RECENZE: James S. A. Corey, Leviatan se probouzí (Expanze 1)

Článek od: Lucie Koucká - 31.01.2014

Země je přelidněná a další miliony lidí jsou rozesety po planetách sluneční soustavy. Osídlení je obrovské a spotřebuje spoustu vody, a tak těžařské lodi vláčí ledovce od štědrých Saturnových prstenců k asteroidům Pásu. V prostředí tak nehostinném, jako je vesmír, je pomoc lidem v nouzi skoro povinností, a tak James Holden s posádkou právě takového těžařského náklaďáku objeví opuštěné plavidlo Scopuli. Ještě netuší, že loď skrývá tajemství, pro které jsou mnozí ochotni zabíjet, nebo lépe – vybíjet. Ve stejné době detektiv Miller hledá v oblasti Pásu Julii Andromedu Maovou, zmizelou dceru bohatých rodičů. Jeho policejní instinkt ho zavede k Jimu Holdenovi a Scopuli. Ani on zatím neví, jak je Julie důležitá, a to i pro něj osobně. Zdánlivě nesouvisející skutečnosti začínají konečně dávat smysl. Blíží se katastrofa a Mars, pozemská vláda a revolucionáři z vnějších planet Pásu jako by nechápali, jak jsou všichni ve vesmíru zranitelní.

Holden je původem pozemšťan, na první pohled optimista. Věří, že pokud poskytnete lidem veškeré informace, všichni s nimi naloží správně. Naopak Miller je skeptik, jako policajt se brodil stokou Pásu a ideály, jestli nějaké někdy měl, dávno ztratil. Je klasickou noirovou postavou. Ze začátku se zdají podobní, Miller nenávidí záhady a Holden je šťoural. Časem se však stále víc projevují propastné rozdíly v jejich názorech na spravedlnost a na etiku využití informací. Liší se i svou fyziognomií, Miller se totiž narodil v Pásu. Evoluce pokročila a obyvatelé vnějších planet jsou už přizpůsobeni životu ve střídavé gravitaci: vysocí přes dva metry, hubení jako sirky, velké hlavy a vyboulené klouby. A všichni víme, že v minulosti lidé nenáviděli kvůli mnohem menším rozdílům. Rasová nesnášenlivost je všudypřítomná a leckdo pochybuje, že bytosti žijící v Pásu jsou ještě lidmi.

Leviatan se probouzí je space opera, ale současně i detektivka, noir a horor. Co je na knize originální a nad čím srdce sci-fisty zaplesá? Rozhodně nad velmi detailními popisy (ach!) působení gravitace. Dozvíme se, že při polovině gé si ještě můžeme vypít kávu – v mikrogravitaci to nejde, co s tělem dělá velké přetížení, proč je uměním pohybovat se a bojovat v nulové gravitaci a jaký je vlastně pobyt ve vakuu.

Leviatan se probouzí se čte velmi dobře, napětí spolehlivě udržuje střídání kapitol z pohledu Holdena nebo Millera, a to většinou v tom nejnapínavějším okamžiku. Je zkrátka vším, na co jsme tak dlouho čekali – směsicí poutavého příběhu, vyladěných technických detailů, silných hlavních hrdinů a patřičně dramatické akce.

James S. A. Corey je pseudonymem dvojice Daniel Abraham a Ty Franck. Leviatan se probouzí je první kniha trilogie Expanze. V minulém roce byla nominována na ceny Hugo a Locu,s a to plným právem. Leviatan se probouzí rozhodně stojí za přečtení, pro milovníky žánru je takřka povinný. Na druhý díl, s názvem Kalibánova válka, se můžeme těšit už začátkem příštího roku a já osobně jsem zvědavá na novou a zajímavou postavu.

James S. A. Corey, Leviatan se probouzí (Expanze 1)
/Leviathan Wakes/
Nakladatel: Triton
Překlad: Jana Rečková
Obálka: Daniel Dociu
Redakce: Lukáš Foldyna
Rok vydání: 2013
Počet stran: 456
Rozměr: 145×205
Provedení: brožovaná
Cena: 399 Kč

Komentáře

Trochu jsem se bála, ale trailer vypadá skvěle. Atmosféra parádní. S výběrem herců se měli se mnou poradit:-) Miller ujde, i když měl být méně chlapácký, Thomas Jane by se hodil spíš na Holdena. Steven Strait (hezounek z Temných sil) se na charismatického kapitána Holdena typově vůbec nehodí, zato jako Alex by byl dokonalý...takže doufám, že děj nebude kopírovat knihy, přece jen má seriál jiné možnosti. Takže jupí a ještě jednou jupí!!!!!!!!!!!!!!!

 

Přehlédl? Leviatan byl zvolen nejlepším zahraničním SF akademie SFFH 2014 a doufám, že k tomu přispěly i moje ódy :-)) Nominován byl i skvělý překlad Jany Rečkové, což nepřekvapuje :-)

Samozřejmě, že jsem četla lepší scifárny, ale volilo se z toho, co minulý rok u nás vyšlo. Je to kvalitní kniha, která se, co se týče kybertechniky budoucnosti, ovšem drží při zemi a tak je určená pro široké čtenářstvo. Pochopitelně není to Asher nebo Rajaniemiho Kvantový zloděj, přirovnala bych to ke střízlivému Scalzimu. První díl je nejlepší. Druhý, ač jinými ne tak kladně hodnocený, se mi líbit také a to díky silné ženské postavě, která má politickou moc hýbat vesmírem. Třetí je nejslabší. Škoda, že série neskončila jako plánovaná trilogie, natahování většinou věci neprospívá.

Přidat komentář