Vánoční tipy Sardenu

Článek od: Redakce - 26.11.2016

Jelikož se nám pomalu blíží Vánoce a vy jistě už pilně vybíráte, co si (nechat) nadělit pod stromek, řekli jsme si v redakci, že vám s výběrem trochu pomůžeme a sestavili jsme redakční žebříček. Kritériem bylo aby kniha vyšla v roce 2016, postupně jsme u některých kousků rezignovali na fakt, že může jít o druhé nebo i třetí vydání, ale valná většina našich typů jsou opravdu novinky. Někteří redaktoři se nepouštěli do delších popisů a ani nevyužili stanovenou kvótu dvou doporučení protože mají o své letošní "best off" jasno. A jiní jak už to tak bývá  jejich deficit bez problémů doplnili. A pak je tu kapitola sama pro sebe, Honza Křeček.

Máte i vy nějaký tip? Podělte se s námi co vás v roce 2016 zaujalo a co bychom neměli přehlédnout my ani ostatní.      

Klára Holubovská

Brány Skeldalu: Legenda o Rovenu

Zejména pro hráče Bran Skeldalu bude kniha potěšením, neboť je vezme na známá místa, ale doporučuji ji i těm, kteří o hře ani nikdy neslyšeli. Rozptylující jsou věty v závorkách a že jich není málo, ale jakmile si na to čtenář zvykne, už knihu neodloží až do samého konce.

 

Tereza Kadečková 

Škola dobra a zla, Poslední navěky (Soman Chainani)

jde o třetí díl skvělé série o tom, jak fungují pohádky a jak se jejich pravidla snaží obejít přátelství a láska. Příběh je to nenej dobře napsaný, ale taky humorný a napínavý a užije si ho čtenář v jakémkoliv věku. Samozřejmě je knížky nejlepší ho číst od začátku, takže jestli ji neznáte, máte pod stromeček nápad hned na celou sérii!

 

Myší hlídka: Podzim 1152 (David Petersen)

 Tolkien a Martin smíchaní dohromady, přetvoření do komiksu a místo lidských hrdinů hrdinové myší. Myší hlídka je fantasy založené na tom, že slabé myšky se se zbraní v ruce stávají soupeřem i svým přirozeným nepřátelům. Připočtěte starost o nadcházející zimu a politické frakce snažící se uzurpovat moc, a skvělý příběh je na světě.

 

Sochař (Scott McCloud)

Svět umění má ostré zuby a hlavní hrdina David je už sežvýkaný až na kost. Je pak snadné udělat smlouvu se smrtí - ta mu dá schopnost vymodelovat z čehokoliv cokoliv, ale nechá mu jen velmi málo dní k životu. David může konečně dát prostor své fantazii. Sochař je komiks o lásce, o životních rozhodnutích a důvěře.

 

Lucie Koucká

Neal Asher: Blábol a jiné příběhy

Sbírka povídek stvořitele podivných a stěží představitelných bytostí, Neala Ashera, je pro znalé sázka na jistotu. Kdo ještě neměl tu čest, nebude věřit vlastním očím. Co jiného než obludárium daleké budoucnosti je jako dělané ke čtení na poklidný čas vánoční?

 

Jáchym Šidlák

Michel Faber: Kniha zvláštních nových věcí

Už dlouho se mi nestalo, abych byl knihou tak zmatený a zároveň tak okouzlený. Kniha zvláštních nových věcí je úchvatný román, který se možná halí do hávu science fiction, hluboko uvnitř ale skrývá prostý, ale zato neskutečně působivý příběh - příběh o dvou spřízněných duších, které dělí celé světelné roky, o osamělosti, o dobru a zlu, které se v nás skrývá. Můžu vám zaručit, že se vám bude líbit? Ne. A to se mi na něm právě líbí.

 

Martin Kochlica

Ernest Cline: Ready Player One

Biblia pre všetkých geekov a nerdov. Teenagerský príbeh z budúcnosti, ktorý však predstavuje krásne roky prvých počítačov a videohier, ako aj éru neopakovateľných filmových dobrodružstiev. Pri kvante odkazov a citácii takmer nemáte šancu udržať krok s autorovými znalosťami, o to viac potešia momenty, keď presne viete, o čom je reč. Takže nie je nad čím špekulovať, už len naštartovať pripojenie do siete OASIS-u a pátrať po odkaze Jamesa Hallidaya. Ak vyhráte, môžete zmeniť svet.

