RETROHRANI: Tvoříme retro diorama

Článek od: Petr Simcik - 02.10.2020

Než se zas vrhneme na zkoumání retropřístrojů a retro her, rozhodl jsem se trochu si retroozdobit pokoj, resp. dětem :). K tomuhle retrotvoření mě přivedl Instagram. Díky zálibě v retro hrách se mi nabídl účet jakési (asi) Američanky, která prodává obrázky s Pokémony, Mariem a podobnými věcmi na Etsy.com. Jedná se o pseudo 3D obrázky, prakticky diorámy z osmi/šestnáctibitových her. Jak je my starší známe z ABC – bitva na Vítkově, ponorka Nautilus... víte, o čem je řeč :). No a protože mě ten nápad nadchl, rozhodl jsem se, že jí nedám vydělat, ale vyrobím si sám. Nutno konstatovat, že cenově to vyjde skoro nastejno a já se rozhodně nemůžu pochlubit laserem řezanými díly. Ale co už.
 

Co potřebujeme?

  • Co nejhlubší rámeček. To se nezdá, ale je docela problém sehnat. Nakonec jsem sehnal opravdu za pár korun strašný obrázek kytek a prostě ho z toho rámu vytrhnul. Spony mi pak posloužily jako držáky na LED pásek, ale to předbíhám.
  • Dále nějaký ten motiv – na kresbu je ideální program Inkscape, který je ke stažení zdarma. Pro inspiraci můžete stahovat přiložený soubor.
  • Pevnou papírovou desku – cca 3mm – stačí karton, ale papírová deska je lepší. Méně se ohýbá a lépe se začerňují hrany.
  • Lepidlo na papír
  • Tavicí pistole
  • LED pásek, vánoční řetěz na baterky
  • Laserovou tiskárnu + samolepicí papír / možnost to vytisknout
  • Nůž na koberce
  • Nůžky
  • Černou fixu / temperu a štětec – něco na ty hrany

Motiv ke stažení [PDF / SVG]

1) Začal jsem destrukcí. Vytrhal jsem obrázek z rámečku. Chudinky čínské děti co to kompletovaly... ne bylo to z Polska. Každopádně přeměřil jsem vnitřek a vyrobil pozadí. To můžete buď v počítači a nebo jako já, klasicky ručně vodovkami / pastelkami ... jde o to jaký použijete motiv. Moje výhoda byla, že Mario vyžaduje prakticky buď černou nebo modrou barvu, nic víc.

2) V počítači jsem si rozvrhl motiv tak, aby tak nějak zaplnil diorama a přidal pár drobností navíc - krabička, kytka ... co kdyby. Výsledek jsem si předtiskl a nanečisto umístil. Bezva.

3) Další tisk už šel na čisto na samolepící papír. Nalepil jsem ho na karton / desku a vyřízl nožem na koberce. Odřezky jsem si schoval, budou se hodit na různé podpůrné vrstvy a sloupky. Vyříznutým součástem jsem začernil okraje. 

4 ) Než se pustím do kompletace rozmístil jsem LED diody a přilepil je tavnou pistolí.

5 ) A pak už jen umístit pozadí - to jsem udělal tak, aby pokrylo celou šířku rámečku a přibil ho hřebíčky přímo na něj. A na pozadí nalepit vystřižené součásti diorámatu. Nejdříve pozadí, pak postavy a nejvýše křoví. Na různou vzdálenost od pozadí jsem si slepil sloupky z výstřižků.

Za jedním křovím jsem nechal prostor akorát na baterky a přepínač.

 

6) Hotovo. 

Komentáře

Přidat komentář