MINI-INTERVIEW: Jan Hlávka & Jana Vybíralová představují Mráz a hry

Článek od: Martin Stručovský - 25.09.2013

Už zítra vychází kniha Mráz a hry, která otevírá cyklus Algor. U této příležitosti přinášíme rozhovor s jejími autory. 

V těchto dnech vám vyjde další společná kniha Mráz a hry, která je úvodním dílem cyklu Algor. Kde se vzal nápad na knihu, potažmo cyklus, a jak dlouho vám trvalo napsat první díl?

První díl se psal něco přes dva roky, ovšem přesně to říct nejde, protože zkraje jsme na něm nepracovali pravidelně a žádné záznamy jsme si nevedli. Nápad na knihu se vynořil někdy začátkem té doby. No, a cyklus se z toho stal prostě ve chvíli, kdy bylo jasné, že se to do jedné knihy všechno nevejde.

Na kolik dílů máte cyklus rozvržený a kdy se mohou čtenáři těšit na pokračování?

Plán budoucích událostí není přesný, momentálně se jako nejreálnější jeví čtyři části. Ohledně termínů bychom chtěli dodržet tempo jeden díl ročně. 

Prozradíte nám něco o hrdinech cyklu? Na jaké postavy se mohou čtenáři těšit?

Snažili jsme se vytvořit řadu typově různých postav, aniž bychom je úplně jasně rozdělovali na dobré a zlé, byť samozřejmě k některým budou asi čtenáři cítit víc sympatií než k jiným. Takže poznáme třeba císaře Andreje Korwariana vládnoucího železnou rukou ledové planetě Algor, jeho poněkud nedobrovolnou císařovnu a skupinku lehce svérázných vojáků pověřených její ochranou. Poznáme nového menabaranského premiéra Danna, politika bez skrupulí, který si našel tajemné, všeho schopné spojence – anebo si spíš oni našli jeho. Poznáme staromódního policejního komisaře Prestona, kosmického pašeráka žijícího tak trochu v jiném světě, a sestry Vanbergovy, co chtěly udělat dobrý skutek, který ovšem nezůstal nepotrestán. Postav je v knize hodně a my doufáme, že každá dokáže něčím zaujmout.

Jakým způsobem probíhá vaše spolupráce? Máte nějak rozvržené, kdo bude co psát, anebo píšete dohromady?

Jak jsem psal výše, existuje základní „plán,“ který se ovšem stále upravuje a přizpůsobuje. Naštěstí se v psaní navzájem doplňujeme a nekonkurujeme si. Prostě společně píšeme a upravujeme tak dlouho, dokud nejsme spokojeni.

Naše čtenáře určitě také zajímá, co připravujete dál. Máte kromě Algoru nějaké další literární plány, ať už společné anebo každý zvlášť?

Hlavním společným plánem do budoucna jsou pokračování Algoru. Nevylučujeme, že se mimo ně objeví ještě něco jiného, třeba povídka nebo cokoliv samostatného, ale náš hlavní zájem leží zde. Já sám mám rozpracováno několik vedlejších věcí, ale ty postupují natolik pomalu a jsou zatím natolik nejisté, že nemá smysl o nich mluvit. Jedinou jistotou zůstává Algor.

Děkuji za rozhovor
Přečtěte si ukázku z knihy!


 

Komentáře

Tak to zrovna čtu a opravdu bych to nechtěl recenovat.

Má to všechno co by to asi mělo mít ale jsem zhruba v 30% knihy a tak nějak jsem připravený ji s klidem odložit :( Nemyslím, že by tam na mě bylo moc postav (Martin je jako cvičení na Algor fajn), možná je to trochu předvídatelné, ale to zase nemůžu soudit podle první třetiny. Případně jsem měl asi přehnaná očekávání. No, zatím tomu dám šanci do poloviny... 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Přidat komentář