 

Mark E. Pocha: Krajina kanibalov

Skupinka slovenských študentov stratená v Peru. A kmeň kanibalov. Ideálni súperi pre rozpútanie šialeného zápasu na život a na smrť. Možnože len obyčajný cestovateľský exploation horor, ale napísaný s takým prehľadom a zmyslom pre žáner, že by nemal chýbať v knižnici žiadneho fanúšika tuzemskej fantastiky. Ak s ľútosťou spomínate na horúce leto, Krajina kanibalov vás určite zahreje aj uprostred zimy...

 

Lobo versus Maska a další řežba

Chcel som dať tip na niečo serióznejšie. Fakt chcel. Veď tretí Zero bol príjemným prekvapením. Lenže potom mi Lobo poslal esemesku... Že ak ho vraj nedám do tých našich totálbrutál vianočných tipov, vysmaží nám celú redakciu. A potom že si podá aj tých dvoch žumpáckych chcípákov z Crwe. Keď je reč o Pavlovskom, teraz tak rozmýšľam, posiela vôbec Lobo esemesky?

 

Monika Slíva 

Laura Ruby: Včelí královna

U nás zatím neznámá americká autorka nabízí snový a pohádkový příběh ze kterého vás zároveň bude mrazit. Zapadákov jménem Kostispáry leží uprostřed nekonečných kukuřičných lánů a podivnější místo abyste pohledali. Prý se tam kříží dimenze a zmizet beze stopy není až takový problém. Dokáže láska zvítězit nad všemi nástrahami zla jako v každé pohádce, nebo to tentokrát bude jinak?

Příběh neotřele (rozhodně i díky vynikajícímu překladu) kouzlí se slovy i atmosférou a budete-li ho číst s otevřenou myslí, jistě vám přinese nevšední zážitek.

 

Jan Křeček

Nemám rád seznamy. Respektive mám rád seznamy, ale musí k nim být komentář. Spousta komentářů. Třeba takových, jaký právě čtete. Rok 2016 byl bohatý... blablabla, znáte to, píše to každý. Zaujalo mě toto: Neočekávané dýchánky (Dobiáš), Poslední policajt (Winters), Jiskra v popelu (Tahorová) Vesaliovo tajemství (Llobregat), Pán věže + Královna ohně (Ryan), Dokážeme vás stvořit (Dick), Vodní nůž (Bacigalupi), Ve službách Spravedlnosti (Leckieová), Puzzle (Cigan), Plameňák na konci léta (antologie amerických autorek, ed. Němeček), Nad českými zeměmi slunce nezapadá (Kotouč), Jidáš byl ufon (Kučera), Malostranský ďábel (Poláček), Královská krev (Abraham), Hon na ovci (Murakami), Anna a Vlaštovčí muž (Savit), Ódinovo dítě (Pettersen), Lesní lišky (antologie finských povídek), Legenda o Rovenu (Rohlík), Kybersex (Krejčík), Hawksmoor (Ackroyd), Blábol a jiné příběhy (Asher), Tulák (Newman), Vyprávění (Le Guinová), Roky rýže a soli (Robinson), Lovci monster (Žoldnéři fantazie 7, ed. Bronec), Anatomie pocitu úžasu (Kudláč), 2084 - Konec světa (Sansal), Všemi dary obdarovaná (Carey), Šepot podzemí (Aaronovitch), Prefekt (Reynolds), Páté srdce (Simmons), Andělí vejce (Stančík), Archa zrůd (Fritz), Zakuti v oceli (Žamboch), Hlasy a hvězdy (Mycelium 5, Kadlečková), Darebáci (ed. Martin, Dozois), Kniha zvláštních nových věcí (Faber) a Všechno je jenom dvakrát (Přibáň).

