LIDÉ: Václav Šorel 8. 9. 1937 – 12. 9. 2020

Článek od: Petr Simcik - 20.09.2020

Když se v mojí generaci (osmdesátky) řekne Václav Šorel, napadnou vás dvě věci. Papírové modely a Vzpoura mozků / Galaxia – podle toho, který z těch dvou komiksů máte radši. Jestliže jste staršího data, máte oproti mě výhodu, že jste zažili jejich první vydání. Já už je znám jen ze skladových zásob ABC speciálů a následných znovuvydání, která nebyla občas úplně šťastná. Co si ale možná nespojíte, je Václav Šorel a letectví. Přitom ne vesmír, ale válečný a poválečný vzduch byly Šorelovy živly. Píšu byly, protože nás minulý víkend ve věku osmdesáti tří let opustil.

Václav Šorel byl v sedmdesátých letech pracovníkem letňanské Avie, fanda letecví, sportovní letec a letecký modelář. Pak ho František Kobík, jeho kolega a parťák z ABC zlanařil pro tento technický časopis pro mládež a pro stavbu modelů z papíru a tím nám dal jednoho z nejvýraznějších tvůrců pro ABC. Šorel s Kobíkem postupně tvořili jednoduchá házedla, různé vychytávky pro děti kombinující papírové modelářství a běžně dostupné domácí prostředky – třeba raketa Vanavan využívající obal od tohoto domácího prostředku (byla na zakázku výrobce) nebo papírové hodiny-kukačky, které v kombinaci se strojkem opravdu fungovaly jako klasické hodiny. Šorel plnil ABC i články o letectví. Ač rozhodně nebyl jediný, poválečný sportovní segment letadel v ABC prakticky ovládl. Však se sportovnímu letectví osobně věnoval. Když pak dorazily do republiky plastikové modely letadel, díky němu se jim začalo ABC ihned věnovat. Na konci sedmdesátých let mu vyšla kniha, která shrnovala základní zkušenosti z papírového, plastikového i leteckého modelářství (od nuly). A pak, pak nastal čas na rozšíření bitevního pole – na komiksy.

Ještě než se na ně vrhneme, zastavíme se u tvorby, která byla částečně nepodepsaná případně mnohdy signovaná ŠOK a ŠO někde na okrajích či u návodů. Modely ŠorelKobík se netočily jen kolem vychytávek, ale plnily celá sedmdesátá a osmdesátá léta stránky ABC jako přílohy k článkům. Články o kosmonautice byly doplněny desítkami modelů družic, raket a vesmírných vozítek. Nebyly to ale žádné smyšlené projekty – výčet Šorelových kosmických modelů zahrnuje družice Molnija, Veněra, Pioneer, Interkosmos (těch je víc), francouzská SIGNE 3, indická Bhaskara, velký model Lunochodu, modely lodí Sojuz a stanice Saljut, jakožto i americké Apollo 11, protože přistání na Měsíci nemohlo takovému fandovi kosmonautiky uniknout. Všechny modely mají jednu vadu, která odborníka dráždí, a to je absence měřítka, takže družice i rakety a stanice jsou k sobě v nepoměru a ani nevíme v jakém. Pozor – model Lunochodu, který vyšel v ABC speciál 86, je tím Šorelovým sice inspirován, ale má ho na svědomí pan Vyškovský. Většina těchto kosmických modelů podruhé nevyšla a tím pádem jsou pro nás prakticky nesehnatelné, dokonce ani Lunární modul, který po úpravách vydala znovu Betexa, už není k mání, takže zbývají jen antikvariáty. Hodně štěstí. Na stavbu Saljutu se můžete podívat na stránkách papírové archeologie: https://www.papirovaarcheologie.cz/sojuz-28-saljut-6-progress-1/.

