FILM: Tron - Legacy

Článek od: Anonym - 13.12.2010

Pokračování 28 let starého filmu Tron má velmi podobný děj: Mladý talentovaný programátor "spadne dovnitř do počítače" a musí se odsud dostat, porazit zlý šílený program (s tváří mladého Jeffa Bridgese) a zachránit zde uvězněného otce (starý Jeff Bridges). Mezitím honičky na světlocyklech a virtuální sexy kočičky.

Bohužel, Jeff Bridges jako starý digitální T3H W1ZARD je jediný, kdo v tomto filmu předvádí něco jako "herectví". Všichni ostatní většinu času ukazují pouze sexy úsměvy nebo zlověstné mručení, což je škoda a dobrá půlhodina filmu (kdy se neděje nic audiovizuálně nabušeného) je díky tomu značně nudná.

Když se něco audiovizuálního děje, pak se je na co dívat (a co poslouchat), ale mrzelo mě, že v mnoha akčních záběrech jsou místo herců evidentní digitální loutky, které se pohybují toporně. Totéž platí o digitálně omlazeném Jeffu Bridgesovi (přesněji řečeno "o digitální mladé Bridgesově hlavě, nasazené na tělo jiného herce"). Je to podobná technologie jako v Benjaminu Buttonovi, ale povedla se podstatně hůř a není o mnoho lepší než průměrné CG intro z videohry. V případě zlého programu to má své opodstatnění (protože to koneckonců nemá být člověk), ale stejně strašidelně digitální je i hlava rádoby "skutečného" Jeffa Bridgese ve flashbackových scénách.

Kromě kulis a výpravy (takový byteček jako má starý Bridges v digitální pustině bych opravdu chtěl) je triumfem tohoto filmu také soundtrack od dua Daft Punk. Nejsem expert na Daft Punk, nicméně pár písniček jsem od nich v životě slyšel a říkal jsem si, že by mohly v novém Tronovi znít zajímavě. Výsledkem jsem ale byl velmi překvapen: Kromě retro elektroniky obsahuje většina skladeb velký symfonický orchestr a instrumentace, za které by se nemusel stydět kdokoliv ze Zimmerových žáků nebo Zimmer sám. Navíc byla hudba složena předem a film byl poté stříhán tak, aby obraz seděl na hudbu (normálně se to samozřejmě dělá obráceně). Jak trefně poznamenal kamarád: "Jako dvouhodinový videoklip k Daft Punku je Tron Legacy docela fajn".

Kapitolou samou pro sebe zůstává otázka: "Co na to budou říkat čeští diváci, kterým nic neříká původní Tron". Asi budou mít pocit jako kdyby začali sledovat Star Wars od Epizody 2. Sice budou chápat o co jde (pokud budou pozorní při úvodní expozici), ale přijdou o jakýkoliv náznak hloubky postav a příběhu.

Tron: Legacy není prohra, ale je to spíš sázka na jistotu a slušně vykalkulovaný komerční produkt, který má ukojit ty, kteří vyrůstali na prvním dílu. Ten byl ve své době v lecčems avantgardní a revoluční, t.j. pravý opak tohoto sequelu, který je spíše retro.

A při reflektování mého hodnocení nezapomínejte, že já jsem jeden z těch, kteří vyrůstali na prvním dílu a byl jsem z něj tehdy zcela nekriticky paf. Tudíž jsem ta úplně nejdokonalejší cílová skupina...

P.S: Všechny kopie jsou TITULKOVANÉ.

P.P.S: Titulky jsem dělal aniž bych měl možnost si pořádně film promítnout (protože si Disney zřejmě myslí, že překladatelé jsou piráti), takže občas nejsou úplně OK a požádal jsem, aby v nich na konci nebylo uvedeno moje jméno.

Převzato z filmového blogu Františka Fuky FFFILM.fuxoft.cz. FFFilm, jehož autorem je František Fuka, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko.

Fenomén jménem Tron.

Přidat komentář