Tady máte seznam. Nečetl jsem ani polovinu. Na něco jsem napsal recenze. Ale všechno jsou to knihy, které mě letos zaujaly a které bych, pokud jsem je nečetl, chtěl přečíst. Z těch přečtených doporučuji následující:

Jan Dobiáš: Neočekávané dýchánky

Typický dobiášovský humor, proplétání aspektů současného světa a současného myšlení s fantastickými prvky, příjemné povídky pro příjemné večery. Nemohu si pomoci, ale v české fantastice patří Dobiáš stabilně k tomu nejzajímavějšímu, co vychází.

 

Štěpán Kučera: Jidáš byl ufon

Další povídková sbírka, šikovně napsané, velmi chytré. Zajímavé odkazy – na co si vzpomenete, nejzásadněji samozřejmě na knihy Dana Browna. Krásně to vykrádá, co může, ale zcela záměrně a naprosto půvabně.

 

Peter Ackroyd: Hawksmoor

Neprobádané vztahy mezi realitou a fikcí, tajemné oběti v základech kostelů, postmoderní detektivka, která má se Sherlockem Holmesem společný tak maximálně Londýn... a do toho jazyk obrozenců. Lahůdka, v níž jsou zapečeny žiletky. Mňam!

 

Michal Přibáň: Všechno je jenom dvakrát

Román o návratech a neshledáních. O tom, že vlastní minulost člověk nemůže znovu najít, ale přitom si ji nese stále s sebou. O tom, že ať vás v dějepise naučí cokoliv, historie je stejně nepopsatelná jako život kohokoliv z nás. A o tom, že na konci můžete použít parádní fantastický zvrat.

 

Hanina

Volání divočiny, ed. Jan Galeta

Povídková antologie přínášející na náš knižní trh svěží vzduch. Přestože je plná nových jmen, kvalitou textů předčí sborníky, které se dnes vydávají. Vyzdvihla bych hlavně povídku Ondřeje Netíka, Kelpie. Už kvůli ní ta sbírka stojí za přečtení.

 

Cesta stínů, Brent Weeks

Druhé vydání prvního dílu temné trilogie z asasínského prostředí. Hodně krutá kniha o tom, že život se s nikým nemaže. Ze začátku triviální téma postupně dozrává ve velmi zajímavý a ponurý příběh. Ocení ji hlavně příznivci dark fantasy a propracovaných postav.  

 

Konstantynův efekt, Karolina Francová

Shakespearovské drama vesmírných rozměrů, oděné do hávu space opery. Plné politiky na nejvyšší úrovní, intrik a různě pokřivených charakterů. Čte se jedním hltem. 

 

Renata Heitelová 

M. R. Carey: Všemi dary obdarovaná

Carey zasadil putovací dobrodružství do výborně vystavěného postapokalyptického světa a vsadil především na skvěle vykreslenou pětici hrdinů. Zombie apokalyps je jako máku, ale zombie dívka Melanie je nezapomenutelná. Román i pro ty, kteří jinak zombie horory nemusí. 

 

Jan Žlebek

Paolo Bacigalupi: Vodní nůž

Vodní krize, rozpadající se Amerika a boj o život, který nezná slitování - takový je postapokalyptický román Vodní nůž. Drsný příběh ze světa, kde voda není samozřejmost pramenící v kohoutku nad umyvadlem nešetří ani čtenáře. Kromě syrově realistického podání katastrofy se musí vyrovnat i s náročným jazykem. Bacigalupi s železnou pravidelností část publika naštve a část nadchne, rozhodně ovšem zaujme. Jedná se o samostatnou knihu ze světa povídky Lovci tamaryšků.

 

Alastair Barry Reynolds: Prefekt 

Na padesát procent detektivka, na padesát sci-fi a na sto dvacet zábava. V pásu habitatů někdo vraždil a ve velkém. Jestli se nepodaří sympatickým vyšetřovatelům ze staré školy odhalit, kdo má ruce od krve, dost možná celá populace zjistí, že platit si penzijní pojištění byla blbost. Děj knihy by klidně mohl autor roztahat do trilogie, takhle ale publikum dostane sevřený román napínavý do poslední stránky. Rolls-Royce mezi odpočinkovou četbou.

 

Ivet Křenková 

Dario Brizuela, Sholly Fisch: Scooby-Doo: Týmovka 1

Autorům se podařilo perfektně napasovat hrdiny nakladatelství DC do světa mluvícího psa Scooby-Doo. Ač se jedná spíše o oddechovku, která z hlediska příběhu nenabízí nic převratného, skvělé vtipy dokáží pobavit i staršího čtenáře. Ten navíc může zavzpomínat na staré dětské časy prosezené u televizního animovaného seriálu. Komiks se bude hodit samozřejmě i pro děti, zejména díky jeho pestrobarevné kresbě. 

 

Joe Hill, Jason Ciaramella: Plášť

Skvělá povídka Joe Hilla předělaná do komiksové podoby. Vypráví o tom, co se stane, když se dětský sen o létání vyplní tomu nepravému. Kniha obsahuje také prequel Plášť 1969, který vysvětluje některé události z hlavního příběhu. Nejen komiksové nadšence jistě upoutá dokonalá kresba.

 

Petr Šimčík

Sean Howe: Marvel - Co jste neměli vědět o komiksovém zázraku

Michael Chabon: Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye

Dovolím si malé dvojdoporučení. Kdyby Michael Chabon nenapsal Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye dřív, myslel bych si, že sprostě opisoval. Takhle vím díky Seanu Howeovi, že za knihou stála inspirace počátky Marvelu a obě knížky můžu jen doporučit, ačkoli jedna je román a druhá populární nástin historie. Je ale pravda, že pro nekomiksáky je jen Chabon. Běžný čtenář by byl v dějinách Marvelu trochu ztracený a nic moc mu neřeknou, protože jsou hlavně o jménech oblíbených výtvarníků a o historii těch komiksů, které se nám dostaly do rukou díky UKK, nebo nakladatelství Crew a BBart, kdežto Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye si vychutnají i dámy, a to i ty komiksem nepolíbené. Pokud totiž úplně zapomeneme na komiks, najdeme v Chabonově románu i mnoho jiných skutečných lidských témat, jako jsou židovští uprchlíci v Americe, skrývání homosexulity ... no prostě skoro umělecké čtivo.

 

Karel Jaromír Erben: Komiksová Kytice

Ne, neupadl jsem, opravdu vám chci doporučit Kytici, protože se musím přiznat, že jsem nekriticky nadšený. Z podobného typu knih mám po právu většinou strach. Ono to totiž prakticky nikdy nevyjde podle našich představ. Buď je klasika tak osekaná, že je k nepoznání, nebo je na houby kresba, případně je to zas moc doslovné a kostrbaté. Tahle úprava, kdy jde vlastně o nadstavbu samotné sbírky a vy máte vedle sebe vždy originál a komiksové podání, které slepě nekopíruje, ale vizualizuje a doplňuje. Super. Tohle je knížka na úrovni srovnatelná s jakoukoli zahraniční produkcí. Škoda jen té měkké vazby.  Jediné co mi vadilo,  je až moc moderní pojetí některých balad - třeba Holoubka. Nevadí mi moderní kresba, ale přítomnost automobilu mě rušila. Prostě tam nesedl a bil do očí.  To je ale jen drobná skvrnka na velice povedeném zpracování.  Samotná kresba je všude opravdu parádní a třeba Vodník..., nebo temné Záhořovo lože, to je radost na to koukat. 

 

Komentáře

Nemohl by mi někdo poradit (prozradit) jestli jě nějaý rozdíl mezi tímhle za 299 :

Ready Player One

a tímhle za 399:

Ready Player One - Hra začíná

kromě ceny...

Je to jen první  a druhé vydání nebo je v té červené dražší knize něco navíc? Obě obálky jsou na Neoluxoru dostupné skladem... tak abych neudělala Ježíškovi nějakou pakárnu:-)

Díky předem:-)

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Tak myslím že není :) Mám za to, že u toho vrchního je malým písmem napsáno, že je anglicky. 

Předchozí české vydání bylo černé, ale opět kreslené. 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

AHA!

Tak to jsem na té obálce fakt nerozluštila a ani by mě to ve snu nenapadlo, protože originály knih u nás bývají obvykle aspoň jednou tak drahé než překlad... a v tomto případě se to z názvu fakt nedí poznat:-D ČIli je to jasné, protože náš Honza sice slovem vládne anglicky dost slušně, ale reading mu moc nejde:-D To by moc nadšený z toho Ježocha nebyl...

Díky!

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář