LITERATURA: TOP 10 nejlepších knih 2013 podle Jana Žlebka

Článek od: Jan Žlebek - 25.12.2013

10. místo – Kevin Hearne: Praštěný (Laser-books)

Pubertálně vtipný, vtipně pubertální – otáčejte si to jak chcete, ale série Kroniky železného druida  je zábavná. Nic složitého, ostré hlášky, kruté vtipy a výprava za hlavou severského boha hromů. Sice by se našlo i nějaké to hluché místo a svépomocný kroužek chlapů, kterým Thor někdy ublížil, snižuje tempo akce, ale i tak si místo na slunci a v tomto přehledu zaslouží.

9. místo – Sarah Watersová: Náklonnost (Argo)

Lesbická literatura, duchařské historky, viktoriánská Británie a ženské vězení – tak vypadá v kostce Náklonnost. Jak už bývá dobrým zvykem nakladatelství Argo, i tato kniha dostala do vínku krásné zpracování vyšperkované řadou dobových fotografií. A že ve finále nenajdete v díle nic nadpřirozeného? Koho to vlastně zajímá...

8. místo – Connie Willisová: Vnitřní záležitosti (Triton)

Huga, Nebula, Locus... Connie Williamsová je má doma všechny a nejednou. A za hromadu žánrových ocenění vděčí kouskům z této sbírky povídek. Mainstreamu blízké příběhy zaujmou citlivým zpracováním, inteligentními náměty a pečlivě odměřenou dávkou nostalgie. Nechybí ani jemný smysl pro humor.

7. místo – Mickey Zucker Richterová: Já robot: Chránit (Argo a Triton)

Máte rádi Isaaca Asimova a jeho zákony robotiky? Pak vás nezklame ani prequel robotických příběhů, který mapuje profesní začátky nejslavnější robopsycholožky světa. Napínavý román z lékařského prostředí se mísí s čistokrevnou klasickou sci-fi ve směs schopnou zaujmout Asimovem nedotčené publikum a zároveň vyseknout poklonu mistru.

6. místo – Paolo Bacigalupi: Prachožrouti (Albatros Plus)

Mistr sociálně kritické science fiction se pustil do konkurencí kypících vod četby pro mládež a daří se mu tam více než dobře. Postapo s mladým hrdinou nedělá z dětských čtenářů hlupáčky a ocení ho i ti dospělí. Okulibé grafické zpracování představuje jen třešničku na povedeném dortu.

5. místo – Jan Kravčík a kol.: Letopisy Vukogvazdské družiny II (Gorgona Books)

Nostalgie je svině a Dračí doupě droga. Příběhy party z Vlčího hvozdu mi učarovaly již drahně let nazpět na webu a knižní vydání jim rozhodně neubralo na kouzlu. Překrásný jazyk plný podčepí, krpců a šaršounů vypráví herní historky dobrodruhů z temně středověkého slovanského světa. Ano, jindy bych pseudointelektuálsky brblal na jednoduchý děj a téměř nulové popisy, ale... Kruci, mám rád utrpení postav a nepředvídatelnost. A jak jsem kdysi kdesi četl: Nostalgie je svině a Dračí doupě droga.

4. místo – James S. A. Corey: Leviatan se probouzí (Triton)

Sci-fi nemám rád. Vždycky se tam dozvím spoustu nepravděpodobných kravin... a nebo, že mám ve znalostech fyziky mezery velikosti Černé brány do Mordoru. Na druhou stranu, kdyby průměrná hodina fyziky na střední vzdělávala stejně efektivně a zábavně jako kniha Leviatan se probouzí, tak  si dneska hledám práci v CERNu. K tomu si připočítejte svižný příběh bez hluchých míst, který by trouba dokázal roztahat na trojnásobný rozsah a pořád by mu to prošlo. Trošku noir, pořádný kus hard sci-fi a něco ze space opery, kde vesmír je studený, nepřátelský a rozhodně neodpouští.

3. místo – Vilma Kadlečková: Mycelium 1 a 2: Jantarové oči a Led pod kůží (Argo)

Zjevení roku. Dar z nebes. Výsledek houbového rauše. Fenomenální úspěch. Dotisk. I tak by se dala stručně popsat sága Mycelium české autorky Vilmy Kadlečkové. Poznáte emzáky, kteří jsou opravdu cizí, muže, jenž má spoustu chyb a ještě více kladů a propletený příběh, který vás nenechá vydechnout. Minulost dohání přítomnost a budoucnost leží ve hvězdách. Ne nadarmo se jednotlivé knihy jmenují po houbových drogách otevírajících cestu k hlubšímu prozření. Nebo k neméně hlubokému prokletí.

