RECENZE: Roman Bureš, Říše

Článek od: frankie - 04.12.2020

Román Říše od Romana Bureše je čtivá historická fikce, která má šanci oslovit značné množství čtenářů. Druhá světová válka totiž patří k nejvíce vyhledávaným dějinným tématům a fascinuje mnoho vydavatelů i čtenářů. A právě román Říše je lahůdkou přinášející nový fantaskní vhled do alternativní historie aneb co by se stalo, kdyby Německo vyhrálo válku?

Druhá světová válka skončila v roce 1945 vítězstvím nacistického Německa, hned nato začala stavba Hitlerova valu, známého pod prostým názvem Zeď, rozdělujícího euroasijský kontinent od severu k jihu. Část na východ je působením jaderných, biologických a chemických zbraní uvržena na úroveň středověku a mezi populací se samozřejmě občas vyskytne mutace, která je často fyzická, výjimečně mentální.

Kniha samotná je rozdělena na dvě části. První, nazvaná Říše, popisuje osudy Alexandra žijícího se svou milující matkou na území zamořeného Ruska. Zdánlivě obyčejný mladík však skrývá vzácné tajemství - je obdařen telekinetickými schopnostmi. Shodou okolností se o něj zajímá místní vladař, americké jednotky SEALS i jednotky SS. Alexandr je odvezen do Říše, aby se zde pokusil změnit tok dějin.

Druhá část Zeď časově předchází té první. Kvalitu knihy posunuje ještě mnohem výš. Hlavní postavou se stává učitel Martin, který je nucen darovat veškerý svůj majetek řediteli rasového odboru jen proto, aby mohl zůstat na životní pouti se svojí manželkou, která nemá takové štěstí a není na stejné rasové úrovni jako on.

Následuje příkaz k přesídlení. Samotná cesta je velmi poutavě vykreslena. Depresivně zapůsobí, když si hlavní hrdina při krátkém zastavení vlaku u Treblinky přečte na pytlích, které nesou černoši, nápis masokostní moučka. Také samotné cílové město Hitlerburg působí zcela neutěšeně. Totalitní šeď, deformovaní lidé, gangy, nedostatečné zásobování, mizerné podmínky k bydlení, lékařská péče jen pro vyvolené... Jediné ostrůvky lidskosti poskytuje národní pospolitost. Touha po vymanění se z bídy a nesvobody zcela zásadně ovlivní osudy tohoto manželského páru. 

Zmínky o neúspěšném atentátu na Heydricha, Den D jako termín vylodění do Británie, to jsou historické perličky osvěžující děj.
Obálka zaujme, téma jakbysmet, první část je solidní, druhá excelentní. Násilí nemusí být explicitně popisováno, stačí elementární dějepisná znalost a náznak v knize. Fantazie čtenáře pak udělá své. Škoda jen, že základní alternativní historie je prozrazena již vloženými knižními vsuvkami. Osudy hrdinů to však neovlivní a na konci obě části dokonale vzájemně zapadnou. Celkově se jedná o drsné čtení, ze kterého mrazí.

Říše
Roman Bureš

Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2020
Počet stran: 480
Vazba: Brožovaná
Cena: 299,- Kč

Komentáře

No, bylo to někdy dost kruté, číst co se mohlo stát... opravdu. Takže raději jsem to četl na přeskáčku, abych to mohl strávit. Tak tohle p. Bureš umí opravdu mistrovsky. Silná a dobrá kniha. 

Přidat komentář