Batman a Superman...co si přečíst

Článek od: Martin Stručovský - 25.03.2016

Konečně jsme se dočkali okamžiku, kdy se proti sobě na stříbrném plátně postavili dva nejslavnější superhrdinové ze stáje DC. Batman a Superman. Ale jak víme, u filmů teprve všechno končí. Jsou omegou superhrdinů. Někdy není nad to se vrátit na začátek, tedy ke komiksům. Co by si tedy člověk mohl přečíst, pokud se mu film zalíbí anebo taky nezalíbí. Máme pro vás seznam šesti komiksů s Batmanem a Supermanem, které by neměly uniknout vaší pozornosti. 

Batman

Batman: Návrat Temného rytíře

Franka Millera dneska známe především jako tvůrce Sin City. Pravda je ale taková, že Návrat Temného rytíře je tím komiksem, na němž se Miller „udělal“. Temný rytíř vyráží na stará kolena do poslední bitvy, která ho možná bude stát život. Protože nebude jako ostatní staříci. Nebude si užívat důchodu a plácat po zadku ošetřovatelky. Ne, když město, které před lety slíbil chránit, trpí opět pod železnou pěstí zločinu. Batman se ale musí postavit nejen zločinům a systému, který mu hází klacky pod nohy, ale především sám sobě, protože stáří je tím nejhorším nepřítelem. Miller tu nezůstal nic dlužno svému pozdějšímu stylu. Je tu jedinec bojující proti zlému světu a touha vzdorovat osudu. Návrat Temného rytíře představil nové pojetí Batmana, na jehož vlně se svezla další vlna tvůrců. Poznámka pod čarou: Předloha pro film Batman V Superman: Úsvit spravedlnosti, ale třeba taky inspirační zdroj pro film Temný rytíř povstal.

Batman: Země jedna

Batman začíná. Ale tak trochu jinak. Pořád tu najdeme klasické prvky, jako je třeba smrt rodiny. Jenže tenhle Batman je jiný. Nejde mu o ochranu města, ale o obyčejnou pomstu. Země jedna je skvělý akční thriller, který představuje Alfreda nikoliv jako elegantního komorníka, ale jako bývalého žoldáka, jehož denním chlebem bylo zabíjet lidi. Dokud se nestal opatrovníkem Bruce Waynea. První komiks Geoffa Johnse na našem seznamu. A rozhodně jeho nejlepší. Poznámka pod čarou: Pokud vám Alfred ze seriálu Gotham připadá drsňák, počkejte, až seznámíte s tímhle. Dítě byste mu asi možná na hlídání nesvěřili. 

Batman: Dlouhý Halloween

Batman na stopě vraha, který zabíjí pouze o svátcích.  Jeph Loeb a Tim Sale svou prací navazují na Millerův Rok jedna a Millerovo pojetí Batmana, které vytvořil v Návratu Temného rytíře. Vzdávají hold starým filmům noir a detektivkám drsné školy, což poznáte nejen na atmosféře, ale také na celkové estetice, která čpí z prostředí, atmosféry, oblečení a zbraní. Ostatně Batman tu především víc než superhrdina vystupuje jako detektiv. Tak jak byl kdysi ostatně stvořen. Poznámka pod čárou: V tomhle komiksu by se neztratil ani Bogart. Jedna z inspirací pro film Temný rytíř, protože se v "Halloweenu" zrodí jeden z ikonických padouchů. 

   

 

Superman

Superman: Rudá hvězda

Mark Millar je dneska v komiksovém světě ikonou. Wanted, Kick-Ass, Kingsman. Millar si ale pohrál i se samotným Supermanem. A samozřejmě to udělal netradičně… a svým zvráceným způsobem. Nad Rudou hvězdou se vznáší jednoduchá premisa: Jak by to vypadalo, kdyby Superman jako mimino nedopadlo do země Elvise Presleyho a hot dogů, ale do země Stalina? A byl by Superman ještě pořád superhrdinou anebo naopak nástroj systému? Poznámka pod čarou: Zfilmuje tohle někdy Hollywood? 

Superman: Utajený počátek

Druhý Geoff Johns na našem seznamu. Ostatně aby taky ne, Johns je tak trochu expert na vytváření superhrdinských počátků. A tak se po zrodu netopýra mrkl i na to, jak se zrodil syn Kryptonu. Utajený počátek ukazuje, jak se musel Clark na slavného superhrdinu vypracovat, jaká úskalí při tom musel zažít. Jak se musel Clark vyrovnat s tím, že je jiný, než ostatní. Pokud máte rádi počátky superhrdinů, pak Utajený počátek je jasná volba. Poznámka pod čarou:  Možná si při čtení nejednou vzpomenete na Muže z oceli.

Superman: Poslední syn

Pokud představuje Utajený počátek Supermana začátečníka, pak Poslední syn ukazuje Supermana pokročilého. Najdeme tu Supermana tak, jak ho známe. Oblíbeného a milovaného. Komiks se ale hlavně soustředí na následující myšlenku - co kdyby Superman nebyl jediným, kdo přežil zánik Kryptonu? Vedle Johnse (ano, to už je jeho třetí komiks na seznamu) se na scénáři podílel i Richard Donner, který natočil kultovního Supermana z roku 1978. A to znamená, že z komiksu je zcela jasná stará vypravěčská škola. Poznámka pod čarou: Jasná povinnost pro fanoušky Donnerova Supermana. 

Přidat komentář