KOMIKS: The Brave and the Bold: Vládci štěstí - Robert G. Haney, Mark Waid

Článek od: Petr Simcik - 27.11.2017

Od The Brave and the Bold: Vládci štěstí jsem podle ilustrace na obálce čekal jen to nejhorší. Po zkušenosti s několika posledními DCKK jsem si nějak nedokázal představit, že mě další týmovka udělá šťastným. Naštěstí, i přes avíza na internetu, tihle The Brave and the Bold nejsou týmovka, ale spíše něco na způsob Marvel teamupu. Ve Vladcích štěstí se sice sejdou mraky postav od Batmana, Green Lanterna, Legii šampionů, Super girl a třeba taky Loba, ale na rozdíl od nekterých předchozích týmovek se pohybují v dobře sestavených dvojicích. Díky tomu se nedostane na sáhodlouhé dialogy skupin postav, ani na pokus je nahradit hromadou kratkých klišoidních keců. Mezi dvojicemi to totiž funguje. Špičkují se, doplňují a fungují na bázi žák a mentor, tým z nutnosti nebo spolu soutěží. Trochu jsem se bál, jak dopadne kooperace takových hrdinů jako je Batman, naivní a hloupoučká Supergirl a maniak a mašina na krev Lobo. Ale zbytečně.

Máme velké štěstí, že se do DCKK dostal zas jednou ucelený příběh psaný najednou a ne jako sbírka sešitů z ruzných sérií. Díky tomu dává scénář Marka Waida smysl, i když se jedná o cestování v čase, prostoru a navíc ještě prolínání a přeměny realit. Ač střídáme prostředí jako při jízdě rychlíkem, Waidovi se daří držet čtenářovu pozornost i nit příběhu pevně v rukou a všechny důležité věci postupně vysvětlit a uzavřít. A že má co uzavírat. Máme tu páku mezi Lobem a Supergirl, gladiátorské zápasy, několik válek, mrtě kopií mrtvého chlápka, Batmana smíchaného mimozemskou zbraní s kyborgem a samozřejmě avizovanou knihu osudu a partu mimozemšťanů kteří chtějí ovládnout celý vesmír, což ale pořád není všechno...

Brave and the Bold jsem si opravdu užil a budu se k nim vracet pro navození lehkého úsměvu na tváři, protože na mnoha místech opravdu pobaví. Mě osobně i trochu víc než třeba Deadpool nebo samotný Lobo. Humor je tu jemnější, občas i docela milý. Napadá mě trochu kacířský příměr - že je to takový Saturnin DC univerza.

Kresba George Péreze je příjemně mainstreamová. Mám radši experimenty, ale ty se nehodí ke všemu a k Vládcům štěstí klasické poctivé řemeslo bez zbytečných vylomenin dobře pasuje.

Ke čtení The Brave and the Bold: Vládci štěstí budete potřebovat pár obecných znalostí DC univerza, ale i bez nich vás pobaví a opět trochu poodhalí charaktery postav, které u nás nevídáme tak často a ukáže vám, že DC není jen Batman, Superman a liga. To ani omylem.

The Brave and the Bold: Vládci štěstí (The Brave and the Bold: Lords of Luck)

Obsahuje sešity sérií The Brave and the Bold (Vol. 1) #50 a The Brave and the Bold (Vol. 3) #1-6

Scénář:Robert G. (Bob) Haney, Mark Waid
Kresba:George Pérez, Georges Roussos
Překlad:Ľudovít Plata (Turlogh)
Rok vydání: 2017
ISBN: 978-83-7718-975-7
Vazba: pevná
Formát: 178 × 266 mm
Počet stran: 176
Cena: 229 Kč 

Přidat komentář