LITERATURA: Ediční plán nakladatelství Laser-books 2012

Článek od: Anonym - 01.02.2012

 

Edita Dufková: Zpráva z Hádu

Vyjde jako součást edice Science fiction.

brožovaná, obálka John Harris, 448 stran, cena 249 Kč

Kosmická loď Proserpina je už takřka u cíle své cesty, ve sluneční soustavě delty pavonis, kde doufá nalézt planetu vhodnou ke kolonizaci. Třicet tisíc cestujících se probouzí z kryospánku, aby byli vzápětí postaveni před strašné zjištění - jejich loď je na kolizním kurzu s obří kometou a srážka je neodvratná.

Waco Teirange, navigátor a z nutnosti i kapitán lodi má před sebou nelehký úkol zachránit Proserpinu, osadníky i misi. Než dorazí k vysněné planetě, musí přežít ledové peklo zvané Hádes.

Napínavá a skvěle napsaná sci-fi nadané mladé autorky Edity Dufkové v sobě spojuje to nejlepší z klasiky žánru a moderních trendů. Příběh nepostrádá důmyslnou zápletku, poutavé lidské osudy, zajímavé technické poznatky a fundovaná řešení problémů.


Robert Reed: Dřeň (Marrow, 2000)

Vyjde jako devátá kniha edice New space opera.

brožovaná, překlad Tadeáš Pelech, obálka Stephan Martiniére, 350 stran, cena 299 Kč

Galaktická loď větší než planetární světy, obydlená rozmanitou společností mimozemských ras, tajemné plavidlo staré miliony let, ovládané téměř nesmrtelnou lidskou posádkou, která ji objevila prázdnou na okraji galaxie. V samém středu se nachází celá planeta…

Planeta, při jejímž průzkumu snad bude odhaleno tajemství původu Velké lodi. Ovšem tato naděje se střetne s krutou realitou, když se posádka dostane na povrch planety a objeví svět připomínající peklo. Jejich přítomnost navíc pravděpodobně spustí rozsáhlé a nevysvětlitelné změny, jež mohou ohrozit samotnou existenci Velké lodi, včetně životů posádky a cestujících.

Román Dřeň je samostatnou částí úspěšného cyklu, z něhož v českém překladu známe už několik kratších prací.


John Brown: Služebník temného boha (Servant of a Dark God, 2009)

Vyjde jako devátá kniha z řady Moderní díla fantasy.

brožovaná, překlad Ľudovít Plata, obálka Raymond Swanland, 620 stran, cena 399 Kč

Život kolonistů na nově osídleném území většinou nebývá lehký, tím spíše, když se jedná o členy porobeného národa žijícího v područí vítězných kmenů. Jako by nestačil samotný boj s neznámým prostředím plným odkazů dávné minulosti a nutnost čelit nájezdům barbarských Kostěných obličejů, Koramité v Nové zemi musí nyní čelit dalšímu problému – obvinění, že se mezi nimi nacházejí požírači duší.

Ve světě, ve kterém žije mladík Talen, mohou být dny lidského života sklízeny, kupovány a kradeny. Pouze Obdaření, kteří vládnou jednotlivým zemím, a požírači duší, zvrhlé bytosti sloužící Temnému bohu, které kradou duše lidem i zvířatům, znají tajemství této moci. Nyní se však Obdařený v Talenově zemi ztratil a požírači duší volně chodí mezi lidmi.

V houstnoucí atmosféře podezřívavosti a rasové nesnášenlivosti nezbývá Talenovi nic jiného, než svést nelehký boj s vlastním nitrem i bezprostřední hrozbou smrti. Polapený v síti lží a prastarých tajemství musí teprve přijít na to, kdo je tím skutečným nepřítelem...


Paul Melko: Prstenec singularity (Singularity´s Ring, 2008)

Vyjde jako šestá kniha z řady Moderní díla science fiction.

brožovaná, překlad Petr Kotrle, obálka Daniel Dociu, 320 stran, cena 265 Kč

Různé frakce se pokoušejí získat kontrolu nad Prstencem, obrovitou vesmírnou stanicí vystavěnou kolem Země. Prstenec je dílem inženýrů, kteří přeměnili většinu lidstva ve skupinové vědomí zvané Společenství. To rychle zjistilo, jak proniknout do dalších realit a zmizelo z té naší. Zbytky lidí geneticky upravilo své děti tak, aby vytvořily skupiny jednotlivců spjatých tak těsně, že tvoří jedinou osobnost. Jedna z takových skupin narazí během cvičebního programu na přísně utajený výzkum a brzy se ocitne na útěku ve snaze nenechat se zabít. Děj dobrodružného románu se přesouvá ze zemské orbity do džunglí Amazonie, zažijete dramatické okamžiky ve vesmíru, ale i téměř idylickou pouť s rodinkou geneticky modifikovaných medvědů...

Poznejte jednu z budoucích hvězd žánru v románu, který se možná nevyhnul drobným chybám každého začátečníka, ale přesto zůstává skvělou zábavou až do konce. Kniha získala cenu Locus a Cenu Comptona Crooka pro nejlepší debut roku.


Alan Dean Foster: Star Trek (Star Trek Movie Tie-In, 2009)
Vyjde jako druhá kniha z řady Původní Star Trek.

vázaná, překlad Jakub Jungmann, 288 stran, cena 249 Kč

Jeden vyrůstal na kukuřičných polích v Iowě, pral se za svou nezávislost, chtěl uniknout životu, který mu chystal jenom lhostejnost, marnost a zapomnění.
Druhý vyrůstal mezi rozeklanými skalami drsné vulkanské pouště, pral se, aby ho přijali, chtěl sladit logiku, kterou ho učili, s emocemi, které cítil.
V dalekých končinách Galaxie, v místě a čase, které nikdy neměly existovat, se objevuje nástroj zkázy. Jeho pološílený kapitán přeje smrt všem rozumným bytostem, touží zničit každý civilizovaný svět, aby tak pomstil zničení svého světa.
Dvě zcela odlišné a nepoddajné osobnosti jménem Kirk a Spock musejí najít způsob, jak vést jedinou posádku jediné lodi, která je může zastavit.


Andrzej Pilipiuk: Dědičky (Dziedziczki, 2005)

Laser-books 2012, sedmadvacátý svazek edice Podíl.

brožovaná, překlad Pavel Weigel, obálka Dorothea Bylica, 304 stran, cena 229 Kč

Trilogie Sestřenky, díl třetí.

V závěrečné části série se oblíbené sestřenky vrátí do své vesnice, aby obnovily rodový statek. Musí však přemoci nejen odpor deklasovaných venovanů, ale i cizí magii, ohrožující princeznu Moniku. Cyklus navíc uzavírá rovněž dramatické střetnutí alchymisty Sedzivoje s Bratrstvem Druhé cesty, které ze všech sil usiluje o tajemství nesmrtelnosti.

Po letech čekání se tak dočkáme uzavření další série mistra polské fantasy Andrzeje Pilipiuka a v jeho duchu jde opět o čtivou a zábavnou knihu, jež potěší všechny jeho příznivce.

V průběhu roku se Pilipiukovi věrní čtenáři dočkají zcela nových knih, v nichž se autor opět ukáže ve zcela novém a nečekaném světle.


William Gibson: Země slídilů (Spook Country, 2007)

Vyjde jako šestatřicátá kniha z řady Mistrovská díla science fiction.

brožovaná, překlad Pavel Bakič, obálka Tomasz Maroński, 370 stran, cena 289 Kč

New York. Mladý Kubánec jménem Tito svědomitě plní úlohu poslíčka a pravidelně předává tajemnému starci zásilky v podobě obyčejných iPodů. Spojené státy americké však čerstvě vyhlásily válku s terorismem, takže zdánlivě nenápadné předávky neprojdou bez povšimnutí a po Titově stopě se pouští armádní vysloužilec jménem Brown a jeho nedobrovolný pomocník, drogově závislý překladatel Milgrim.

