POZVÁNKA: Minicon

Článek od: Redakce - 15.11.2014

Parou zahalený steampunk si žádá čím dál více pozornosti a po vydání antologií Mrtvý v parovodu (2012), Plnou parou (2013) a Excelsior, gentlemani! (2014) se mu jí začíná dostávat i od pořadatelů conů. První a nikoli poslední takovou mechanickou vlaštovkou je letošní Minicon, jenž se u této příležitosti po letech opět vrací na půdu Národního technického muzea v Praze, kde se bude o podivuhodných a parou poháněných vynálezech mluvit jistě lépe než kdekoli jinde. Celý téměř čistě steampunkový program pak proběhne dne 22. listopadu od deseti až do večerních hodin a jeho vyvrcholením bude promítání vesmírné klasiky Ikarie XB-1.

10:00 Leonard Medek – NENÁPADNÍ PRAOTCOVÉ

Steampunk coby definované odvětví fantastiky je poměrně mlád; existují však mnohem starší autoři, v jejichž dílech by si každý steampunker připadal jako doma, ač namnoze by jej na první pohled nenapadlo, že se tak může stát. Neboť nebyli našimi předky jenom Dickens, Lovecraft a Verne… Spisovatel Leonard Medek zahájí Minicon!

11:00 Františka Vrbenská – BRUTÁLNÍ KOŘENY STEAMPUNKU

Myslíme si, že steampunk je dítětem 20. století, které si jen vypůjčilo rekvizity ze svého předchůdce. Ale věk elektřiny a páry přiřadil k technickým atributům i „punk“, sociální nesmysly a vřavy, reálie leckdy drsnější a fantastičtější než imaginace tvůrců žánru – nazíráno z dnešního hlediska. Vítejte v temné Británii, kam vás zve spisovatelka a nejpopulárnější česká knihovnice Františka Vrbenská!

12:30 Michael Bronec – UDÍLENÍ CEN ŽOLDNÉŘ FANTASIE

13:30 Leonid Křížek – DUELY KRÁSNÝCH ŽEN V DOBĚ PÁRY

Zbraň na ochranu cti brali v minulých dobách do rukou nejenom gentlemani, ale i gentlewomen, neboli jemné ženy. Příkladů bojechtivých dam (a to nemluvíme o ženách–válečnicích) existuje překvapivě mnoho. Postavy žen–duelantek nacházíme i ve století páry. K starogermánským soubojům mezi ženou a mužem koncem minulého tisíciletí samozřejmě už nedocházelo, ledaže by byly vedeny jinými zbraněmi – „polibky, bezvědomím, koketérií… a nehty“. Člen klubu Julese Vernea vás provede kouzelným světem ženského násilí předminulého století.

14:30 Jan Kantůrek – PRATCHETTOVKY POD PAROU

Populární překladatel Zeměplochy Jan Kantůrek bude svým nezapomenutelným přednesem (který je daleko lepší naživo než na nahrávkách) číst ukázky z doposud nevydané Zeměplochy Rising Steam, z jejíchž stránek pára přímo stoupá. Seznámí vás s jejím dějem a přinese novinky z placatého světa uhánějícího vesmírem na krunýři kosmické želvy A‘tuin. Předseda klubu Julese Vernea se na Minicon velmi těší.

15:30 Lukáš Doubrava – O STEAMPUNKU NEMĚL JULES VERNE ANI PÁRU?

Dílo kultovního francouzského spisovatele je mnohavrstevné. V tomto jedinečném literárním světě nalezneme důkazy svědčící o tom, že autorova tvůrčí filozofie byla v principu anti-steampunková, estetika dobová (z dnešního pohledu přirozeně steampunková), avšak část jím využitých vynálezů měla povahu skutečného steampunku, tedy i ve vztahu k tehdejšímu vývoji vědy a techniky. O tom všem se přesvědčíte! A nejen to. Uvidíte i uslyšíte, jak steampunkový svět jednoho ze zakladatelů sci-fi ovlivnil a ovlivňuje i pozdější vernovskou kulturu. Lukáš Doubrava je publicista a člen Klubu Julese Vernea.

16:30 Martin Šust, Michael Bronec a další – ODKUD SE TA PÁRA BERE?
panelovou diskusi uvádí Richard Klíčník

Steampunk je stále populárnější a čeští nakladatelé si toho už také stačili všimnout, a tak knih a antologií s touto tématikou vychází stále více. Diskuse, kterou uvádí člen klubu Julese Vernea Richard Klíčník, se zúčastní editoři Michael Bronec, Martin Šust, Antonín K. K. Kudláč a patrně i další známé osobnosti české fantastiky.

17:30 Ondřej Neff – PÁN VZDUCHU, PÁRY A VŮBEC

Spisovatel Ondřej Neff je bezesporu jedním z velkých znalců tvorby francouzského klasika a zakladatele vědeckofantastického žánru Julese Vernea, což prokázal nejen svými odbornými texty, ale rovněž pro mnoho čtenářů kontroverzním přepracováním románů Pět neděl v balonu, Tajuplný ostrov, Dvacet tisíc mil pod mořem, Nový hrabě Monte Christo a Zemí šelem. Nyní se odhodlal uskutečnit dávný Verneův plán napsat dílo, v němž by vystupovali různé známé Verneovy postavy. A právě o svojí steampunkové trilogii přijde známý publicista a fotograf pohovořit.

18:30 PROJEKCE Ikarie XB-1

Legendární film s fundovaným úvodem filmové historičky.

Pořadatelem Miniconu je nakladatelství

 

Přidat komentář