DC KK: Geoff Johns - John Broome, Green Lantern - Tajemství původu

Článek od: Petr Simcik - 06.02.2017

 

Green Lantern je jedna z těch vedlejších postav DC univerza, která u nás má nějaké komiksové zastoupení. Česky vyšly hned tři příběhy, z nichž se k nám podruhé dostává ten nejlepší z nich. Dalo by se říct, že je to hlavně tím, že jde o origin, a tak čtenář nemusí k pochopení děje číst nic jiného. Green Lantern - Tajemství původu má ale  v sobě mnohem víc pozitiv.  

Začněme od začátku a ze široka. Tenhle článek nebude klasická recenze, protože tu už máme nějaký čas za sebou - postaral se o ni svým způsobem už Frankie ve svém článku článku. Ne že by na zhodnocení vůbec nedošlo, ale spíš bych rád rozebral to, proč u nás komiks, který je ještě na pultech, vychází znovu.  Tajemství původu u nás totiž vychází podruhé a to jako třetí svazek sběratelského kompletu, který má za úkol představit to nejzajímavější z DC Comics. Čekali jsme na něj opravdu dlouho a na začátku roku jsme se konečně dočkali. DC si k nám razilo cestu několik let. Zatím co Marvel s jiným vydavatelem už u nás vydává třetí řadu komiksů, u DC jsme nabyli jistoty teprve během září, kdy bylo jasné, že se na kompletu v češtině pracuje a i tak byl několikrát odložen.  DC komplet u nás vydává společnost Eaglemoss, která ač jde o zahraničního vydavatele dobře komunikuje, takže už před vánoci byl jasný sto procentní termín, spuštěny stránky a ... Prostě jsme se mohli opravdu těšit.           

A jaký tedy je DC komiksový komplet? Jelikož tady už poměrně dlouho vychází Ultimátní Komiksový Komplet Marvelu (UKK), neubráním se občas srovnání. Už na první pohled je trochu jiný. DC komplet vsadil na začátku na u nás již vydané knihy, což je myslím pragmatické a rozumné rozhodnutí, protože zvlášť některá vydání Batmana už byla prakticky vyprodaná a lidé, kteří je sháněli, jsou jasnými kandidáty na zaháčkování. K tomu zmíněnému zaháčkování došlo v první a druhé knize kompletu, kdy jste mohli dostat  jinak už nesehnatelné dvojdílné Ticho za skvělou startovací cenu. Z výše zmíněného vyplývá jedna důležitá věc. DC komplet vychází a bude vycházet v běžném pořadí a ne na přeskáčku jako je tomu u UKK, kde občas musíte čekat na dokončení příběhu dlouhé měsíce.

DC komplet vsadil na jednoduchost. Desky pevné vazby komiksů jsou jednoduché, lesklé, bez zbytečných kurdlinek, takže nejsou tak náchylné k poškození. Jelikož je komplet distribuován přes běžnou obchodní síť, sběratelé UKK ví, že jde o bonus. Co je naprosto skvělé a udělalo mi maximální radost, jsou názvy titulů na hřbetě knih. Řeknete si maličkost, ale u sběratelských edic skládajích ze hřbetů nějaký motiv to není samozřejmé.  Co občas některé komiksové fanoušky štve, je, že obrázek na hřbetu občas mírně ujíždí. Osobně to ale za takový problém nepovažuji a vyskytuje se to prakticky u všech knižních řad. Krom toho si lze vybrat v obchodě tu svou výšku. Použitý papír DC kompletu je standardní kvality,  o trochu nižší gramáž než u dražších českých vydání, nebo UKK, ale jde o stejnou kvalitu jakou mají například zahraniční DC komiksy, takže za cenu 229Kč jde o vcelku běžnou vázanou knihu, což je dobrý poměr mezi kvalitou a cenou. Součástí každé knihy je krátké představení autorů, případně uvedení do děje. Co naopak chybí, jsou obálky jednotlivých sešitů, což je poměrně škoda, ale ne tak strašná, aby se to nedalo přežít a navíc, vynahradí to vždy jeden bonusový historický sešit, který vás vezme k počátkům jednotlivých postav. Zatím to byl konkrétě první Batman, Detective Comics #33 kde se poprvé dozvíme o vraždě Batmanových rodičů  a první Green Lantern.