V Los Angeles zatím novinářka Hollis Henryová shromažďuje materiály pro článek o nové umělecké formě, zabydlující město stínovými virtuálními objekty. Skutečná podstata jejího úkolu však leží jinde a Hollis se stárnoucími špiony nechává zatáhnout do mrazivé hry, která rychle spěje ke hořké koncovce.


China Miéville: Ambasadov (Embassytown, 2011)

Vyjde jako součást edice Science fiction.

brožovaná, překlad Milan Žáček, obálka Edward Miller, 368 stran, cena 329 Kč

V daleké budoucnosti lidé osídlili vzdálenou planetu, vlast záhadných Ariekanů, myslících bytostí, jež se proslavily ve vesmíru naprosto jedinečným jazykem, kterým umí hovořit pouze několik málo zvláštně uzpůsobených lidských ambasadorů.

Avice Benner Cho, lidská kolonistka, se do Ambasadova vrací po letech dobrodružství v mezihvězdném prostoru. Arieckým jazykem sice hovořit neumí, ale je jeho nedílnou součástí, neboť se před dávnou dobou stala tropem, jeho živoucím přirovnáním.

Když se v rámci vzdálených politických machinací dostaví na Arieku nový ambasador, dojde k prudkému narušení rovnováhy mezi lidmi a domorodými bytostmi. Hrozí katastrofa a Avice je rozpolcena mezi protichůdnými závazky: vůči svému manželovi, kterého přestala milovat, vůči systému, kterému přestala důvěřovat, a vůči své pozici v jazyce, kterým se nedomluví - který však promlouvá skrze ni, ať se jí to líbí nebo ne.


Harry Harrison: První planeta smrti (Deathworld, 1960)

Vyjde jako sedmatřicátá kniha z řady Mistrovská díla science fiction.

brožovaná, překlad Lucie Awadová, obálka Les Edwards, 208 stran, cena 149 Kč

Planeta Pyrrus je živoucím peklem smrtící flóry a fauny, divoké tektonické činnosti a zničující gravitace a rovněž jedním z nejméně pohostinných míst v lidmi kolonizovaném vesmíru. A přesto se na ní usídlila lidská kolonie přežívající v relativním bezpečí za ochranným valem...

A právě na Pyrrus dorazí Jason dinAlt, odvážný dobrodruh a hazardní hráč využívající ve hře svých nevyzpytatelných paranormálních schopností, aby se zde postavil nejem místním osadníkům, ale i planetě samotné...

Román První planeta smrti je dnes už klasickou akční science fiction, která po celá desetiletí od svého vzniku sloužila jako inspirace nespočtu dalších knih včetně dvou vlastních pokračování. Po celém světě se prodaly milióny výtisků této dodnes čtivé knihy, jež k vám přichází ve svém třetím českém vydání.


Alan Campbell: Železný anděl (Iron Angel, 2008)

Vyjde jako desátá kniha z řady Moderní díla fantasy.

brožovaná, překlad David Záleský, obálka Dominic Harman, 528 stran, cena 349 Kč

Hluboká brána, město nad propastí, bylo po zničující bitvě poraženo. Většina řetězů, na kterých stálo, je zpřetrhaná, z hořících trosek stoupají jedovaté zplodiny a chrám, v němž přebýval všemocný presbyter, visí vzhůru nohama nad kdysi neznámou a neprobádanou hlubinou. Vítězná Legie zavedla stanné právo a bez skrupulí pronásleduje a trestá všechny, kdo by se pokusili uprchnout. Do panující vřavy se navracejí dva zajatci. Loď přiváží mladého anděla Dilla, zoceleného válkou, a zrádnou vražedkyni Rachel Haelovou. Oba jsou uvězněni v pomalu se rozpadajícím chrámu, kde očekávají svůj osud. Z propasti pod nimi vylétají duchové, protože smrt boha Ulcise otevřela brány pekla. Na svět se však vydává Cospinol, bůh moře a mlhy, který na rozkaz svých božských bratří putuje do Hluboké brány, aby vstup do pekla uzavřel. Pomalu, neodvratně se blíží k městu, které čeká a kymácí se na pokraji zkázy. A všude – od kontinentu Pandemeria po samotná Nebesa – se rozebíhají plány plné krvavé pomsty. Mocné síly se dávají do pohybu a nadcházející bitva mezi bohy hrozí zničením celého světa lidí.


