RECENZE: Pavel Bareš, Kronovy děti

Článek od: Monika Hrňová - 03.09.2019

Na úvod dvě malá doporučení. V prvé řadě si před tím, než otevřete tento sedmisetstránkový druhý díl, přečtěte díl první s názvem Projekt Kronos. Jinak budete hodně tápat, o co vlastně jde, kdo je kdo a co mají záporáci za lubem. Za druhé, je to komplikované čtení, opravdu hodně komplikované. Takže pokud si Kronovy děti plánujete vzít s sebou k vodě nebo na cesty, že si budete jedním okem číst a druhým pozorovat, co se kde šustne, radím vám, nedělejte to. Vážně to není lehká četba, ani vahou, ani obsahem. Ale jinak tomuto skvělému sci-fi příběhu dlouho neodolávejte, nezaslouží si to.

V Attiona City to vře, město stojí jen malinkatý krůček od občanské války. V Eclipse Tower se vedení snaží zachovat mír a držet Downtownery a nákazu na uzdě pomocí Občanského centra a Radniční gardy. Ovšem pod Plošinou mají lidé plné zuby ubohého živoření, a tak stačí jen jiskřička a výbuch hrozí pohltit celé město. Do toho na své vlastní mise vyráží staří známí z předchozího dílu – Jason Blake aka Dawner, Vrána, Nataly, Peter, Luco Scarpa, David Fox se svou Jinx a hlavu všem zamotá ďábelský Gasz. Není jiné cesty než se do toho pořádně obout a ve jménu většího dobra jít přes mrtvoly. Doslova. A často i přes mrtvoly svých přátel. Pak je tu tajemný stroj jménem Virgina, který ze sehirů dělá poslušné loutky a Attiona umírá.

Vyprávění je pořádně zamotané. Autor rád střídá jednotlivé dějové linie, které se občas setkají  a o pár stránek dál se zase rozutečou každá jiným směrem a s nimi i hlavní hrdinové. Také často přeskakuje v čase, někdy jen o pár hodin, jindy o desítky let, takže udržet pozornost a zdravý rozum je při čtení docela náročné. Snahu vyznat se v příběhu navíc komplikuje poměrně velké množství postav, jejichž motivy se sice zprvu zdají jasné a dětsky průhledné a za chvíli zjistíte, že onen dotyčný je vlastně někým úplně jiným nebo stojí na opačné straně barikády a po několika kapitolách máte pocit, že o motivaci jednotlivých hrdinů netušíte vlastně vůbec nic. Matoucí, že? Ale na druhou stranu to dodává příběhu šťávu a nezbytnou dávku napětí, která vás donutí těch sedm set stránek dočíst až do konce. A pokud se vám to podaří, budete odměněni vynikajícím závěrem, po kterém budete doufat, že ve třetím díle se autor vyřádí ještě víc.

Pavel Bareš před dvěma lety zazářil se svou sci-fi prvotinou Projekt Kronos. Nutno uznat, že s druhým dílem se rozhodně spisovatelsky posunul. Kronovy děti jsou svižnější, emočně temnější a zároveň dějově vyrovnanější.  Nechybí pořádná akce, krev teče proudem a hrdinové (někteří s nadpřirozenými schopnostmi) hrdinsky přežívají zranění, které by z normálního smrtelníka udělaly chladnoucí mrtvolu.

Atmosféra je výborně vybudovaná, z celé knihy čiší zoufalství a beznaděj. Zdá se, že ať se postavy snaží, jak chtějí, tak je stejně změna v nedohlednu. Ale i tak ve všech doutná chabý plamínek naděje, že jednou bude líp. Autor se nevyhnul ani morálnímu hledisku. Témata jako je záchrana přátel i za cenu vlastní smrti, snaha udělat tu jedinou správnou věc, která ale v očích masy může vypadat jako zrada nebo naopak oslava vraždy, která z lidí dělá hrdiny, jsou zásadním pilířem Barešova epického vyprávění. Větší dobro a otázka, kdo má právo o lidech rozhodovat, jsou působivé etické otázky, nad kterými se zamýšlí nejeden z pěšáků autorovy mistrně rozehrané šachové partie. Zdatně s tím pracuje prostřednictvím vnitřního monologu postav a ty se tak zdají být uchopitelnější a čtenářsky bližší.

S tím souvisí i silné emoce. Smrt blízkých a naopak hromadné vyvražďování nevinných mají za následek  spravedlivý vztek a leckdy i impulzivní chování. Navzájem se zachraňují úhlavní nepřátelé a přátelé se střílejí do zad. Attiona City je zkrátka krutý postapokalyptický svět, o kterém se dobře čte, ale žít byste v něm nechtěli ani za nic.

Jednotlivé kapitoly jsou proloženy zajímavými ilustracemi, které jen dokresluji tíživou atmosféru díla, stejně tak i novinové výstřižky, emailové zprávy a podobné netradiční úvody. Pavel Bareš si vesele pohrává i s jazykem. Každá z postav má svou specifickou mluvu, takže po pár stránkách byste i bez jmen poznali, o koho se jedná.

Kronovy děti byla jednou z nejočekávanější sci-fi knih letošního roku, která rozhodně nezklamala vysoká očekávání, která měli čtenáři po přečtení Projektu Kronos. Doufejme, že autor neusne na vavřínech a trilogii zakončí se stejně dravým nasazením, jaké přenesl do prvních dvou dílů.

Kronovy děti
Pavel Bareš

Série: Projekt Kronos (2.)
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2019
Autoři obálky: Karel Jerie, Alena Gratiasová
Počet stran: 752
Cena: 449 Kč
 

Komentáře

Přidat komentář