Další kategorií samou pro sebe byly experimentální modely – tedy stylizovaná neexistující technika. Vznášedla, letadla, kosmické lodě. Šlo většinou o jednodušší modely pro začátečníky a mírně pokročilé, které jsou i po letech krásně poznat, protože tak nějak pasují do pozdější Šorelovy a Kobíkovy designové tvorby, když šlo o komiksovou techniku. Modely ŠOK byly zvláště v těch 70. letech konstruovány na maximální jednoduchost, pročež jsem je měl rád. I nepříliš zručný jedinec si mohl poskládat obstojně vypadající model a nepiplat se s milimetrovými díly.

Šorel–Kobík neměli rozhodně na svědomí jen reálnou kosmickou techniku. Za prvé: na začátku 70. let začínali jednoduššími modely, jako byl model typického panelákového bytu, modely házedel, skříňová Avie, Leninův pancéřový vůz Austin-Putilov, školní kluzák a další modely. A za druhé: se ságou kolem Žluté planety a Malého Boha začali s konstrukcí modelů ke komiksům. K Tomanově sáze postavili modely kráčejících robotů „koníků“ a také samotné vejce zářícího a krabíka – Malého Boha. Bylo tedy jasné, že jakmile začnou něco „svého“, tematické modely určitě nebudou chybět. To se ukázalo hned s prvním komiksem Vzpoura mozků, ke kterému vyšel hvězdolet Prométheus, jehož jednodušší verze doprovázela i souhrnné vydání ve speciálu ABC 86.
 
Vzpoura mozků byl ve své době poměrně revoluční počin. Sci-fi komiks sice začal už v roce 1974 Vlastislav Toman, ale když odhlédneme od robotického Malého Boha, tak na tom komiksu zas tolik sci-fi nebylo a jednalo se spíš o vyšperkovanou verzi Lovců mamutů. To Šorel v roce 1977 přišel s tím pravým sci-fi. Posádka výpravy do kosmu se vrací po letech k Zemi a najde ji obalenou do neprostupné bubliny. Musí tak zjistit, co se stalo, a se zbytkem lidstva se postavit umělé inteligenci. Příběh varuje před předáváním vlády počítačům a je plný moderní techniky, robotů, celoplanetární umělé inteligence a kosmických letů. Obsahuje také velké bitvy a je hodně akční. A pozor, záporák je rudý, což prý tehdy nikoho netrklo, ale Šorel s Kobíkem za to následně sklidili několikero poplácání po ramenou. Každopádně Vzpoura mozků prošla sítem, i když jí byla vyčítána malá angažovanost, a Vlastislav Toman, tehdejší šefredaktor ABC prý kdesi cosi musel žehlit. Vzpoura mozků je jedna z trvalek komiksů z ABC s velkým množstvím znovuvydání. Objevila se v speciálu ABC Já, robot z roku 1986, Velké knize komiksů z roku 2001, speciálu Kultovní komiksy ABC v roce 2008 a nemohla se neobjevit ani ve Zlaté knize komiksů Václava Šorela v roce 2011. V roce 2014 pak vyšla jako román, z čehož mám ale já osobně velmi rozporuplné pocity, protože tento román je pořád psán pro děti, ale mám obavu, že pro děti v roce 1980. 

Vzpouru mozků následovala v roce 1982 Tvrz, což je sice historický komiks, resp. komiks o cestování časem, ale Šorel se v něm nezapře, protože hned úvodní panel obsahuje velký obrázek letadla. Také řešením problémů tvrze v patnáctém století je létání, protože hlavní hrdina je, jak jinak, sportovní letec. Musím říct, že osobně jsem přišel komiksové tvorbě Šorel–Kobík na chuť až právě tímto komiksem. Co mně ale učarovalo zcela byl ten následující. Galaxia.