Andrzej Pilipiuk: Upír (Wampir z M-3, 2011)

Laser-books 2012, osmadvacátý svazek edice Podíl.

brožovaná, překlad Pavel Weigel, obálka Andrzej Łaski, 336 stran, cena 249 Kč

Dcera komunistického funkcionáře Manka se po sebevraždě probudí v hrobce. Domnívá se, že byla omylem pohřbena zaživa, při návratu domů však před ní všichni prchají. Příslušník varšavské komunity upírů jí vysvětlí, že se stala jednou z nich. Připojí se tedy k nim a prožívá polskou realitu sklonku socialismu se všemi jeho zádrhely (nedostatek zboží včetně česneku proti upírům, estébáci, veksláci, komunistická ideologie atd.) z druhé strany životní barikády. Do děje zasáhne i oživlá mumie staroegyptského kněze, nekromanti a vlkodlaci, mihne se i zarputilý bojovník proti zlu Jakub Vandrovec…

Jak je u Andrzeje Pilipiuka obvyklé, nechybí značná dávka drsného humoru. Ač kolem řádí socialismus a ateismus, všichni upíři – od šlechtice až po komunistu – drží spolu jako jedna rodina. Je až neuvěřitelné, co všechno se může dít za kulisami zdánlivě běžného městského života, ale nebojte, tahle kniha vám to osvětlí.


Brian Wilson Aldiss: Helikonie - Jaro (Helliconia Spring, 1982)

Vyjde jako osmatřicátá kniha z řady Mistrovská díla science fiction.

brožovaná, překlad Hana Březáková, obálka Tomasz Maroński, 382 stran, cena 299 Kč

Na Helikonii, planetě obíhající kolem binárních sluncí, trvá Velký rok tři tisíce let pozemského času: lidská civilizace se vzmáhá zjara, vzkvétá během období léta a téměř zaniká s nástupem zimy, jež přetrvává po mnoho lidských generací.

Právě přichází jaro a Helikonie se pomalu probouzí z předlouhého sevření mrazu. Kmeny rovníkového kontinentu vycházejí z úkrytů, v nichž zdecimovány na minimum přečkaly nepříznivé klima a opětovně začínají soupeřit o nadvládu nad planetou s divokými tvory chladu – fagory. A v jedné z jeho vesnic, Oldorandu, znovu objevují řemesla, obchod, zemědělství, mince i nové rozměry mezilidských vztahů.

Román Helikonie - Jaro je úvodním svazkem skvělé Helikonské trilogie, monumentální ságy, která přesahuje všechno, co dosud napsal jeden z největších mistrů imaginace žánru science fiction.


Samozřejmostí, že tento ediční plán není zdaleka konečný a může se v průběhu roku měnit.

Pro snažší orientaci v titulech nakladatelství Laser-books pak určitě můžete využít přehledy vydaných knih za uplynulé roky:

Ztratili jste přehled v naší produkci? Nevadí, máme tu pro vás shrnutí vydaných knih za ročníky 2007, 2008, 2009, 2010 a 2011.

Komentáře

s prozbou o Zlatou transcedenci. Snad to nedopadne jak s trilogií Tetování krví - člověk zhltne dva díly a vyhlíží třetí. Pak mu nakladatelství Fragment oznámí, že má smůlu, třetí díl nevyjde. Tak snad se Laser nezachová stejně a tuhle sérii si časem dočtu.

Přidat komentář