TG: Táta geek peče perníčky

Článek od: Petr Václavek - 18.12.2012

Trocha zábavy s dětmi v předvánočním shonu nezaškodí – konkrétně o pečení tvarově nestandardních perníčků a jejich zdobení dle požadavků dětí.

Potřebné vybavení / materiál :

  • Materiál na těsto:
  • 56 dkg hladké mouky
  • 36 dkg cukru moučka
  • 4 polévkové lžíce medu (tekutého! Pokud je tuhý, rozehřát v mikrovlnce)
  • 4 vejce
  • 2 kávové lžičky sody
  • mleté koření: skořice,hřebíček, nové koření, anýz, badián po 5g na 1 kg těsta a nebo koupit pytlík perníkového koření

Materiál na polevu:

  • 1 bílek
  • citronová šťáva
  • lžička solamylu
  • prosátý cukr moučka

Další potřeby:

  • zdobička nebo igelitové pytlíky

Když jsem měl doma celý den na povel děti, rozhodl jsem se, že spolu upečeme perníčky. Abych je ještě více nalákal a natěšil, tak jsem jim řekl, že si můžou vybrat, jaké perníčky budeme dělat. Starší pětiletý syn měl hned jasno – já chci ptakopyska Perryho!

Takže jsme se do toho pustili:

Krok1: Ráno jsem sám udělal těsto – s tím většinou děti také

pomáhají, tentokráte si ale pěkně hrály, tak jsem je nechtěl rušit. Recept jsem vytáhl z příbuzenstva, které peklo o pár dní dříve.
Všechny ingredience na těsto se smíchají (nejlépe zvlášť všechny sypké přísady a pak do toho přidat ty tekuté) a vypracuje se těsto, jestli se moc lepí, tak je možné přidat trochu mouky.hotové těsto dáme do odpoledne (nebo přes noc) odpočinout v lednici.

Krok2:Před vlastním vykrajováním perníčků je dobré si ujasnit, jaké tvary budeme dělat – já zagooglil a postahoval si pár obrázků postaviček z dětského animáku Phineas a Ferb.

 

Krok3: Odpoledne se pak těsto vyválí na pomoučněném (moučnění děti opravdu milují, tak se nedivte, že budete mouku ještě dlouho nacházet po celém bytě) vále a můžeme začít vykrajovat – děti sázely samy klasické tvary, já mezitím „vyřezával“ tupějším nožem (abych neponičil vál) s úzkou střenkou „speciální“ tvary, které hodně vágně kopírovaly tvar postaviček – detaily siluet v tuto chvíli nemusíme moc řešit, mnohem důležitější je zdobení.

 


Krok4: Perníčky se ještě potírají rozšlehaným vajíčkem aby dostaly po upečení pěknou lesklou glazuru. Pečou se v rozpálené troubě při 170 stupních dozlatova.

Krok5: Až vychladnou, tak se na nich můžeme graficky náležitě vyřádit bílou (nebo i barevnou – stačí přidat potravinářské barvy) polevou. Tu vytvoříme z bílku, lžičky solamylu, několikrát prosátého cukru a citronové šťávy. Nejjednodušší je to rozšlehat mixérem do pomalu tekoucí (skoro polotuhé) konzistence. Polevou naplníme zdobičku, případně pytlík, kterému ustřihneme rožek a vyzkoušíme, polevu na perníčku. Pokud je řídká a kresba se rozpíjí, přidáme cukr. Pokud z pytlíku nic neleze, zvětšíme díru, případně můžeme naředit citronovou šťávou.

Krok6: Když máme vyladěnou polevu, můžeme se dát do zdobení podle dříve stažených obrázků. Případně pokud jsme si udělali univerzální tvary (například čtverce, obdélníky), můžeme na ně psát vzkazy, kreslit ikony známých aplikací a další. Nebojte se dát zdobičku i dětem, dokáží se také řádně vyblbnout a nic nepotěší babičky více než perníček zdobený vnoučetem. Jen pozor na to, aby děti nezdobily perníčky samy pro sebe – to je pak bývá objem polevy větší než samotný perník.

 

Krom perníčků postaviček doporučuji také upéct perníčky na adventní svícen, perníkovou chaloupku a další komplikovanější objekty. Dětem se to bude určitě líbit – zejména ten svícen.

Rada na závěr:

po pár dnech perníčky notně zatvrdnou a teprve poté začnou postupně měknout, takže je lepší je dělat s větším předstihem a v dostatečném množství (nám mnohdy do Vánoc prostě nevydrží). Pokud chcete urychlit měknutí, tak je zavřete do vzduchotěsné plastové krabičky s rozkrájeným jablkem – změknou během několika hodin.

Přidat komentář