Literární SOUTĚŽ Sardenu

Článek od: Redakce - 22.06.2020

Nudíš se přes léto? Máš literární ambice? Napiš povídku do literární soutěže Sardenu!

Sarden v květnu oslavil dvacáté narozeniny. Rozhodli jsme se tedy v redakci zkusit něco nového - pořádáme literární soutěž pro všechny fantastické psavce! Povídky na téma ZTRACENÉ MĚSTO přijímáme v žánru fantasy, sci-fi nebo hororu a v rozsahu maximálně 15 normostran. Tři vítězné povídky budou zveřejněny na webu Sardenu a jejich autoři získají knižní ceny.

Své povídky posílejte do 31.8. na mailovou adresu povidky.sarden@gmail.com.

 

Pravidla

Téma: Ztracené město

Žánr: Fantasy, sci-fi nebo horor

Datum uzávěrky: 31.8.2020

Datum vyhlášení: 31.10.2020

Maximální délka: 15 normostran (tj. 27000 znaků včetně mezer)

Písmo: Times New Roman, vel. 12, řádkování 1,5

Formát: doc, docx

 

Do mailu napište své jméno, emailovou adresu a adresu bydliště. Soutěž je anonymní, jméno se tak nesmí objevit v textu povídky!

Povídka nesmí být nikde zveřejněna nebo být přihlášená v jiné literární soutěži, která probíhá paralelně s tou naší.

Každý soutěžící může poslat max. 2 povídky.

Zasláním povídky autor potvrzuje, že se jedná o jeho originální práci. Fanfikce nepřijímáme.

Při porušení pravidel bude povídka ze soutěže vyřazena.

Odesláním povídky do soutěže souhlasíte s jejím možným, bezplatným zveřejněním na webu Sardenu.

 


Komentáře

Ech, vím, že je to marný boj, ale stejně mi to nedá... Totiž - normostrana NENÍ osmnáct set znaků. Je to plošná míra, používaná v době, kdy se psalo na stroji, a znamená třicet řádek po maximálně šedesáti znacích. Včetně všech mezer, i těch prázdných míst na koncích odstavců - takže v přepočtu na znaky, jak je chápou textové editory, to dá (podle charakteru textu) obvykle tak 1400 až 1600...

To je všechno pravda. Ale taky je pravda, že se to takhle ustáleně používá jako "měrná jednotka" pro výpočet ceny třeba pro překlady (pokud nejede překladatel nebo agentura na počet slov). Však se taky normostranou dneska v branži běžně nemyslí plošná míra, ale ten počet znaků - a velmi často spolu pak fyzické strany a normostrany nekorespondují (a zákazníkům se to musí trpělivě a dokola vysvětlovat). Ale nějak ten rozsah přece měřit musíme, ne? 

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Právě proto jsem na to tak háklivý. Do nedávna (ještě předloni) jsem psal v T602 a měl jsem ji nastavenou tak, aby to bylo v normostranách. (Což u novějších editorů už nejde.) A pak jsem se čertil, když jsem odevzdal rukopis a na smlouvě byla cifra o několik stránek menší... Čili vím, že se to tak běžně říká, ale je to totéž, jako určovat vzdálenost v akrech.

Ono je ošidné i počítání textu podle slov. Je to spíš orientační údaj, stejně jako počet (normo)stran v různých formátech. Když odevzám rukopis, má v průměru tak dvě stě stran (spočítáno ve Wordu). Po zalomení a dodání jistých nezbytností (kapitoly, vsuvky, vysvětlivky, obsah atp.) má najednou knížka 500 i více stran.

No, i kdyby to z jakéhokoliv důvodu nesedělo, je tam jasně stanovený počet znaků včetně mezer, a to vám dnes každý chytřejší program spočítá :). Když dáme jen 15 stran, tak mi někdo pošle 15 stran napsaných osmičkou, řádkování 1 a můžeme nad těmi texty sedět rok.

Zdar a Sílu přeje Kadet

Přidat komentář