KOMIKS: Robert Kaločai, Michael Petrus - Nanits chronicles

Článek od: Marek - 18.03.2022

Mám rád středoevropské pojetí sci-fi. Je střídmé a okořeněné místním cynismem bez jasně vymezených hranic dobra a zla. Člověk si jednoduše dovede představit uskutečnitelnost představ, které nám místní autoři předkládají.
Snad protože mají základ na uvěřitelné fiktivní minulosti. Pro mnohé byl například Cyberpunk 2077 polského studia CD Projekt Red příliš "normální". Slyšel jsem i povzdechy nad tím, že tamní auta příliš připomínají ta naše současná, když pomineme rozdílný technický základ. Přitom když se podíváme na opakující se cykly ve společnosti, i my vypadáme spíše jako stále hezčí dotisky se stejným jádrem.

Tak jsme se zkalibrovali a nyní víte, co můžete ode mne očekávat. Komiksu Nanits chronicles od dvojice Kaločai–Petrus jsem totiž po pár stranách zcela propadl. A to jsem původně dle obálky očekával jen další vodopád barviček, jemuž bude chybět ta potřebná temnota. Mýlil jsem se. A mýlil jsem se rád.

Barevná a alespoň trochu pozitivní část totiž zmizí zhruba v první šestině, aby udělala místo příběhu lidí snažících se přežít za jakoukoliv cenu ve světě, který není dobrý snad ani pro horní setinu z nich. Svět pozemský i mimozemský se točí kolem Nanits, chytré sloučeniny schopné udržovat svého nositele fyzicky fit a při vyšších koncentracích mu i propůjčovat nadlidské výkony. Ale co je nejdůležitější, vymýtí světovou pandemii smrtelné nemoci Flua, která během prvních pár let téměr vyhubí populaci a způsobí rozpad všech struktur. Není tedy divu, že její vynálezci získávají nevídané pravomoce a pomalu přebírají roli fakticky neomezených vládců. Genové inženýrství jede na plné obrátky a po prvotním nadšení se do popředí vrací sporné otázky takových zákroků.
Stejně jako Nanits udržuje tělo v pořádku, i společnost vypadá na první pohled zdravá a v rozkvětu. Uvnitř je však ve značném stádiu rozkladu a přeneseně ani zde není Sloučenina schopna napravit psychický stav. A do toho všeho prosakují vnitřní boje o moc, korupce a rozbroje mezi nomády v téměř neobyvatelných pustinách. Příběh nechává nahlédnout hned do několika odlišných cest hlavních hrdinů. Ty nám ukáží jak nádhernou, technologicky vyspělou metropoli zítřka, tak i drsné post-apo a hnus zadních uliček přelidněných čtvrtí.

Kniha se nebojí násilí a zobrazuje jej nepříjemně naturalisticky. Prostředí většinu času neláká, působí omšelým, mastným dojmem a i kresba zdá se odráží čím dál hrubější kontury příběhu. Tu podporuje i velmi citlivé vybarvení, které vždy respektuje odstínovou jednotu minimálně v rámci stránky a současně se prolíná při přecházení mezi scénami.

Byť se to nikde vysloveně nepíše, Chronicles jsou prvním dílem. Nakousne počátky osudů několika postav, které v nejlepším utne a posune se dál. Takto vytváří perfektní základ pro očekávané pokračování. A já se skutečně nemohu dočkat. Jedná se o velmi kvalitní počin, který v žánru nemá komiksovou obdobu.

P.S.: A to jsem se zmínil, že autoři podporují taktéž mobilní appku s efekty pro hlubší ponoření do příběhu?

Nanits chronicles
Robert kaločai, Michael Petrus
Nakladatel:
Epocha Comics
Rok vydání: 2021
Počet stran: 400
Provedení: vázaná
Cena: 699 Kč; knihu lze objedant taktéž v kombinaci s limitovaným artbookem za 998 Kč. 

Přidat komentář