Jako třetí kniha kompletu je Green Lantern dobrá volba. Jednak nám představuje nového superhrdinu a rozbíjí tak dlouhou pětidílnou řadu Batmanových příběhů a za druhé, nejde tak daleko, aby to fanoušci Batmana neskousli. Když se nad tím originem zamyslíte, jde vlastně o velmi podobný osud, jaký potkal Bruce Wayna. Hal Jordan miluje svého otce a ten jednoho dne havaruje při zkušebním letu s letadlem. Z jeho pohledu je ale téměř zavražděn a Hal nastoupí na životní dráhu, ve které se s jeho smrtí chce vyrovnat. Stane se z něj příliš riskující muž beze strachu ze smrti. A přesně to, jakožto nového pána, hledá zelený prsten umírajícího Abin Sura, kosmického zeleného policajta, člena Green Lantern Corps. Novopečený Green Lantern Hal Jordan je tak zmítán silou prstenu a učí se, jak ho ovládat, a jak nedostat přes tlamu od prvního zabijáka, kterého potká a s tím skloubit svůj běžný život. Tajemství původu je uzavřený příběh, který je z poloviny velmi civilní a uvěřitelný. Sledujeme opravdového člověka, který vrší chybu za chybou, na což doplácí jeho rodina a on musí projít přeměnou a výcvikem od mimozemšťana Sinestra, aby prozřel a dal si život do pořádku. Velkým bonusem tohoto vydání je první sešit nového Green Lanterna z roku 1959, ve kterém dostanete materiál k srovnání.

Green Lantern - Tajemství původu není nějaká ultimátně pecka, ani samotný hrdina u nás není tak slavný a oblíbený, ale mezi Batmany, kteří vyšli v předchozích částech a těmi co budou následovat se neztratí a neudělá ostudu. Je to hlavně dobře napsaný mainstream s moderní kresbou, který nám dává nahlédnout do počátků působení prvního člověka v Green Lantern Corps.
 

DC KK 3: Green Lantern - Tajemství původu

Scénář: Geoff Johns, John Broome
Kresba: Ivan Reis, Gil Kane
Vydavatel: Eaglemoss
Série: DC komiksový komplet
Počet stran: 176
vydání: druhé
Vazba: pevná
Cena: 229 Kč

  

Komentáře

Já se teda přiznám, že mě tenhle komiks docela zklamal. Kresba je skvělá a příběh taky neurazil, přeci jen se jedná o origin, nečekal jsem nic světoborného. Ale kruci, ty postavy mi přišly tak špatně napsané. Buď to, a nebo jsem se s nimi nedokázal ztotožnit, protože jsem nezažil takové rány jako oni. Ale Jordan, i ta hlavní ženská a Sinestro byli tak strašně napřeshubu. Arogantní, namyšlení a neoriginální blbci. Hodně špatně se mi to četlo, nemám rád takové lidi, a už vůbec ne, pokud je jich plná kniha :(.

Tak třeba já kvůli tomuhle nemam rád komiksového Ironmana. Filmový mi nevadí ale komiksový je napřezhubu. Co se týče Green Lenterna, tak tady nikdo z nich podle mě není až tak úplně arogantní a pokud jo, mají svůj důvod. Jedině u koho mi to trochu vadilo je Sinestro, ale tam je to úplně stejně jako třeba u Stephena Strange, prostě je tak dobrej že si to může dovolit ;) Každopádně DC má komplet trochu méně sympatické postavy, ale po delší době si k nim člověk taky dokáže najít cestu, takže bych to nevzdával. Uvidíme co nám naservírují v jeho druhé knize někdy na konci roku.

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Přidat komentář