KOMIKS: DCKK 1 a 2 , Batman: Ticho - Kniha první a Kniha druhá

Článek od: Marek - 14.07.2017

Tak už i DC vyrukovala na trh se svým výcucem toho nejlepšího v podobě snadno dostupných úzkých knížeček. Jednoduchý lesklý styl s názvem titulu na hřbetu knihy je praktický a nezůstávají na něm otisky prstů, což je jedině dobře. Nesmí samozřejmě chybět dnes již standartní postupně vznikající obraz několika hrdinů na hřbetech knih.

Ticho odkazuje na Batmanovo dětství, ale bez originovského vysvětlení nebo popsání vzniku tohoto superhrdiny. Primárně jde o Bruceův vztah k rodině, a to jak k té, kterou ztratil, tak i k nově nabyté, včetně toho, jak jej ovlivňuje během jeho kriminalistických aktivit. V Tichu je několik WTF momentů, během nichž si říkáte, co se to právě stalo, dokud nedojde daný zvrat k vyvrcholení, což nebývá vždycky zrovna rychle a udžuje čtenáře v napětí ještě několik stran poté, s pocitem "Takže takhle už to je? Nebo bude ještě nějaká změna?". Nejlepší pak při opětovném čtení vidím (po přečtení všech ostatních komiksů, které o Batmanovi v Česku vyšly) jeho hloubku a důležitost, protože samotný Bruce se během něj hodně mění a uvědomuje si nové skutečnosti, stejně tak dochází k zásadním rozhodnutím, která prolomují některé jeho hlavní zásady a takřka překopávají celou Batmanovu podstatu, stejně tak příběh bere pevně do rukou Batmana jako symbol neměnného modelu spravedlnosti. Příjmeným dezertem je na konci knihy vždy jeden komiks z Batmanova úplného počátku. Ve prvním svazku se jedná o Detective comics č.27 z května 1939, kde se Batman objevio úplne poprvé. Jedná se o známý případ vražd několika spolumajitelů firmy na chemikálie. Zápletka s netopýrem proskakujícím světlíkem a hasákem mlátícím tupé padouchy není nijak ohromující, ale je příjemé porovnat si, kam se komiksy posunuly. Ve svazku číslo 2 nalezneme Detective comics č. 33 z listopadu roku 1939, který začíná několikaobrázkovým "originem", jenž alespoň trochu vysvětlí, proč a jak se stal Bruce Wayne tím největším mačem pod sluncem. Příběh samotný tvoří zakrslý blázen s napoleonským komplexem, smrtícím paprskem a vzducholodí. Taková ideální mixáž na dobrou párty. V obou retro komiksech je krásně vidět, jak je čtenáři potřeba neustále zdůrazňovat, že Batman provedl "mocný chvat", nebo, jak je tenhle ochránce práv bezbranných skvělý a dokonalý. Každopádně beru oba díly jako vítaný bonus.

Na rozjezd se nám DC rozhodlo naservírovat jeden z nejlepších, a dle některých dokonce nejlepší, příběh z Batmanova universa, a sice beznadějně vyprodaný díl Ticho z dílny Jepha Loeba a Jima Leeho.
A jsou dva způsoby, jak se na první dva díly série dívat. Na jednu stranu se jedná o perfektní komiks s naprosto dokonalou kresbou a velice zdařilou zápletkou, na druhou však může být pro nové zájemce o DC hrdiny trochu matoucí. Objevuje se v něm totiž mnoho postav, o nichž čtenář skoro nic neví, pokud nečetl předchozí komiksy. Můžu to říct ze své vlastní zkušenosti, protože když jsem před rokem s Batmanem začínal já, náhoda tomu chtěla, že se mi do rukou jako první dostala v knihovně právě tato kniha. Dodnes si pamatuju ty zmatky při snaze najít, proč se ten či onen chce mstít, nebo proč se tahle ženská ani trochu nediví, když ji Batman vytáhne během letu z jejího osobního tryskáče? Nebo proč ten dědula po penetraci ledvin šavlí není mrtvý a klíďo si s netopejrem povídá? A jakéže studny co oživují? Prostě mnoho otázek, ze kterých jsem nebyl ani trochu moudrý a protože jsem nechtěl v půlce knihy zastavit, přečíst si ostatní díly (s nejistým výsledkem, kdy se dostanu k odpovědím na své otázky), nezbylo mi nic jiného než googlení a otravování na FB skupinách pro ujasnění si podrobností. Čímž jsem si ale tak trochu i narušil kontinuitu čtení a následný požitek z dalších knih.Když se člověk podívá na ediční plán, je vidět, že dalším postavám je jako první komiks věnován origin. Pro jednotnost série si myslím, že by se to hodilo i u Batmana, ačkoliv uznávám, že jeho vznik zná snad úplně každý. Jenže se stále může objevit někdo, kdo je jím zcela neosvícen, a pro toho bude Ticho podivnou slátaninou, protože nebude znát kontext.
Pravda, nové vydání Ticha je pořádné lákadlo pro to koupit si první díl, což vás ale hned donutí koupit si i druhý, jinak nemáte příběh kompletní, no a od toho je už jen krůček k tomu, že když už máte dva... Inu, jednoduše se to dá považovat za marketingový tah, který má společně s příslibem bonusů při předplacení snadno a rychle přitáhnout velkou masu čtenářů. Bohužel, je to dvousečná zbraň a věřím, že jsou i tací, které nejasnosti, a díky tomu i slabší požitek z příběhu, odradil od zabřednutí do takového "chaosu".

DC KK 1 a 2: Batman: Ticho - Kniha první a Kniha druhá

Scénář: Jeph Loeb, Gardner Fox
Kresba: Jim Lee, Bob Kane
Vydavatel: Eaglemoss
Série: DC komiksový komplet
Počet stran: 160 a 176
Vydání: třetí
Vazba: pevná
Cena: 49 Kč a 149 Kč

 

Komentáře

Ja si myslim, ze pri tomto ptibehu by ani nepomohlo, keby dali ako prvy batmanovsky komiks Rok jedna. Z neho to asi tazi najmenej a odpovede na otazky v clanku sa z neho nikto nedozvie

Přidat komentář