RECENZE: N. K. Jemisinová, Kamenné nebe

Článek od: Eylonwai - 22.01.2021

Nedávno tady na Sardenu proběhla vcelku živá diskuze na evidentně nesmrtelné téma objektivita / subjektivita v recenzích. Že s tím hned v té následující (tj. v téhle) recenzi budu tak bojovat, to jsem tedy netušila…

Tentokrát to nebudu zdržovat a rovnou takhle zkraje vám – jasně a zřetelně – řeknu: Zlomená země je skvost. Je to diamant vybroušený s takovou péčí, až oči přecházejí. Tu markeťáckou nálepku na obálce, která hlásá, že jde o „nejúspěšnější fantasy sérii v historii – vítěz ceny Hugo třikrát v řadě“, si prostě zaslouží. Ano, přiznávám – byť s povzdechem – fantasy takovéhle knihy potřebuje, potřebuje je jako sůl. Můžeme se jimi bez obav ohánět, až zase jednou budeme plamenně bránit žánr a navzdory brakistům* jej strkat do těch nejvyšších poliček ke „kvalitní“ beletrii. Tak si to, prosím, koukejte přečíst, ať tu naši drahou fantastiku můžete bránit pořádně.

Tak, to jsme si, myslím, vyjasnili dostatečně.

A teď vám vysvětlím, proč se mi Kamenné nebe nelíbilo. Připravte se na spousty „ale“. (Nebo recenzi rovnou zavřete, to je čistě na vás.)

Pojďme protentokrát přeskočit odstaveček o obsahu, ano? Anotaci si můžete najít dvěma kliknutími a abych vám tady popisovala, jak Essun hledá Nassun, jak se konečně dozvíme víc o kamenožravcích a jak jde zase jednou o záchranu světa… to by bylo poněkud zbytečné.

Co je na Zlomené zemi nejvíc dechberoucí, to je svět. Bohové, jak úžasně vystavěný, promyšlený svět! Na to jsem bezpochyby pěla chválu už v recenzích na první i druhý díl, ale podíváme-li se na trilogii jako celek, nelze to nezmínit znovu. Orogenie, kamenožravci, období, „rasy“, společenské kasty… neexistuje nic, co by Jemisinová při tvorbě světa nevzala v úvahu. A tak dokonale to všechno zapadá. Ale… (ano, už je to tady). Z nějakého důvodu pro mě bylo nesmírně těžké si to představit. Všechny ty zcela jistě bombastické scenérie v zaniklém městě a v Jádru – jako by ztratily hloubku. Kam se poděla? Může za to jazyk? Možná. Všechno bylo najednou ploché, ploché…

Příběh. Silný? Emocionální? No sakra. Jak by ne. Vždyť nejde o nic jiného, jak už to tak bývá, než o život a smrt, o hledání, o matku a dceru, o genocidu a zatracenou lidskou omezenost a krutost. Tak kde ty emoce jsou? Proč se ke mně žádná nedostane a proč to všechno vnímám spíš jako odtažitý popis událostí? Může za to jazyk? Možná. Vím, že postavy trpí a že už jsou ze vší té bolesti otupělé… ale to mě nepřiměje trpět s nimi. Přežije Essun? Přežije Nassun? Pokrčím rameny a jde se dál. Všechno je jak pokryté tím všudypřítomným popílkem (aluze na McCarthyho Cestu?); příliš hluboko, než aby se k tomu dalo dostat. Chybí mi tam naděje. Protože i když se podaří přitáhnout Lunu zpět, co to bude znamenat? Pro aktuální postavy skoro nic. Tak proč se snažit?

Střízlivost jazyka je evidentně záměr. To je ta novota ve fantasy, která se opěvuje. Syrovost, bezútěšnost, slova sekaná do kamene jedno za druhým. A ať sekáte, jak hluboko chcete, tnout do živého se vám nepodaří. Nebo jsem bezcitný parchant a vy u toho pláčete, to je samozřejmě taky možnost.

