RECENZE: Ian Tregillis - Hořká setba

Článek od: Petr Čapek - 04.11.2015

Píše se rok 1939 a Raybould Marsh spolu s dalšími členy britské zpravodajské služby sledují velmi podivný němý film. Němečtí vojáci v něm procházejí zdí, létají vzduchem a jsou obdařeni nadpřirozenou silou. Až se nechce věřit, že je něco takového možné. Pokud však ano, stojí Britové před daleko větší hrozbou, než si mysleli a jejich prohra v nastalé válce je jen otázkou času.

Zdá se, že hrozící invazi nacistických vojsk dokáže odvrátit pouze něco daleko temnějšího a silnějšího než je samotné nacistické Německo, včetně jeho armády nadlidí. Britům tak nezbývá než angažovat hrstku zbývajících mágů, aby promluvili k temným mocnostem a vyžádali si od nich pomoc s obranou vlasti. Jednání s démony si však také žádá svou cenu a ta nesmí být splacena ničím jiným než krví…

Jméno Ian Tregillis českým čtenářům moc známé nebude. V tuto chvíli jedinou možností, jak jste se s tímto autorem u nás mohli setkat, byla krátká povídka zveřejněná na stránkách časopisu XB-1. To ovšem neznamená, že bychom měli nechat jeho knižní debut bez povšimnutí, ba právě naopak. Ostatně i sám slovutný G. R. R. Martin jej přizval ke spolupráci na své antologii Divoké karty. Nyní se však můžeme díky nakladatelství Argo zaměřit na úvodní díl Tregillisiho triptychu Milkweed, jenž u nás vychází pod názvem Hořká setba.

Touto knihou se zařazuje po bok takových autorů jako je Harry Turtledove, Robert Harris, C. J. Sansom, nebo náš František Novotný. V prvním dílu této trilogie nás autor zavádí na počátek 2. světové války, do doby kdy si Hitler v Evropě mohl dělat prakticky cokoliv a nikdo mu v tom nezabránil. Především v první části knihy tak sledujeme události, které se víceméně kryjí se skutečnou historií, včetně nacistické posedlosti nadpřirozenem a honbou za vylepšením nadřazené rasy.

Ian Tregillis se snažil souboj nadpřirozených sil ukrýt takříkajíc pod pokličku. Rozvědky jednotlivých států dokázaly vše velice dobře zamlžit a obyčejní obyvatelé se tak nedozvěděli z tohoto souboje prakticky nic. Díky tomu působí použití těchto aspektů v knize velice vyváženým dojmem a je opravdu znát, že si autor dal na výsledku hodně záležet.

V samotném příběhu sledujeme tři hlavní dějové linie, které se občas vzájemně prolínají a doplňují tak jednotlivé střípky do celkového obrazu, který autor svým čtenářům předkládá. Na straně Britů na nás čeká špion Raybould Marsh a frakce čarodějů obstarávajících spojení s démony, jejichž hlavním zástupcem je Marshův přítel Will. Chybět samozřejmě nesmí ani pohled z druhé strany, ve kterém sledujeme události okolo vývoje vylepšených vojáků, které mají zajistit nacistům drtivé vítězství.

Ačkoliv má samotná kniha cirka 300 stran, Tregillisovi se podařilo na relativně malý rozsah stránek vměstnat opravdu hodně událostí, kdy každá z nich může mít velký význam pro další děj. Díky tomu je po čtenářích vyžadována vcelku velká pozornost, protože by byla škoda, kdyby vám unikl nějaký důležitý detail.

Jak to tak bývá, nic není úplně dokonalé a ani Hořká setba neunikla pár zaškobrtnutím. Největší zklamání čeká asi na ty čtenáře, kteří se již od samotného počátku těší na fantastické bitvy démonů a nadlidí. V tomto ohledu si opravdu nepřijdete na své. Jak již bylo řečeno, vše se odehrává za těžkou oponou dezinformací a utajení. Navíc se jedná o první díl trilogie, takže je tato kniha spíše úvodem do celého příběhu. A tak se, kromě pár menších šarvátek, ve kterých se ani nadpřirozené mocnosti neutkají přímo, nedočkáme žádné větší akce. Můžeme však doufat, že nám autor vše vynahradí v dalším pokračování, jelikož závěr knihy k tomu vyloženě vybízí.

Když už zmiňujeme závěr, je potřeba říct asi to, že konec je opravdu otevřený a tak se dá očekávat, že více než klasickou trilogii bude tento triptych připomínat spíše klasický román rozdělený do třech částí. Nezbývá tedy než doufat, že nakladatelství Argo nebude s druhým dílem moc otálet a my budeme moct brzy pokračovat ve čtení nadějně rozvíjejícího se příběhu.

U prvního dílu je asi ještě moc brzo na nějaká větší hodnocení. Faktem ovšem je, že v Ianovi Tregillisovi nalezneme další výrazný talent současné fantastiky, který má rozhodně čtenářům co nabídnout. Ovšem na tom, jak si povede celá trilogie u českých čtenářů, si budeme muset ještě chvíli počkat. Po dočtení prvního dílu však s klidným srdcem můžeme říct, že je na co se těšit, protože autor rozehrál v Hořké setbě opravdu zajímavou partii.

 

Ian Tregillis - Hořká setba

série: Milkweed #1

nakladatel: Argo

překlad: Pavel Bakič

obálka: Tom Sanderson

počet stran: 304

rok vydání: 2015

cena: 298 KČ

 

Komentáře

Přidat komentář