GALERIE: Brian Azzarello, Hellblazer: Zamrznutí

GALERIE: Brian Azzarello, Hellblazer: Zamrznutí

Článek od: Anonym - 18.10.2012

Právě vyšlý temný, atmosférický a nelítostný Hellblazer: Zamrznutí je malou událostí mezi náročnými komiksovými fanoušky. Nepatří sice mezi pět nejznámějších titulů na trhu, ale je zárukou kvality pro fajnšmekry, kteří se již nějakou dobu stále více rekrutují mimo okruh věrných příznivců komiksu. Jde o nenápadný převrat na domácím komiksovém trhu, který spojuje drsné příběhy, chytré zpracování a široké přijetí komiksu novým druhem čtenářů.

Kupříkladu hlavním hrdinou Hellblazera je anglický mág John Constantine, jehož osobnost poměrně dobře vystihl i snímek Constantine s Keanu Reevesem v hlavní roli. Cynický antihrdina místo magie používá především podrazy, sebejistou image a sílu slova a manipulace (str. 107). Jeho morální kvality jsou přinejlepším pochybné a život mezi ztroskotanci, kriminálníky a jejich oběťmi velmi přesně analyzuje příčiny a projevy našich slabostí, strachu a krutosti. Přestože Constantine, zdá se, žije jen proto, aby mohl urážet a neštvávat lidi (str. 17), stále si uvědomuje nedostatky světa i sebe a často je spíše obětí než zápornou postavou.

Obliba Hellblazera pod Azzarellovým vedením stojí na pozvolném budování temné atmosféry pramenící z negativních činů a emocí obyčejných lidí; a zároveň na dialozích. Celý příběh „…a pohřbený“ z alba Zamrznutí je čistě konverzační a buduje svou sílu a zábavnost na chytrých hláškách (str. 8, 12) a diskuzích hrdinů. Násilí je tu všudypřítomné, ale většinou jako hrozba visící nad postavami. Hellblazer podává realistický pohled na věc, kde fyzická agrese je až poslední možnost. Všichni se tu bojí o život. O to drtivější je pak náhlý záblesk necenzurovaného násilí (str. 112), který využívá dlouho budovaný pocit nebezpečí. Postavy jsou lidské (str. 90), chybují a příběh nemusí běžet podle klišé hororových, akčních či detektivních příběhů, i když si s nimi znalecky pohrává. Využívá naši fascinaci násilím a odvrácenou stránkou života, ale pracuje s ní složitě a bez snahy o jednoduchou exploataci. Je chytrým čtením pro otevřené čtenáře.

Přidat komentář