Modrá Crew: Nová šance pro Evropu

Článek od: Redakce - 22.10.2016

Evropské komiksy u nás nikdy neměly na růžích ustláno a většina sérií skončila ještě dříve, než se je povedlo pořádně rozběhnout. Nebylo to způsobeno kvalitou komiksů, jako spíš kombinací vyšší ceny, nepohodlného formátu a nutnosti dlouho čekat na pokračování hodně provázaného příběhu. Zlomit se to povedlo až nakladatelství CREW s řadou Mistrovská díla evropského komiksu; řadou, která vždy nabízela ucelený příběh. Na té se ukázalo, že je o evropské komiksy zájem, že problém byl čistě v jejich podání. A tak CREW dlouho přemýšlela, jak by mohla s evropskými komiksy prorazit na českém trhu... až se nakonec naskytla vhodná příležitost. Překvapivě, s koncem magazínu Crew.

„Magazínu Crew,“ říká šéfredaktor Jiří Pavlovský, „jsme vydali přes sedmdesát čísel. Vycházel téměř dvacet let a představil u nás komiksový žánr. Od věcí jako Batman, Sin City, Soudce Dredd, přes Transmetropolitana Preachera, až po Mezi řádkyči Skalpy. Ale přestával stačit, a tak nazrál čas přijít s nějakou novou vizí. A tou byla vize média vhodného pro představení velkých evropských sérií. Tak se zrodila Modrá Crew, jejíž první číslo vychází 19. 10. 2016.“

Půjde o sérii komiksových knih, které budou vycházet jednou za čtvrt roku, budou mít mezi 100 až 120 stránkami a budou vždy obsahovat dvě převážně evropské knihy (v případě, že by vydavatelé sáhli po něčem z amerického komiksu, jednalo by se zhruba o čtyři sešity). Pokud bude příběh delší, vyjde ve dvou Modrých Crwích za sebou. Tímto způsobem může nakladatelství CREW dostat na český trh mnoho skvělých sérií.

Ovšem pozor, je tady ještě jedna zajímavost. Rozhodovat budou čtenáři. Tedy ti, kteří se k nakladatelům v tvorbě Modré Crwe připojí a předplatí si ji.
Hned po vydání první Modré Crwe (ve které se objeví fantasy série Ekhö z alternativní reality, kde vládne magie a kde spoje do New Yorku zajišťují draci, od jednoho z nejúspěšnějších současných francouzských tvůrců Christopha Arlestona), dostanou předplatitelé možnost vybrat další náplň. Na vybranou budou mít ze tří slavných titulů. Bude se jednat o historický příběh Třetí testament (Le Troisiéme Testament), ve kterém se Šifra mistra Leonarda míchá s Indiana Jonesem a Jménem růže. Tomu bude konkurovat upíří sexy thriller Dravci (Rapaces) s živelnou kresbou divokého Enrika Mariniho. A do třetice je tu i americký komiks (aby měli čtenáři co největší možnost volby) od veleúspěšného Marka Millara Kingsman: Tajná služba (Secret Service), předloha k stejnojmennému filmu.

Co z těchto často nádherně malovaných komiksů nakonec vyjde? To záleží na předplatitelích.
„Je to tak trochu kickstarter naruby,“ říká Petr Litoš z nakladatelství CREW. „Není to, že bychom čtenářům nabídli jeden komiks a chtěli na něj peníze. Ne. Tím, že se přihlásí k odběru Modré Crwe (předplatné je vždy na čtyři čísla), budou moci rozhodnout o tom, co v ní vyjde – a vlastně ovlivnit i budoucnost komiksu u nás. Což je dost ojedinělý a možná i unikátní koncept. Hlasovat se bude na www.modra.crew.cz(kde najdou čtenáři i ukázky z nabízených komiksů),vkaždém kole budou v nabídce minimálně tři tituly, ale nevylučujeme, že se jich objeví i víc. Komiksů, ze kterých vybíráme je spousta – kupříkladu thriller Largo Winch, mystická Diosamante, ryzí sci-fi Aldéberan, akce z alternativní historie La Licorne, lehce erotické Songes, drsná legenda Sang Royal, krystalická fantasy Complainte des Landes Perdues... a spousta dalších nádherných komiksových pecek od velkých komiksových jmen. Počítáme i s návrhy předplatitelů!“

První kniha z tohoto projektu, ve kterém se ze čtenářů stávají spoluvydavatelé, vychází už v říjnu. Série se dá předplatit jak přes obchod nakladatelství CREW (www.obchod.crew.cz), tak přes firmu Send či vybrané prodejny Komiksového ráje (jejich seznam čtenáři najdou na www.komiksovyraj.cz). Samozřejmě bude možné koupit ji i normálně, bez předplatného a nutnosti se zapojovat, v jakémkoliv komiksu fandícím knihkupectví. Výběr je skutečně pestrý a nakladatel doufá, že díky Modré Crwi si evropský komiks získá na českém trhu konečně takové místo, jaké si právem zaslouží.

 

Parametry řady Modrá Crew:

-         Počet stran: cca 100 (drobně se u jednotlivých dílů liší)

-         Formát: 26 x 19 cm, brožovaná, celobarevná

-         Doporučená cena: 249,- Kč vč. DPH

-         Frekvence: čtvrtletně

 

Komentáře

Na Evropském komiksu se mi líbí ta propracovanost. Zatímco za mořem se jede na kvantitu, textu abys pohledal a příběhy zabředávají do několika málo šablon (i když těch oblíbených a zábavných) v Evropě má komiks většinou myšlenku a člověk má při jeho četbě i co se týče kresby a textu tak nějak pocit, že za svoje peníze něco dostal :) a u série Ekhö tomu není jinak.

Kdo četl úvod v Crwi, nebo tuhle Modrou Crew, už ví.  

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Úplně nesouhlasím, přijde mi to jako z vody vařící generalizovaní. Spíše to vyplývá z toho, že z Evropského komiksu u nás zatím vyšly víceméně ty "nejkultovnější" věcí, kdežto americký komiks je u nás daleko zaběhlejší a u nás vychází kde co - a primárně komerčně zaměřená díla.

Je pravda, že tady jsem se asi dost uchýlil k zjednodušování. Koneckonců existují i americké věci, které odpovídají tomu druhému hodnocení, vlastně teď když to nepíšu pozdě v noci mě jich napadá poměrně dost :).  Možná je to i tím, že u más nevychází žádný evropská "pravá komerce" (i když Ehko by právě ta komerce měla být, to není žádný artový komiks) tak není s čím srovnávat superhrdinské věci kterými jsme poslední dobou dost zavalení. A taky na mě asi přespříliš zapůsobila detailnost kresby Alessandra Barbucciho.  

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Přidat komentář