struktur a vytvoření nových? Check. Předzvěst vůně střelného prachu a pachu vyhřezlých vnitřností? Check. Hrdina, který nejenže byl ve špatnou chvíli na špatném místě, ale ještě se mu dostalo do vínku dědictví, díky kterému by si každý alespoň trochu soudný člověk prostřelil kulku hlavou? Check. Elfové, čarodějnice, strigy, skřeti a všechny možné další potvory magického světa? Check. Skřeti v Ostravě vládnoucí Vítkovicím? Pane Alexi, koupil jste si mě.

V Lovcově odkazu jste nám, Alexi, dal přesně to, co jsme chtěli. Hlavního hrdinu Prokopa, který se schopností přežít vyrovná samotnému Chucku Norrisovi a krutopřísné hlášky háže se stejnou kadencí jako nabíjí kalašnikov či rozdává pěsti. Ani jste si nedovolil ochudit Prokopa (a nás) o sexy a vražednou kočičku, která hlavnímu hrdinovi zdatně sekunduje v počtu usmrcených nepřátel na stránku a parťáka, který mu kryje záda. A nesmíme zapomenout zmínit množství více či méně zajímavých postav. Některé do příběhu zasáhnou více, jiné jen prosviští v oblaku mozkomíšního toku.

Své hrdiny jste Alexi zasadil do prostředí Vám dobře známého. Nutíte se je potýkat nejen s problémy reality naší, ale i reality Prolnutí. A fanoušci se opět zaradovali neb nám v Lovcovu odkazu nevracíte jen staré známé prostředí, ale i některé postavy. Dobře si pamatujeme na Richarda Svátka a rádi jej vidíme zpět. Prolnutí je jedna věc, to jak jste vykreslil naší realitu druhá. Kdo nemiluje postapokalyptický svět, ať si hodí kamenem a Lovcův odkaz nečte. Kdo je Ostravák a patriot k tomu, bude chrochtat blahem. Nejenže samotný Prokop pochází z černého města, ale i některé čtvrti, respektive to, co z nich zbylo, hrají významnou roli v příběhu. Jestli se však Lovcův odkaz někdy dostane do rukou Světlíkovi, nemyslím si Alexi, že Vás pochválí za to, co jste udělal z díla, o nějž se velkou měrou zasloužil.

Hold vzdaný Kotletovi v závěru románu trochu obrušuje hrany drsného PR prohlášení, dle nějž se má nechvalně známý bruntálský řezník obávat těžké konkurence, zároveň potěší fanouškovo srdce. Válku mezi našimi oblíbenými autory bychom přece nechtěli.

A jak tedy dopadla ona pomyslná šachová partie? Lovcův odkaz je akční krvelačná řezba plná drsných i kousavých hlášek, neméně drsných mužů, krásné ženy, jedné, stovek vystřelených kulek i rozpáraných břich. Lovcův odkaz je slibný začátek série, která by se, pokud ještě trochu zvednete nastavenou laťku a uberete na grafomanství (opravdu těch 400 stránek bylo nutných, místy se to trochu táhlo), mohla zařadit mezi budoucí klasiky žánru akční české školy. A těch nikdy není dost.

Alexi, na šach mat to ještě není, ale jste velice blízko k tomu, abyste se bez zpocení vyrovnal bruntálskému řezníkovi. A proto Vám děkuji za to, že jste dal světlu světa spatřit Prokopa Koutného a celou sérii Světla v temnotách. Nejen já, ale určitě i mnozí další se těší na to, co přinese druhý díl, Zrození adepta, hlášený na konec tohoto roku.

Alex Drescher, Lovcův odkaz

Série: Světla v temnotách 1
Nakladatelství: Fantom Print
Počet stran: 416
Autor obálky: Andrew Dobell
ISBN: 978-80-7398-382-6
Běžná cena: 349 Kč

Komentáře

děkuji za Vaši recenzi a vězte, že jsem si  Vaše slova vzal k srdci - další podobně megalomanský (čtěte grafomanský) podnik v nejbližší budoucnosti rozhodně nepodniknu. Není mým cílem  poměřovat se s jinými žánrovými autory ani kácet trůny a spouštět revoluce. Píši knihy pro pobavení své a čtenářů. Větší ambice nemám a s poměřováním jsem skončil v pubertě. Jsem rád za Vaše krásná slova a děkuji za připomínky. Doufám, že 2. díl nezklame očekávání a bude důstojným pokračováním, byť v mnohem větších kulisách a s větším počtem statistů.

Kdy bude dvojka? Původně ji Fantomprint sliboval na podzim, ale s dalšími tituly z edičního plánu zmizela. Jinak je to takhle pohromadě daleko lepší, něž po kouskách. Jenom doufám, že Tvůrci světů se v seriálové verzi nepotáhnou tak dlouho....

Přidat komentář