2. místo – China Miéville: Kolemoří (Laser-books)

Ano, tento pán má z mé strany protekci velikosti sluneční soustavy & nad jeho knihami nepřemýšlím, ale rovnou slintám. Měřeno kýbly slin jsem letos nejspokojenější od poslední návštěvy Bas-Lagu. Zcela nemiévillovsky jednoduše zábavný příběh ve zcela miévillovském fascinujícím prostředí, k tomu pocta literární klasice & hrdina nad jiné sympatický. Prostě nadprůměrný kousek od chlápka jehož múza bere trojité směny a žije na dietě z halucinogenních kořínků.

1. místo – Lauren Beaukesová: Zoo city (Laser-books)

Někdy stačí jediný pohled na obálku či anotaci a je vám jasné, že tohle bude kravina. Holka s lenochodem? To už ve skladu pakáren pro citově deprivované slečinky došli upíři? Prostě jednoznačně blbost... A pak to otevřete a nevíte, jestli máte kňučet blahem nebo si raději vyrvat zbytky vlasů z hlavy za ty kecy, které jste v duchu měli. Nádherně noirový příběh novinářky Zizzy míchá nápaditou urban fantasy z Jihoafrické republiky s naprosto realistickým thrillerem. Slumy, drogy, černá magie... a to se bavíme o kladných stránkách jihoafrického životního prostředí. Kdyby William Gibson začal psát fantasy, mohlo by to vypadat takto. Navíc je tam ten lenochod!

A co vy? Která kniha vás letos okouzlila nejvíce?

Komentáře

Moje nej kniha roku 2013? Jednoznačně Stín škorpiona od Ashera. Pak dlouho nic a poté lepší průměr Leviatan a Jiná rasa od Scalziho. Dál jednoduše pubertální, ale čitelný Praštěný. Ještě syrový Krvavý písek od Majar :-) Další místa jsou volná, v tomto roce toho pro mě moc nevyšlo.Tvoje No1 Zoo city se mi nelíbilo vůbec, nedokázala jsem dočíst.

Co ostatní? Jak to máte vy?

Lucie Koucká

Já letos objevila ženský .-)) Mo Hayder, Tanu French, Gillian Flynn. Zkraje roku kousek Bruena, Denise Lehaneho. Kupodivu mě docela zasáhla i romanťárna "Hvězdy nám nepřály" - občas i já mám takové chvilky.-) Ale už jsem zase zpět v "napínavých vodách", momentálně Skočného přílivu. Tihle autoři mě letos bavili, ale vyloženě žebříček nedám. Na pana Kinga se teprve chystám - jo, málem bych zapoměla na jeho potěr - Joe Hilla, taky dobrý! A posledního Bretta, hužel, ještě nemám. A Majar nečtu, prej je syrová až moc. Nikde žádný třpyt, kytičky, květinky. Nic pro mě :-)

Tor

Teda, musím říct, že "svépomocný kroužek chlapů, kterým Thor někdy ublížil" je na té knize to nejlepší. Konečně si Hearne trochu zaexperimentoval s formou a zábavně představil postavy, které by musel jinak nějakým pochybným způsobem popisovat. To vyprávění ve vyprávění má prostě něco do sebe - viz poslední Kingův návrat k Temné věži...:)Jinak jsem z Tvého výběru nečetl pouze čtyři věci... a zcela nesouhlasím s pořadím! :D :) Ostatně, až to Sirius vypustí na Sarden, můžeme to zkonfrontovat...:)

Z tvého seznamu jsem stihla přečíst pouze dva tituly (Já robot, chránit a Vnitřní záležitosti) a v obou případech jsem s tebou zajedno. Willisová mi učaroval už v ... o psu nemluvě a zřejmě už patří mezi moje oblíbence. Jinak mám co dohánět, protože většinu ostatních bych si ráda přečetla, jen co na to najdu nějaké ty osmé dny v týdnu...

Já se letos vrtala spíš v "historii" a doháněla klasiky jako Dicka nebo Heinleina:-)

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář