RECENZE: Hlubiny města, ed. Kristýna Sněgoňová a Lukáš Vavrečka

Článek od: Jana K. - 26.06.2023

Město. Domov, zároveň nebezpečí. Tajuplný spletenec nesourodých ulic a útočiště pochybných existencí. Přes den bzučivý úl plný brebentících a věčně spěchajících lidí, v noci temnota ukrývající ty nejhorší hříchy. Někomu můžou největší hrůzu nahánět kotníky ohrožující díry v chodnících či den ode dne větší výmoly, jiný se za tichého mlhavého večera děsí liduprázdna... Představivost nám dává bezbřehé možnosti vnímat a budovat města dle vlastní fantazie (alespoň na papíře), bylo by proto zvláštní – možná až divné – kdyby toho v mysteriózně-fantastických povídkách nebylo využito.

A jak říká úvodní citát antologie Hlubiny města: Každé město má své hluboké tajemství.

Společným prvkem patnáctky kvalitou nasáklých povídek, jimž předchází předmluva Bena Aaronovitche (britský spisovatel a scénárista, autor urban fantasy série Řeky Londýna), je – jak už musí být patrné ze samotného názvu i z výstižné, oku lahodící obálky – město. Každý z přispěvatelů se toho ovšem ujal jinak, po svém, díky čemuž vznikla vskutku rozmanitá sbírka plná městských (pod)uliček a jejich obyvatel, legend či vzpomínek.

Stroj se pootočil. Hodiny začaly odbíjet. Michael úplně slyšel, jak o sebe drhnou kola neviditelného, gigantického mechanismu města. Ulice se zvedaly. Domy vyrůstaly ze země jako houby. Koryta řek se propadala a plnila se vodou, zatímco se přes ně skláněly mosty. Silnice se rozvíjely jako stuhy a pokrývaly se kůží dlažby. V parcích vyrůstaly pahýly, které postupně rozkládaly pavoučí nohy větví, a ty se vzápětí obsypávaly listovím. Obří neviditelné hodiny se zastavily. Město se probudilo. (str. 42, Poslední brána)

Sbírku otevírá Česká mlátička od Dalibora Váchy (znáte-li jméno Franta Nekolný, příběh vám bude hned o něco bližší), kterému se podařilo umně propojit významný střípek historie českého boxu s hororovou atmosférou Lovecraft Country – vždyť Frantu přezdívaného Mr. Machine Gun vyslal do spárů ponurého, šílenstvím protkaného Arkhamu. Michael měl větší štěstí – Pavel Renčín svého galantamin potřebujícího hrdinu poslal hledat ztracenou Terezu do podivné, s realitou se prolínající snové metropole, kde se mu průvodci stali mluvící Medojed a Kočka. K Poslední bráně však musel dospět sám.

Některá města ani nemusí nést jména, aby vás obestřela jejich jedinečná a dojemná atmosféra – třeba v podobě vzpomínek na vaše milované vpitých do každičkého koutu. Do fasád domů, křižovatek, přechodů brázdících silnice. (Zavařovačky, Jan Štifter) V jiných se zas místo kýženého oddechu v prosluněné Itálii můžete stát svědkem rodinných dramat. Se vzrůstajícím zájmem sledovat životy cizích lidí a utvářet si o nich vlastní představy. Jenže pozorovat – nebo se do nich dokonce začít montovat – všechny životní příběhy naráz není tak jednoduché a některé důležitosti mohou jednoduše proklouznout mezi prsty. (Vlčice, Lukáš Vavrečka)

Že je Praha kouzelná, víme snad všichni. Je s ní spojeno velké množství pověstí, lákavé je i její podsvětí. Co když ale není pouhou metaforou, nýbrž se hluboko pod povrchem skrývá ještě jedna, daleko čarovnější, byť o něco temnější pra-Praha, do níž mohou nitry komínů cestovat jen vyvolení kominíci? (Dutý septagon, Petr Stančík) Oproti tomu v Katově Hrobě jde o více než jen o legendy. Městem otřásá série prapodivných vražd. Komisaři, který je vyšetřuje, se do cesty připlete šmelinář, který mu předloží vskutku zvláštní historku vedoucí k možnému vrahovi. (Rutina, Martin Paytok)

U legend ještě chvilku zůstaneme, neboť Pan Twardowski od Přemysla Krejčíka je jimi doslova protkaný. Na první pohled se dva obyčejní chlápci schází v Krakově, aby si vyprávěli vlastní, nové městské příběhy. Jejich dlouholetou zálibu jim překazí někdo třetí – a skutečnost, že jimi smyšlené mýty začnou ožívat... podobně jako hora, kterou obléhá antikou dýchající a olejem prosakující Zakantum (Veronika Fiedlerová). Lidé jsou nevypočitatelní, to ale města mohou být také – bohatství, díky němuž Zakantum tolik vzkvétalo, se mu stejně tak může stát zkázou.

Luna ve spletitých uličkách (Františka Vrbenská) je vyprávěním o duchách, vědmě a vojácích okupujících jejich městečko. Pokud se k němu chováte s úctou, přijme vás. Pokud jste mu přišli škodit, vězte, že na jeho návštěvu nebudete vzpomínat v dobrém... pokud vůbec.

Lamaris hoří (Vilma Kadlečková). Toto v prach obrácené místo je (nejen) dle protagonistky zlatým důlem. Také je lákadlem pro turisty a milovníky cestování divlakem napříč časem, historií i samotným zánikem pradávného živoucího čaroměsta, ke všemu umístěného do světa plného archimagie a techniky, konkurenčních bojů, zklamání z lásky a posledním mstitelem. Špatný den (Michaela Merglová) se dá ale prožít i jinak. Třeba na rande v londýnském Camden Town, na které ovšem dorazí někdo naprosto jiný než domluvený partner...

Že se tu a tam naštveme, není ničím neobvyklým. Co když se ale naštve třeba takové rozkopané Brno? Když už s tím neustále se rozrůstajícím staveništěm nedokáží nic nadělat ani aktivisté a vajíčka rozplizlá na obleku koordinátora dopravních staveb, nastal čas, aby Brno situaci převzalo do vlastních... jam. (Dno výkopu, Vilém Koubek) Úplně jiný svět zažijí hrdinové v povídce Splnit si sen od Lucie Lukačovičové. Zde je čeká snová Barcelona kdesi v Limbu a s ní i nespočet možností, které život v realitě nenabízí. Jenže vždy je to něco za něco... Také se může stát, že jakmile vás pohltí městský ruch, nekonečné možnosti, rozmanití lidé i zajímavá tajemství, nemusíte (chtít) najít cestu zpět. (Tyhle věci neexistujou, Anna Bolavá) A už jste se někdy zamýšleli nad tím, co by se stalo, kdyby město začalo mluvit a jeho části mezi sebou válčit – a chovat se doslova jako malé děti? (Pan Frýdek a slečna Místek, Kristýna Sněgoňová)

Řeka. Města voní a smrdí různě, ale ve vůni všech řek je cosi společného a nanejvýš uklidňujícího. Nadechne se ještě několikrát. Ano, tak, bude to v pořádku. (str. 172, Pan Twardowski)

Pokud toužíte po kvalitní české urban fantastice, s Hlubinami města nemůžete sáhnout vedle. Autoři si pohráli nejen s originálním pojetím města, jeho obyvateli či legendáriem, ale také se svými postavami. Do vínku jim darovali uvěřitelnost i charakterovou rozličnost. Někteří se bojí, jiní bojují, zachraňují, milují i vzpomínají... nebo tvoří nové, "falešné" urban legendy či se snaží řešit prapodivné vraždy.

Jednotlivé příhody jsou čtivé a jedinečné, ani o jedné se nedá tvrdit, že by byla slabým kouskem. Příběhy jsou plné dobrodružství, trefných vtípků, metafor i jinotajů, protkané emocemi, tajemnem, tklivou melancholií, napětím... u žádného se jednoduše nebudete nudit. Velkým plusem je také osobitost jednotlivých vypravěcích stylů, střídání forem i různých druhů vypravěčů či skutečně rozmanitá interpretace městského kouzla. Vedle škály zajímavých námětů od kominíků cestujících mezi horní a dolní Prahou přes Brno polykající své obyvatelstvo až po vědmy, vojíny a duchy či cestování časem, a celkově vskutku hodnotného zpracování, jsou Hlubiny města protkány též žánrovou rozmanitostí. Najdete tu sci-fi. Horor. Detektivku. Thriller. Dystopii. Duchařinu. Romantiku... Známí a čtenáři oblíbení spisovatelé, již do antologie přispěli, jsou pak jen třešinkou na dortu tohoto kvalitou prodchnutého počtení. 

Opomenout by se samozřejmě neměla ani krásná obálka dokonale vystihující atmosféru celé knihy, graficky zpracovaná Lukášem Tumou, spolu s tematickými ilustracemi od Lenky Tarwari Jandové a naprosto boží mapou, znázorňující názvy povídek v místech, kde se odehrávaly. Každému textu navíc předchází jakási anotace či předmluva, jíž se pokaždé ujal jiný z přispívajících autorů. To vše dodává dílu, sestavenému s notnou dávkou péče spisovatelskými esy Lukášem Vavrečkou a Kristýnou Sněgoňovou, punc originality a chuť nořit se čím dál tím hlouběji do tajů skutečných i neskutečných míst. Zajímavostí je, že editoři cíleně oslovili také úspěšné autory zavedené mimo fantastiku (např. Anna Bolavá nebo Jan Štifter), což byl vcelku odvážný a nezvyklý počin. Vzhledem k nadšeným ohlasům však zafungoval více než skvěle – milovníkům urban fantastiky a žánrového prolínání by tahle snad až mistrovskými kousky naditá antologie rozhodně neměla uniknout.

 

Hlubiny města
kolektiv autorů
, ed. Kristýna Sněgoňová a Lukáš Vavrečka

Nakladatelství: Epocha
Žánr: povídky, fantasy
Rok vydání: 2023
Obálka: Lukáš Tuma
Počet stran: 472
Doporučená cena: 585 Kč

Přidat komentář