LITERATURA: Redakce vybírá říjnové pecky - Slíva

Článek od: Monika Slíva - 27.10.2011

erebosV říjnu bylo opět z čeho vybírat a člověk pořád musí mít na paměti, že den má jen 24 hodin a ani o chlup více. Jak mně by se hodily ty úžasné čarovné hodinky na obracení času, které půjčil Brumbál Hermioně (v HP a vězeň z Azkabanu), ale komu by se nehodily, že? Sice je nemám, ale s myšlenkou na důchod kupuji stále nové a zajímavé tituly a snad si je jednou všechny přečtu. Ty následující tři přijdou na řadu určitě už během příštích několika týdnů:

Ursula Poznanski: Erebos – Hra, která zabíjí
Zaujala mě už anotace a kniha mi leží doma na recenzi, takže se ode mě stoprocentně dozvíte, zdali splnila moje očekávání, či nikoli. V každém případě je laťka okolnostmi nasazená dosti vysoko už jen proto, co se o knize všude píše, a protože má nyní i čerstvé knižní ocenění:

Praha, 20. října 2011 –  Na knižním veletrhu ve Frankfurtu se 14. října udělovaly ceny za literaturu pro děti a mládež. Mezi oceněnými tituly se ocitl titul „EREBOS – Hra, která zabíjí!“, kterému byla přidělena literární cena na základě rozhodnutí poroty složené z mladých čtenářů!

Anotace: Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?

tintinHergé: Tintin v zemi Sovětů
Tintina není jistě třeba představovat. Tento díl je však skutečně speciální, neboť česky vychází téměř jako poslední, ale chronologicky to byl úplně první příběh (dokonce jen černobílý), který kdy spatřil světlo světa. Rozhodně by si tento sešit neměli nechat ujít zapálení fanoušci odvážného reportéra a jeho přátel.

Pokud pošta splní svou funkci, i o Tintinovi v zemi Sovětů vám v brzké době povyprávím v recenzi.

coelhoAnotace:  Reportér Tintin a jeho psík Filuta se vydávají do revolučního Ruska, aby tam zažili neuvěřitelná dobrodružství a se slávou se vrátili zpět. Tak se v lednu 1929 v Belgii zrodila jedna z nejslavnějších komiksových postav – reportér Tintin. Jeho úplně první příběh je celý černobílý a hlavní postava teprve získává své obrysy, které si pak podrží dalších 54 let. Komiks je však neobvykle dlouhý a má celkem 140 stran. Je zajímavou četbou pro všechny příznivce Tintina i neobvyklým tipem pro sběratele komiksů. Belgický tvůrce Hergé se nám tu představuje kresbou, která teprve dozrává, ale je patrné, že je to kreslíř, který dbá na detaily, historicky věrné kulisy i na humor, kterým zlehčuje napínavý příběh s mnoha honičkami a zázračnými útěky.

Pablo Coelho: Alef
Ač to není zcela sci-fi, fantasy, nebo horor píseček, přesto si myslím, že Coelho není z autorů, který by dělal pravověrnému "SFFHtovi" v knihovničce ostudu. Na tuto jistě útlou, ale jak doufám příjemnou knihu se moc těším. Zatím mě žádná z těch předchozích Coelhových nezklamala.

Anotace: Ve svém nejnovějším díle se Paulo Coelho vrací k motivu pouti: po Santiagu v románu Poutník - Mágův deník a Římě v Bridě vypráví o třetí tajemné pouti, která bývá nazývána „Poutí do Jeruzaléma“. Nemusí se v ní však nutně cestovat do Jeruzaléma. Podmínkou je jen cesta v prostoru a čase. Úkolem, který měl hrdina splnit, bylo vzdálit se z domova na 4 měsíce. Navštívil několik zemí, ale to nejdůležitější ho potkalo při přejezdu Asie Transsibiřskou magistrálou (15 dní, 7 různých časových pásem, 9.288 km z Moskvy  do Vladivostoku). Celý příběh se odvíjí ve znamení symbolu Alef, prvního písmene hebrejské abecedy, představujícího v duchu magické tradice bod, v němž se vše sbíhá a v němž můžeme v jediném okamžiku vše spatřit.

Pak by tu byl Podivný ráj od P. K. Dicka, Malý bratr od C. Doctorowa, Vítězové od P. Andersona, Pražský hřbitov od U. Eca… pomóc, já chci důchod!!

Příjemné podzimní čtení vám přeje Slíva.

Přidat komentář