„Ve fantasy vrcholí napětí mezi romantickou citovostí a racionalismem naprostým vítězstvím citu.“** napsal Ondřej Neff pro Slovník české literární fantastiky a science fiction (a bylo to to jediné, co o fantasy v téhle studii řekl). A my se tomu můžeme dneska smát a polemizovat s tím až do soudného dne – a oprávněně – ale zrnko pravdy v tom asi bude. A Jemisinová na tohle zrnko kašle. Nebo ho spíš schovala do vrstvy popílku tak tlusté, že prohrabat se k němu je prakticky nemožné. A já už jsem taková – hrdinský patos, velká gesta a činy, citová rozervanost v duchu chmurného romantismu, to je moje. Ve Zlomené zemi nic takového není. A to mi chybí.

Ale jak říkám – je to téměř geniální dílo a všechny ty ceny si právem zaslouží. To, že nějaký fantasy staromilec, kterému někdo omylem dal právo o tom psát, brečí, jak ho to nebaví a že mu to prostě nestačí – na to neberte ohled. To jen, že napsat „objektivní“ recenzi na Kamenné nebe by mi vystačilo na jeden krátký odstaveček – a co odstaveček, jednu větu!

 

N. K. Jemisinová, Kamenné nebe (Zlomená země: svazek třetí)
Překlad: Roman Tilcer
Vydání: 2020
Nakladatelství: Host
Stran: 391
Cena: 399 Kč

*lidem, kteří SFFH jako celek označují za brak©
** NEFF, Ondřej: Pět etap české fantastiky, in ADAMOVIČ, Ivan (1995): Slovník české literární fantastiky a science fiction, Praha: R3, s. 22.

 

Komentáře

Zdravím a děkuji za recenzi. Jen se v ní nevyznám. Tak je to dobré nebo ne, Marně hledám zrnko recenzenta. Ale , ale. Samá ale. Zámlková recenze. No nic stejně si to koupím abych měl jasno jak to dopadlo.

Mám dojem, že o to právě šlo - poukázat, že občas oddělit "subjektivní" názor od "objektivního" (a určit, který je vlastně který) bývá dosti nesnadné... Jinak můj stručný překlad té recense zní: "Formálně dobré, avšak jalové." (Samozřejmě bez záruky, že jsem ji pochopil správně.)

V té recenzi vidím podobné věci, co mi šly hlavou, když jsem to sám četl. Ale on je to od prvního dílu pořád stejný problém. Literární kvalita evidentní. Pristupnost textu dost problematická. Odtažitý způsob vyprávění, pocit že prožíváni postav čtenář vidí az trochu klinicky a z perspektivy někoho, komu na čase moc nesejde. To není vůbec žádná vada, ale pečlivě vyrobená vlastnost. Není to ani žádná manýra, je to funkční. Je to něco za něco, originální přístup dost zúžil cílovou skupinu. Ale myslím, že kdo nevyhodil do kamen Bránu z obeliků nebude mít s Kamenným nebem problém.

No já jsem to taky tak nějak pochopil ale nebyl jsem si jist zdali správně. Kritikou či recenzí se ne všichni čtivci řídí. Já si to stejně koupím neb mi ten svět přišel sakra zajímavý a zvláštní. A určitě se jedná o nevšední dystopii s nějakým přesahem někam kam asi nechci nahlížet.

Díky za odpověď

Nick512

Tahle recenze mě potěšila, protože mi mluví z duše.Dala jsem první díl, šlo to. Druhý už mi dělal potíže. A ten třetí jsem rozečetla a odložila, že to zkusím jindy. A to jsem vášnivý čtenář a přečtu skoro vše, co mi přijde pod ruku. Fantasy v různých rovinách, sci-fi, .. příběhy mimo všední realiztu miluju. Prví román od téhle autorky mi dokonce přišel i zajímavý, jen mi přišlo divné, že konec rozplizle jakoby směřuje k pokračování nebo chybějícímu vrcholu -  a žádné není (Tisíc něčeho .. vidíte, ani název mi neutkvěl).. Říkala jsem si, že jsem už asi nějaká divná, když mě takový ceněný bestseller nebere a nudím se u toho a nutím se číst.Že třeba mi něco podstatného uniklo, něco můj mozek nestíhá nebo co. A teď mi to s recenzí docvaklo - zásadně mi chybí emoce! Jedu na lidských emocích! Díky

Přidat komentář