KOMIKS: Brian Michael Bendis, Ultimate Spider-Man: Venom

Článek od: David Hálek - 21.04.2016

Je Ultimate Venom skutečně tou ultimátní verzí?

Spider-Man patří bez pochyby k nejstarším a nejpopulárnějším hrdinům komiksového univerza. Na stránkách komiksů se prohání už od roku 1962 a za více jak padesát let své existence nahromadil spoustu seriálů, filmů a hlavně fanoušků. Superhrdinové jsou ale hodně závislí na svých protivnících a každý správný hrdina potřebuje pořádného záporáka. Jedním z nejznámějších, nejpopulárnějších a nejnebezpečnějších zlounů, s jakým se musel Spider-Man potýkat, je Venom.

Venom se objevil před skoro třiceti lety. Tehdy šlo o mimozemského symbionta, který si našel hostitele v osobě zhrzeného novináře Eddieho Brocka, kterému Spider-Man zničil kariéru. Symbiont využil Eddieho nenávisti a navrhl mu, že společně pavoučího muže zničí. První Venom byl tak kombinací muže a vesmírného organismu, které spojovala a posilovala společná touha – zabít Spider-Mana.

Nová, Ultimate verze brutálního zlouna na to jde trochu jinak. Eddie Brock je namyšlený, zkrachovalý vysokoškolák, který se chová jako typický puberťák. Je nepořádný, prolhaný, a když se mu nepodaří sbalit ženskou, no to je konec světa, protože mu nikdo nerozumí! Z tohohle zamindrákovaného punka má být jeden z největších a nejikoničtějších nepřátel? To je za mě krok vedle.

Čeho si v Ultimate Spider-Manovi všimnete je, že tam není moc Spider-Mana. Komiks je spíše psychologické rodinné drama o tom, co s člověkem dokáže provést odkaz zesnulého otce. Do toho si přičtěte typické problémy s Mary Jane a Gwen Stacy a dostane se vám intenzivní komorní příběh. Eddieho a Peterův otec pracovali na látce, která by radikálně změnila léčbu rakoviny. Petr ale zjistí, že látka je neovladatelná a rozhodne se jí k Eddieho nelibosti zničit. Nezničí ale všechno. Akce se samozřejmě dočkáte, ale nečekejte nic světoborného.

Naopak se ale můžete těšit na velmi pěknou grafickou stránku komiksu. Mark Bagley je mistr svého oboru a sérii o Ultimate Spider-Manovi se věnuje už od jeho počátku. Jeho kresba je krásná, přehledná a barevná. Souboje, když už na ně dojde, jsou dynamické a moc hezky zpracované. A ty emoce! Bagley dokázat skvěle vystihnout celé spektrum a celému tomu dramatu, kde to emocemi jen víří, to tak dodává víc důvěryhodnosti. Speciálně momenty, které si několik stránek dokáží poradit bez jakéhokoliv dialogu a sází pouze na kresbu.

Za každých pár stránek v tomhle stylu budete vděční, protože komiks vám jinak nedá možnost si vydechnout. V Ultimate Spider-Manovi se pořád mluví. Všude jsou textové bubliny, ať už se jedná o srdceryvné dialogy, nebo všudypřítomné myšlenky a úvahy. Je pravda, že se to hezky čte, ale ke konci komiksu už je to hodně únavné a přišlo mi, že se některé pasáže opakují a komiks by se obešel bez nich.

Pokud máte rádi Spider-Mana, ale spíše si užíváte psychologii a vývoj charakterů a jejich osobní problémy a překážky, rozhodně se vám bude Ultimate Spider-Man: Venom líbit. Pokud máte rádi postavu Venoma, ale chcete trochu víc akce, sáhněte buď po původním Venomovi (který vyšel v sérii UKK), nebo třeba po Agentu Venomovi (taky UKK). Ultimate Spider-Man: Venom je pěkný kousek pro sběratele Ultimate série, ale bohužel se mu nepovedlo překonat původní, třicet let starou verzi.

Galerii si můžete prohlédnout zde

Ultimate Spider-Man: Venom

Scénář: Brian Michael Bendis

Kresba: Mark Bagley

Překlad: Jiří Pavlovský

Nakladatelství: Crew

Datum vydání: 7.3.2016

Vazba a počet stran: Brožovaná, 176 stran

Cena: 379 kč

Komentáře

Ať už UKK nebo Crew, mě Spiderman k srdci prostě nepřirostl. Dával jsem mu mnohokrát šanci a jako hlavní postavu ho fakt nemám rád. Ukňouranej týpek co pořád řeší tetičku a holky a do toho tajně hláškuje při souboji s padouchy? Jako vedlejí postava, okleštěná o tu ukňouranou linku je vždycky fajn, ale přímo Spiderman  je pro mě k nepřežií :)  

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Přidat komentář