Galaxia vycházela mezi roky 1984 a 1986 a osobně si vůbec nepamatuji, jak jsem se k ní dostal a kterou verzi jsem jako první četl. Jsem totiž narozený v roce 83 a tím pádem jsem se skoro absolutní jistotou nemohl číst první verzi z klasického ABC. Předpokládám, že jsem se nějak dostal k ABC Pojďte si hrát z roku 1996 protože v době Velké knihy komiksů 1 (2001) už jsem měl jiné starosti a Zlatou knihu komiksů Václava Šorela 2011 už jsem si kupoval sám právě kvůli Galaxii. Každopádně na rozdíl od opečovávané Vzpoury mozků měla Galaxia poměrně krušný život, protože se zřejmě po revoluci ztratily některé podklady, a tak v roce 1996 vyšla brutálně pokrácena – začínala číslem 16, kde došlo k několikařádkovému shrnutí děje a následně chyběla i celá strana 19. Nutno podotknout, že na působivosti jí to neubralo. Opět se ocitáme v kůži jedné z meziplanetárních lidských výprav. Ta narazí na planetu ovládanou přerostlým hmyzem a musí nejen přežít, ale i zachránit přeživší z místní zdecimované civilizace. Galaxia působí jako jeden z dílů Star Treku a má s ním společný i design jedné z kosmických lodí, která vypadá jako Enterprise. To ,že je Galaxia klonem Battlestar Galactica, snad už ani není tajemstvím. Spíš by mě zajímalo, jak se pánové k těm seriálům za socialismu dostali. Každopádně podoba je to přiznaná. O to víc zamrzí, že není příliš využitá a dovnitř Galaxie, když nepočítám hibernační komory, se podáváme až o mnoho let později v komiksu Odysseus.

Dalším oborem, který Václav Šorel pro ABC (a nejen pro něj) hodně zpracovával, a to jak v článcích, tak později v komiksech, byla válka a letadla v ní. V první světové jde hlavně o zpracování Bigglese, legendárního bristkého pilota létajícího na stíhačce Sopwith Camel, kterou Jiřímu Petráčkovi Šorel postavil pro lepší představu, stejně jako nepřátelský Fokker. Komiks vycházel v letech 1990 až 1992 v ABC a pak se objevil ve Velké knize komiksů a ve výběru Zlatá kniha Václava Šorela. Nejde o jedinou česky vydanou Bigglesovku v komiksu, ale jedinou původně českou a také jedinou momentálně dostupnou. Mezi konkurencí ale rozhodně nedělá ostudu.

Druhou světovou válku pak reprezentuje starší Operace Jericho, která byla také mnohokrát přetiskována, ale i mnoho dalších, dalo by se říct současných Šorelových prací. Přes komiks Vrabec o letcích z roku 1938, kteří míří do Anglie přes Generála Fajtla až po poslední počin Vzduch je naše moře, což není čistě komiks, ale kniha mapující českou leteckou historii od prvopočátků Jana Kašpara přes obě války, generála Fajtla, éru socialismu až k dnešnímu sportovnímu létání. Kniha obsahuje ke každé době krátký komiks, povídání, ale i dvoustránkové precizní ilustrace zmiňovaných letadel. Vzduch je naše moře ale není v Šorelově leteckém vesmíru osamocená kniha. Během 80. a 90. let jich vyprodukoval celou řadu. Například Češi a Slováci v oblacích, Encyklopedie Českého a Slovenského letectví nebo Letadla československých pilotů, která vyšla jak ve velké, výpravnější verzi, tak v edici OKO jako encyklopedie do kapsy.

V posledních letech Václav Šorel hlavně psal, a to nejen romány, ale i scénáře. Co se týče románů, postupně předělal do románové podoby několik svých slavných sci-fi komiksů, a to nejen Galaxii, ale i Vzpouru mozků a dopsal navazující komiks i román Odysseus. Posledním vydaným románovým zpracováním pak byla Operace Slunce v roce 2019.

