KOMIKS: Martin, Avery, Miller - Přísežný meč

Článek od: David Hálek - 10.02.2016

Před rokem jste si mohli přečíst, jak dopadl Rytíř sedmi království. Před šesti měsíci jsme vám nabídli pohled na komiksovou adaptaci povídky Potulný rytíř. A dnes na vás čeká další příběh: Přísežný meč.

Po krutých událostech na Ashfordské lučině se mladý rytíř Dunk vydává se svým královským panošem Eggem do Dorne, aby našel dívku, kvůli které se soud sedmi konal. Na své cestě přislíbí své služby stárnoucímu Seru Eustáci. Bývalý rytíř nyní akorát vypráví své zmatené příběhy o revoluci proti králi a o svých mrtvých, hrdinných synech. Ve svých službách má místo Dunka ještě protivného a odpudivého Bennise, jehož meč je stejně ostrý jako jeho jazyk. Problémy na sebe nenechají dlouho čekat a je na hloupém Dunkovi, aby se pokusil je vyřešit.

Pokud si vzpomínáte, první díl komiksové adaptace trpěl jedním vcelku důležitým neduhem: jmény. Spoustou jmen. Svět Písně ohně a ledu je opravdu rozsáhlý, má velmi bohatou geografii a dlouhou historii, je tedy samozřejmé, že bude plný lidí, událostí a důležitých jmen. Na stránkách knihy se nejedná o závažný problém, zvláště pokud je čtenář zvyklý na typický Martinův rukopis. Jedná-li se ovšem o prostorově značně omezené médium, jakým je komiksová adaptace, čtenář se může cítit ‚přeplněný‘ informacemi a expozicí, že se v tom všem začne hodně rychle ztrácet. Ruku v ruce s tím jde i fakt, že Přísežný meč se vcelku zdlouhavě věnuje historii a událostem Černožárovy vzpoury. Detailně popisuje obě strany konfliktu, rodinné vztahy, politické záležitosti, a dokonce i to, jakým způsobem tak dávné události stále ovlivňují současné dění. Právě spor zobrazený v Přísežném meči je jedna taková konsekvence, která se táhne už od konce vzpoury.

Nutno ale přiznat, že kromě místy matoucí expozice, je samotný příběh napínavý a poutavý. Pokud jste zvyklí na Martinův způsob psaní, budete ve svém živlu. Zápletka se zamotává, aby byla na poslední chvíli přeseknuta tak brilantně, že si budete říkat ‚jak to, že jsem to neviděl, vždyť to bylo tak jasné‘. Postavy také nejsou nudné, je na nich vidět tíha jejich minulosti, se kterou se nyní musí srovnat. Jak už je u Martina zvykem, nejedná se o černobílé charaktery, možná až na Bennise. To je prostě vůl.

Co se vizuální stránky týče, čtenáři rozhodně zklamáni nebudou, pokud se jim líbil styl Potulného rytíře. Jeden rozdíl se však najde, a to, že celý tón je mnohem pochmurnější. Zelené stromy a pestrobarevné prapory z Ashfordské lučiny vystřídala poušť a bezútěšné sucho v Dorne. Do toho tu a tam oklované kosti mrtvých pytláků, nechutně hnědé Bennisovy zuby a nálada klesne na minimum. Co se mého vkusu týče, našel jsem si jisté světlé místečko v té vší depresi: Lady z rodu Webberů. Zrzavé, spletené vlasy, pihatý obličejík a drobná, žensky tvarovaná postava. Neříkám, že její výtvarné zpracování nějak radikálně změní hodnocení, ale jsem rád, že je zobrazená tak, jak je.

Přísežný meč je svým způsobem velmi podobný svému předchůdci Potulnému rytíři. Také obsahuje zajímavé a trojrozměrné charaktery, napínavý příběh, jakými je Martin už profláklý, a velmi hezkou kresbu, jejíž změnou atmosféry do pochmurna komiks nijak netrpí, ba naopak. Bohužel si ale druhý Dunkův příběh ponechal negativní stránky svého staršího bratra. Jména, expozice jako z učebnice dějepisu a zase jména. Uvidíme, jak na tom bude poslední díl této trilogie, ale mám takové menší obavy, že se nic moc nezmění.

Celkové hodnocení: 70%

Galerii si můžete prohlédnout zde

Přísežný meč (The Sworn Sword)

Scénář: Ben Avery

Předloha: George R. R. Martin

Kresba a malba: Mike S. Miller

Překlad: Richard Podaný

Nakladatelství: Crew

Datum vydání: 5. 10. 2015

Vazba: Vázaná s přebalem

Počet stran: 176

Cena: 389 Kč

Přidat komentář