Fenomén Novotný: RECENZE: Osudový konvoj

Článek od: Martin Stručovský - 18.12.2019

Tato recenze se zde poprvé objevila 23. července 2018. Obnovené vydání si můžete přečíst v rámci projektu Fenomén Novotný.

*

František Novotný se do paměti fanoušků domácí fantastiky zapsal velkolepou sérií Valhala, kde létají dvojplošníky z první světové války a draci, sérií, v níž si autor hraje s časem a dějinami, a ukazuje hnus obou totalitních režimů, které postihly naši zemi. A téma hrátek s časem a alternativními světy nepustilo Novotného ani v jeho nové knize nazvané Osudový konvoj. Byť to tak ze začátku knihy vůbec nevypadá.

David Marek se živí jako skipper, námořní kapitán, který má přeplout s lodí jistého pracháče z jednoho kontinentu na druhý. Nemá na to být sám, čeká pár přátel, co se mají plavit s ním. Takže čas před začátkem vyplňuje poflakování se po Bostonu a obhlížením památek. A při jednom takovém výletu pozná tajemnou Winku. A taky zažije pár teroristických útoků. Jak už to tak bývá, stává se okamžitým podezřelým.
Podle výše uvedeného by se mohlo zdát, že Novotný přesedlal ze žánru sci-fi k více či méně akčnímu thrilleru. Že se prostě snaží vést na nějaké vlně. Jenže není tomu tak. První obrat přichází na straně třicet tři. Místo arabského číslování se najednou objevuje římská čtyřka a s ním žánrová změna. Ocitáme se na moři, uprostřed bitevních lodí a místo skippera Davida Marka tu najednou máme vojenského námořníka Davida Marka. Prostory sice zůstávají stejné, ale jsme o jedno století zpět. A rozhodně to není jediné překvapení, které na stránkách knihy Novotný schovává. Prozrazovat je by ale bylo hodno řádného natlučení rákoskou.
V Osudovém konvoji se tak střídají dvě dějové linky, které jsou pečlivě odděleny nejen pomocí různého číslování kapitol, ale také optikou vypravěče, která je podána ich formou a er formou. Což Novotnému umožňuje, aby si skvěle hrál s časem a historií. Ale také aby oslavoval a obdivoval lodě. Láska k těmhle strojům je cítit doslova z každé stránky a námořní bitvy působí opravdu autenticky. Až jsem měl místy pocit, že Novotného zajímají lodě a historie víc než lidé, kteří tu jsou jen proto, aby někdo odříkával dialogy. Skoro jako kdyby autor konstruoval příběh především kolem časohrátek a strojů, nikoliv kolem lidí.
Právě námořní bitvy jsou pomyslnou třešničkou na dortu celé druhé dějové linky, která působí o něco dějověji než ta první. V té mi zase přišlo (hlavně ze začátku), jako kdyby autor nevěděl, o čem v ní má psát. Ovšem jen do té doby, než hrdinové začnou zkoumat jádro pudla.
Osudový konvoj není rozhodně kniha pro každého. Postavy vám k srdci nepřirostou a na konci si budete připadat, že se vám vaří hlava. V tomhle příběhu se totiž míchají dohromady věci, které na první pohled moc dohromady nejdou. Jenže ono to celé funguje dost dobře a před autorem nezbývá než smeknout za to, jak se mu to celé povedlo.


Osudový konvoj
František Novotný

Nakladatel: Argo
Formát: 374, vázaná
Rok vydání: 2018
Cena: 348 Kč

Komentáře

Budu se muset někde v knihkupectví kouknout, jestli autor vylepšil závěr. Název byl z několika možných nakonec vylosován celkem dobře...

No, vždy jsem měl trochu více či méně problém s čtivostí děl p. Novotného, ale jako technicky založený i vystudovaný člověk jsem se vždy rochnil v popisech zbraní a strojů a lodí a bojů a osobností a... no, přečetl jsem ovšem skoro vše, co nám nabídl. A rád se k tomu vracím. No a tohle dílko je docela čtivá military s zajímavou zápletkou a také s poslední dobou oblíbeným žánrem "co by kdyby a proč by ne" , samozřejmě i mnou, který má k armádě kupodivu kladný vztah, že ... A tak miluji Drnka, nedoceněného velikána a Kotouče s jeho tak trochu postkatastrofickým světem a tedy i pana Františka. Takže fanouškům military knihu vřele doporučuji a ostatním? Myslím že zklamáni nebudete.

Přidat komentář