Fenomén Novotný: RECENZE: Osudový konvoj

Článek od: Martin Stručovský - 18.12.2019

Tato recenze se zde poprvé objevila 23. července 2018. Obnovené vydání si můžete přečíst v rámci projektu Fenomén Novotný.

*

František Novotný se do paměti fanoušků domácí fantastiky zapsal velkolepou sérií Valhala, kde létají dvojplošníky z první světové války a draci, sérií, v níž si autor hraje s časem a dějinami, a ukazuje hnus obou totalitních režimů, které postihly naši zemi. A téma hrátek s časem a alternativními světy nepustilo Novotného ani v jeho nové knize nazvané Osudový konvoj. Byť to tak ze začátku knihy vůbec nevypadá.

Fenomén Novotný: RECENZE: Křižník Thor, archa záchrany

Článek od: Jan Kovanic - 11.12.2019

Tato recenze se zde poprvé objevila 10. května 2013. Obnovené vydání si můžete přečíst v rámci projektu Fenomén Novotný.

*

Knihkupec mi správně napověděl, že jde o subžánr fantastiky, který se nazývá "military". Tak ano, užijeme si mnoha námořních soubojů vedených na dálku doletu balistických raket i na blízkost nože. Hornblowerovské bitvy lodí tvoří kostru knihy, která prorůstá příběhem, jenž se odehrává v letech 2039 - 2041. Dva roky války!

Fenomén Novotný: ROZHOVOR 02: O politice a společnosti: „Problém je v islámu“

Článek od: Jan Křeček - 06.12.2019

Druhý prosincový pátek značí druhou část rozsáhlého rozhovoru s Františkem Novotným, která se nese v politickém duchu, rozebírá společenské souvislosti, a psaním se až tak moc nezabývá. I když... jak známo, vše souvisí se vším a věci málokdy existují samy o sobě. O tom ví každý spisovatel své.

Fenomén Novotný: REPORTÁŽ: Křest Křižníku Thor

Článek od: Jan Kovanic - 04.12.2019

Celý prosinec jsme zasvětili velkému rozhovoru s Františkem Novotným. O tom už vás informoval Honza Křeček ve svém úvodu. Velmi důkladně jsme prohledali sardenský archiv a objevili pár kousků, které možná stojí za znovupřečtení. Prvním z nich je reportáž z roku 2013 ze křtu knihy Křižník Thor, kterou zaznamenal Honza Kovanic.

Fenomén Novotný: ROZHOVOR 01: O psaní: „Těžím z toho, co jsem sbíral celý život“

Článek od: Jan Křeček - 29.11.2019

Bylo 2. března 2019. Čekal na mě na zastávce I. P. Pavlova, aby mě odvedl do jednoho ze scifistických brlohů, hospody U Regenta. Dvě a půl hodiny jsme strávili v příjemné a podnětné rozpravě nad pivem. Původně jsem oznámil tři okruhy: psaní a literatura; roboti a lidé (a povídky); politická situace ve světě a její znázornění v románech. Bylo to naivní – stejně jsem neukočíroval svou povinnost „interviewera“ a nechal se unést tématem. Jde to vůbec jinak, když mluvíte s Františkem Novotným?

Fenomén Novotný

Článek od: Jan Křeček - 22.11.2019

Pokud to myslíte s českou fantastikou aspoň trochu vážně, nemůžete opomenout jméno František Novotný. Když trochu chcete a pátráte, najdete Františka Novotného na naprosto absurdních místech při mnohdy zcela obskurních činnostech. V následujících týdnech se na Sardenu budeme věnovat jeho tvorbě. Nemá žádné výročí, nevychází mu nový román (to až v květnu) a zaplaťpámbu nezemřel. Podezřele dlouho jsme mu ovšem nevěnovali větší pozornost a rádi to teď napravíme. A hlavně máme v záloze rozsáhlý rozhovor, který bude všechny ostatní texty rámovat.

Já a fantastika mezi roky 1980-1995

Článek od: Redakce - 31.08.2017

Retro srpen pomalu odchází. Řekli jsme si proto, že by to chtělo nějakou tečku za celým naším projektem. Oslovili jsme vybrané osobnosti české fantastiky, aby zavzpomínaly, jaké pro ně bylo období s fantastikou mezi roky 1980-1995. 

ANKETA: Kniha roku Sardenu, komentáře

Článek od: Redakce - 08.03.2016

Abyste si sami mohli spočítat, že vám ve výsledcích Knihy roku Sardenu nekecáme, přinášíme konkrétní odpovědi jednotlivých respondentů. A těšíme se, že v komentářích přibudou odpovědi čtenářů.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - F. Novotný