Jako velký fanoušek Galaxie bych se ještě rád vrátil ke komiksu Odysseus. Nemůžu si pomoct, ale tenhle příběh je v tom vesmíru prostě navíc a krom toho také vykrádá předchozí Šorelovy práce. Přesto jsem se s ním smířil a mám ho rád. Odysseus totiž vychází z toho, že Galaxia a Vzpoura mozků k sobě nějak patří. Problém je, že ty knihy prostě nenavazují a jde spíš o historii tří expedic ze Země do vzdáleného kosmu. Kdyby to takhle bylo pojaté, asi bych s tím neměl problém, ale v Odysseovi se několikrát zmiňuje děj, který hrdinové prostě nemohli zažít. Na co mě ale Odysseus přivedl a rád bych to zde také zmínil je další kultovní Šorelův komiks, který oproti ostatním trochu zapadl: Zkáza planety Země. Odysseus ji totiž v první části prakticky políčko od políčka vykrádá a přitom to pak nemá vůbec žádný dopad na další děj. Co to mělo znamenat, nevíme. Možná měl prostě Šorel slabost pro zachraňování krásných zrzek před upálením, protože ta scéna ze Zkázy planety Země je slovo od slova vykradená scéna z Hlídače na Ikaru, což je nejstarší verze téhle události. Ve středověku tudíž chybí tři zrzky, což už by možná mělo dopad na kauzalitu. Každopádně Odysseus po tápání vytahuje další možný konec lidstva, a proto ho beru na milost. Zkáza planety Země je poslední spoluprací s Jiřím Petráčkem pro ABC a vyšla v roce 2001. I přes tu vykopírovanou část patří k tomu nejlepšímu, co Šorel ze sci-fi vytvořil. Každopádně celý soubor Šorelových sci-fi prací dodržuje jednotný design plavidel i módu přes Kobíka k Petráčkovi, a tak ho lze považovat za navazující cyklus v jednom jediném vesmíru. Případné nesouvislosti lze hodit na cestování časem. Docela rád bych tu záležitost viděl na plátně…

Václav Šorel toho mojí generaci scifistů dal hrozně moc. Vlastně u mě přímo podnítil zájem o sci-fi a o to, co se děje tam nahoře, a i když komiksy z ABC jsou už trochu zastaralé, vždyť jim táhne na padesát let, není problém je doporučit i současným dětem. S knihami podle nich bych to viděl opatrněji, ale komiksy, ty jsou prozatím nadčasové.

Díky, pane Šorele.

 

Kam dál? 

https://sarden.cz/clanky/sto-komiksu-v-casopise

https://sarden.cz/2011-12-31-0005/recenze-zlata-kniha-komiksu-vaclav-sorel

https://sarden.cz/2014-10-29-0000/komiks-vaclav-sorel-michal-kocian-gene...

https://sarden.cz/2013-05-29-0100/prukazka-vaclav-sorel-vzpoura-mozku

 

Komentáře

Tak nám stará garda ABC téměř vyhynula, z těch důležitých je zatím na živu pan emeritní šéfredaktor Toman.

Co se týká kosmidel - kdysi se pánové přiznali, že k nim přišli na veletrhu hraček v Norimberku, kde si někdo z nich nafotil vystavené modely. Kromě BSG a Enterprise to byl ještě Colonial Viper z BSG, který posloužil Šorelovi jako předloha pro jeden z raketoplánů.

ABC mělo ještě vystřihovánkové speciály - a dříve, než komiksové. Jeden z nich se specializoval na původní skutečnou kosmickou techniku. Jen mám pocit, že v něm bylo vše mírně zmenšeno. Mám ho nenačatej doma.

Jinak stál Šorel  za monografiemi letadel, základy dioramat pro tyto modely a speciálními aršíky obtisků, byť některá kamuflážní schémata dalším výzkumem pozbyla platnost (v případě La-5 FN do pár měsíců po vydání). Před nedávnem byla (podle reklamy v Modeláři) v prodeji speciálně vytvořená sada - model P-40 Svobodných Francouzů podle Šorelovy letité monografie z ABC, účelem tohoto speciálu bylo získat peníze na Šorelovu léčbu...

Přidat komentář