RECENZE: Jan Drnek, 1938 – Věrni zůstaneme

Článek od: Petr Simcik - 14.09.2017

1938 – Věrni zůstaneme je nově vydaná první část románu Žáby v mlíku. Žáby v mlíku si totiž i přes podivný název a mizernou redakci získaly dostatek nadšených fanoušků, aby namotivovaly Jana Drnka k jejich rozšíření – a co je hlavní, CPress k novému a konečně redakčně zvládnutému vydání. A hned v úvodu předestírám, že nové vydání stojí za to. (Minimálně proto, že je mnohem reprezentativnější než to původní, ale také delší.)

1938 je román z alternativní historie. Jak lze poměrně snadno vykalkulovat z názvu, zabývá se obdobím mnichovské krize, a na rozdíl od naší reality i válkou s Německem, která nastala po ní. Ano, řeší to známé dilema: bránit se, či nebránit? Obranná varianta je zde podložená spoustou dat, která si autor poctivě nastudoval. V knize defilují skutečné seznamy techniky, zásob, skutečné stavy armády, autor zohledňuje stav dokončení opevnění a dokonce známé zpravodajské informace a to stejné má autor tam, kde to jde, vyzjištěno i z druhé, tedy německé strany.

Za tvrdou přípravu bych dal autorovi maximum bodů. Taktéž za to, že prakticky celou první knihu, až na posledních cca 100 stran, lze brát jako učebnici, protože odchylky od historie jsou v ní minimální. Samozřejmě nevíme, co kdo říkal na uzavřených jednáních, ale pokud by Drnek nepoužil na konci knihy známý scénář, který nakonec v naší realitě česká generalita neprovedla, mohlo by jít o klasický román o Mnichovu.

Obě dvě knihy kompletu 1938 jsou velmi silně patriotické. Vlastenectví z nich doslova prýští, a to tak, že by se nemusely stydět ani ty nejameričtější akční filmy plné hvězd, pruhů a správných hochů. Děj jako takový sleduje velké množství postav, od historických, mezi něž patří hlavně generalita a prezident Beneš, až po obyčejné vojáky, kteří samozřejmě doufají, že se republika bude bránit. A já jim to věřím.

Malá vsuvka:

V rámci čtení/recenzování jsem během července a srpna navštívil několik pohraničních pevností, nakoupil něco brožurek a knih o opevnění a opravdu se začetl a prohrabal se hromadou studijních materiálů a fotek. A za sebe musím říct – být voják někde na hranici a vidět to ohromné pevnostní dílo z perspektivy jednoho místa, také bych se chtěl bránit. Ty pevnosti i teď vypadají naprosto nedobytně a na dobových fotkách s podporou spousty doplňkových obranných prvků musely budit zázračnou důvěru svých posádek. A pokud na nich byly po obsazení Němci testovány zbraně… jamky i po nejtěžším střelivu vypadají opravdu směšně. 

Každopádně zpět k 1938 – Věrni zůstaneme. Jde o  tlustou knihu, která se velmi dobře čte. Autor na sobě zřejmě opravdu zapracoval a sled událostí vás nenechá moc vydechnout, a to jde prakticky o 490 stran, na kterých se jen jedná. Na akci se v tomto dílu vůbec nedostane, nevezmeme-li v úvahu pár špionážních rychlovek. Celé je to poctivá politika a příprava na válku. Přesto, nebo právě proto, vlastenecké srdíčko zaplesá, když si „spojenci“  uvědomí, že Čechy špatně odhadli a že se Češi budou bránit. Člověk má až dětinskou radost, jak to dostávají sežrat.

S čím mám trochu problém (ale nijak výrazný, dá se přeskočit), je úvod. Drnek tu vymýšlí fantasmagorický důvod, proč tu knihu vlastně čteme. Něco o počítání pravděpodobnosti nebo tak nějak. A to fakt přeskočte. Je to zbytečné, nedává to smysl ani co se fyzikálních zákonů týká a je vidět, že je to prostě důvod. A ten přece pro alternativní historii není potřeba.

Pokud u vás také občas vyvstane otázka, zda bránit, či nebránit, rozhodně 1938 – Věrni zůstaneme doporučuji. Lze sice začít již akčním druhým dílem a s běžnou znalostí historie s tím nebudete mít problém, ale zbytečně byste se ochudili. 

1938: Věrni zůstaneme
Jan Drnek 
Vydal: CPress
Vazba: pevná
Cena: 399 Kč

Komentáře

Ukázky z knih i tématická trička k oběma dílům nabízelo radio Dixie...

Přidat komentář