RECENZE: František Kotleta, Operace petragun

Článek od: Renata Staurovská - 26.04.2023

„Jaký máš pohlaví?“
„Docela pěkný, šéfe.“

Po návratu z matičky Země má posádka Vzdorující hned několik důvodů k radosti a snad i opatrnému optimismu. Zjistili, že lidstvo ani zdaleka neskončilo v mimozemském separátu, splnili zesnulému Vodičkovi jeho pozemská přání, a navíc se posunuli zase o krok blíž k nakopání enlilských zadků. Radost tak Moravcovi trochu kazí akorát Fifinka, suverénně nejošklivější a nejsmradlavější pes, jaký se kdy na jeho domovské planetě vyskytnul, a který teď brázdí vesmír společně s jeho posádkou.

„Smradlavé věci s minimální inteligencí nemůžou být členy posádky.“
„A co Gerasim?“

Díky souřadnicím z mrtvé schránky na Zemi posádka Kraksny konečně může navázat kontakt s potenciálními spojenci. Jsou to churité, mimozemská rasa připomínající nejvíce ze všeho přerostlé surikaty. Ti vzdorují Společenství už stovky let, a na své domovské planetě dokonce poskytli azyl kromě dalším rasám i skoro desetitisíci lidem. Je tedy nad slunce jasné, že lepší spojence by si Moravec mohl sotva přát. Jenže jak už víme z předchozích dílů, vyjednávací schopnosti nejsou zrovna jeho silnou stránkou. A když se surikaty dozví, že lidské Černé legie, ze kterých mají enlilové tak naděláno, jsou jen odvážná a nepromyšlená mystifikace Kapitána Bouchače a Lorda Mrdáka, málem spojenectví odpískají rovnou. Málem.

„Jsme vostrý jak bábuška po litru samohonky.“

Kapitán Bouchač teď musí dostát svému slovu a vybojovat pro lidskou rasu status sboru, bojové jednotky, která se enlilům dokáže po boku churitů a dalších postavit. Plán je jednoduchý – zaletět na planetu Ereškigal a ukrást nejnovější enlilskou flotilu bojových lodí, pěkně zatepla rovnou z výroby. Co by se asi tak mohlo posrat? Jak známe kapitána Moravce a jeho posádku, odpověď je nasnadě. Úplně všechno. František Kotleta je očividně rozhodnutý nedat jim vůbec nic zadarmo. Držte si klobouky, Operace Petragun začíná!

Měl pravdu, ale nikdy bych nečekal, že budu tak zoufalý, abych do vesmíru zkusil vypustit komunismus.

Operace Petragun posouvá hlavní dějovou linku Legie o značný kus dopředu, ale prostor je věnován i dalšímu vývoji postav a vztahů mezi nimi. Těšit se můžete i na pár postav z úvodních dílů a samozřejmě taky petragun. Protože…

„Nic než petragun!“

Hospodské bitky, sebevražedné mise, plány které nikdy tak úplně nevyjdou, litry emzácké i lidské krve, absurdní situace a tvrďácké hlášky – zkrátka a dobře, je to Legie jak ji známe a máme rádi. Kotleta přichází se stále novými způsoby, jak vyhnat věci do extrémů, ať už je to plavení v odpadní rouře plné mimozemských hoven, umělá inteligence s hlasem jako Marylin Monroe mixnutá Alenou Schillerovou, pokus o oživení komunismu nebo brutální trip na syntetickém divaku, na kterém Moravce pokouše kapybara a Gerasim zavzpomíná na svá dávná baletní léta. Nudit se rozhodně nebudete!

Potom, co jsme na téhle planetě zavedli míchané drinky, odbory a komunismus, jí ještě ukážeme, jak vypadá pořádný podvod.

 

Legie: Operace petragun
Autor: František Kotleta

Nakladatelství: Epocha
Počet stran: 320
Vazba: Brožovaná
Rok vydání: 2023
Cena: 254 Kč
 

Komentáře

Přidat komentář