RECENZE: Oskar Fuchs, Frost

Článek od: Martin Stručovský - 28.04.2017

Oskar Fuchs přijíždí na literární scénu jako tajemný jezdec z neznáma. Nemá za sebou literární soutěže, ale rovnou servíruje hlavní chod v podobě románu. Moc dobře si uvědomuje, na jakém hřišti se pohybuje a jaká jsou jeho pravidla a od prvních stran nabízí poctivou brakovou vypalovačku. Autor ani na okamžik nesleví z nastaveného tempa, pod nímž neustále přitápí pomocí přítomného času, který knize dodává na filmovosti. Hluchá místa tak zcela absentují.
Všechno to začíná problémy v Přírodovědeckém muzeu, kam je Frost jakožto válečný mág odvelen, aby je vyřešil. Tamní exponáty oživly pomocí magie. Vypukne klasická přestřelka, kde ale není nouze o nápady a odlehčený humor. A než se nadějete, už se jede do Býčí skály, a na scénu přichází jeden sympatický vlk.
Uznávám, že tenhle scénář zní poněkud klasicky. Naštěstí pro nás ale Fuchs neservíruje již stokrát viděné prvky, které se táhnou českou akční školou už od dob Vládců strachu. Takže zapomeňte na upíry, robotické zabijáky nebo kulisy Prahy.
Rozhodně ale nezapomeňte na ústředního hrdinu, který vám od prvního momentu přiroste k srdci. Frost má charisma, otáčí se za každou sukní a umí to zatraceně dobře s pistolemi. Jak během čtení vyplyne, má dost tajemnou minulost, což autorovi dává prostor k proplétání minulosti s přítomností a vytváření vlastního metauniverza, magických sil a mytologie, které v našem světě existují odjakživa. Myslím, že i vy si budete během otáčení stránek představovat, kam by se autor mohl se svým hrdinou vypravit v dalších příbězích.
Čím se pak román liší od zbytku produkce, je prostředí. Fuchs svůj pohled obrátil k Brnu (které hojně využívá třeba Dana Rusková v Běsném městě), ale především ke svému rodnému Lanškrounu či bájemi opředené Býčí skále.
Zkrátka a dobře, Frost nabízí všechno, co od akčního čtiva vyžadujete, ale má navíc ono neokoukané prostředí a zajímavě pojatý svět.  Je osvěžující jako zmrzlina uprostřed parného léta, takže pokud nevíte, co si letos přibalit do kufru na dovolenou, představuje Frost to pravé ořechové. Mám tušení, že o Oskaru Fuchsovi neslyšíme naposledy. Hned bych si dal přídavek. 

Tentokrát si i zcela výjimečně dovolím udělit procentuální hodnocení, které si Frost v mých očích zaslouží plným právem. Takhle silný debut se totiž hned tak nevidí.

 

Hodnocení: 90%

 

Frost
Oskar Fuchs

Nakladatel: Epocha
Počet stran: 168
Cena: 159 Kč

Komentáře

Z příliš vychvalovaných věcí mám vždycky trochu strach, protože už člověk nedokáže úplně rozlišit, co je skutečnost a co bublina.

U Frosta ovšem jeho opěvování fakt nelhalo. Můžu vřele doporučit všem fanouškům Kladiva na čaroděje, protože jestli je u Frosta něčeho dostatek, je ho humor černý jak pondělí a hustý jako aslfalt. Cynik až na půdu, co se s ničím a nikým nemaže a zajatce nebere, určitě nesedne každému... ale zas je potřeba si uvědomit, že pulpovou literaturu běžně nečtou děti v nedělní škole:-) A taky, že Frostovi není svaté vůbec (ale opravdu vůbec) nic.

Nabízí také zásadní filozofické dilema pro zastánkyně rovnoprávnosti pohlaví a čistého feminismu - doteď si nejsem jistá, jestli by autora velebily nebo kamenovaly za jeho přístup k ženám. Skutečně totiž záleží na úhlu pohledu... Cha! Nechci a nebudu tady spoilerovat, ale klidně bych si na tohle stěžejní téma někdy někde na conu podiskutovala a pofilozofovala...  i s autorem :-D

Nějaké další žůžo dobrodrůžo s Frostem a Wolfim bych si určitě ráda přečetla.

 

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář