Modely pro scifisty: Stavíme Obloukový reaktor Mark II

Článek od: Petr Simcik - 13.11.2020

Nejsem velký fanda Iron Mana. Od mých dětských let, kdy běžel v televizi poměrně dobrý kreslený seriál, se mu u nás moc nedařilo. Komiksově česky snad ani nevyšlo nic, co by stálo za řeč, a tak jediný zkousnutelný je ten z MCU. Tedy filmů. A ten, přiznejme si to, se docela povedl, ale to jsou roky vakua bez železného muže. Nedávno tu pak začalo vycházet brnění na pokračování (celková cena asi 25000Kč), ale říkal jsem si, jednou měsíčně se nějaká menší částka dá zvládnout a výsledek vypadá docela dobře. No a potom mě napadl tenhle projekt. Reaktor k modelu brnění si totiž říkal o vylepšení, což jsem ihned udělal...

 ...ale pak jsem si řekl, co to zkusit v životní velikosti, to by v knihovně vypadalo cool. No a tady ho máme...  

Co budeme potřebovat

  • náplně do tavicí pistole (hodně)
  • tavicí pistoli
  • měděný drát na výplet (0,3–0,6 mm)
  • měděný nebo železný drát na kruhy (0,6–1.3mm) (pak to ale bude potřebovat i měděnou nebo mosaznou barvu)
  • měděný nebo železný drát na pájené spoje
  • stříbrnou barvu na modely
  • černý obal od DVD
  • černé pásky na svázání kabelů, nejmenší velikost (nebo jiné a černou barvu)
  • led pásky nebo malý vánoční řetěz (Kaufland 99kč 30 LED)
  • těsnění se sítkem k vodoměru 3/4
  • vteřinové lepidlo
  • pár hmoždinek
  • mikrovrtačka
  • vrták ø0.4mm

1) Základem celého reaktoru je oblouk, resp svítící kruh. Ten vytvoříme z náplní do tavicí pistole. Záleží na tom, jaký průměr náplní máme – u toho nejmenšího, což je nějakých 7mm, budeme potřebovat cca 2 a půl náplně (jsou 10cm dlouhé). Ideální způsob spojení je roztavit jejich konce a propojit je. Lepit je vteřinovým lepidlem nebo vrstvou další tavicí náplně nám ani náhodou nezaručí takovou pevnost, jako je protavit do sebe.

Pokud stejně jako já použijete jako elektroniku vánočí řetěz, je dobré lepit ho na spodní stranu pár milimetrů směrem dovnitř. Tady už je ideální použít další tavicí materiál a postupně tam ten řetěz prostě zatavit v několika vrstvách tak, abyste dostali diody poměrně blízko k sobě. Netavte tam celý řetěz, další světla budete potřebovat na střed a obvod, cca tak 7–9. Každopádně výsledek se tu někde povaluje kolem na obrázku. Další tavný materiál jsem nanesl podél horního vnitřního okraje, aby byl širší, což můžete v případě, že použijete tyčky s vyšším průměrem, v pohodě vynechat.

2) Dalším krokem je vinutí. Budete potřebovat nařezat část obalu DVD na plátky široké tak cm. Výšku a šířku určíte dle svého světelného kruhu. Tyhle destičky nařízněte a vytvarujte tak, aby obejmuly celý okraj jako na obrázku. Budete jich potřebovat 10. Začněte protilehlými a mezi ně pak umístěte ve stejných rozestupech vždy 4 další. Lepil jsem je opět tavnou pistolí. Některé návody používaly klasické dřevěné špachtle a po vykrojení přísušného tvaru a nabarvení – proč ne, stejně bude tahle věco pokrytá drátem.

Další, co uděláte, jsou okraje pro uchycení vinutí drátu. Já jsem použil pásky pro svazování kabelů, ale možností je spousta. Důležíté je, aby nám poté drát něco drželo a vinutí vypadalo přirozeně. Pořádně jsem pásky stáhnul tak, aby zámky byly uvnitř kruhu ze spodní strany a tím pádem nebyly vidět. Zapáskované okraje jsem natřel na černo, což vám při použití černých odpadne. Tyhle vodicí linky jsem zakápnul z více stran vteřiňákem. Jakmile bude zaschnuto, můžete se pustit do navíjení. Není to zas tak těžné, vyplatilo se mi si drát někde napevno zafixovat a po navinutí odštípnout oba konce a přlepit je zevnitř či zespodu nějak nenápadně vteřiňákem, aby se vinutí nerozvíjelo a vypadalo kompaktně a utaženě. Tím máme hotovou nejtěžší část a můžeme se pustit do vnitřku reaktoru.

3) Vystřihneme kruh z vnitřku krabice na DVD a využijeme toho, že její střed držící CD je poněkud chatrný a vykrájíme tam kulatý otvor, aby do něj šlo vlepit těsnění se síťkou. Ideálně zespoda, protože nahoru vykrájíme schody – jako na obrázku, abychom do nich pak mohli zasadit ty kovové kroužky, o kterých netuším, na co tam mají být :). Než kruh zabudujeme, vystřihneme další a v něm otvor tak, aby nám zůstala cca 0.8 centimetru široká obruč. Do té se pak bude vrtat a lepit, takže by to měla vydžet.
Nalepíme na kruh vystříhané "schody" do hvězdice, abychom na ně mohli lepit kroužky z drátu. V modelu, který lze koupit, jsou 4, na nás je, kolik se jich tam vejde. Mně se vešly 3 a vypadá to podle mě dobře. Natvarujeme si kruhy z drátu a vteřiňákem je nalepíme na příslušný schod, viz obrázek.

4) Tuhle část už můžeme nalepit dovnitř reaktoru – nyní využijeme zámky stahovacích pásek a přilepíme to tavnou pistolí přímo na ně. Je čas připevnit zbytek diod. Já jsem je obtočil kolem tužky a přitavil doprostřed nad mřížku vyjma posledních tří, ty jsem protáhl nahoru, aby osvětlovaly střed shora. Nebudou vidět, protože ho ještě zakrytujeme. Pokud se vám zdá, že diody svítí moc, můžete před tím, než je úplně přichytíte, dát nad mřížku něco co je trochu rozptýlí – mléčně průhlednou fólii, průhledný papír. Nakonec můžete celou tu zadní stranu utopit v tavném lepidle, ale zatím se vrátíme dopředu.

5) Vezmete kruh, který vám zbyl z obalu DVD a vyvrtáte do něj po obvodu otvory. Vynechte na místech, kde ho budete lepit k hvězdici ze "schodů".
Nyní ho klidně přilepte. Další část je trochu improvizační. Vystřihl jsem 3 půl centimetru široké a cca 2 centimetry dlouhé destičky a do hvězdy k nim přilepil poslední kruh z drátu – tenčí. Vzniklou hvězdici jsem nalepil na kruh kryjící "schody". Uřízl jsem vrchní část hmoždinek, která svým průřezem připomíná šroub a přilepil tavnou pistolí na místa. Šrouby jsem pak obarvil stříbrnou.

6) Zbývá poslední a největší otrava, propojit vinutí na kruhu spoji. Někdo to udělá pomocí pájky, drátu a vteřinového lepidla, ale mně stejně posloužila tavná pistole, drát a stříbrná barva. Nastřihal jsem železný drát malého průměru na krátké kousky a na každé straně vinutí jsem ho zakápl tavnou pistolí. Efekt pájení je dostatečně věrný, stačí pak zchladlé kapky tavného plastu natřít na stříbrno. No, a pak už jen vložit baterky a nastartovat.

Držák do knihovny jsem postavil velmi jednoduše z pár kousků Merkuru, ale dá se udělat třeba i z kartonu, protože reaktor je velmi lehký. Díky tomu, že nemá zadní část, pak lze i zavěsit na krk pod tričko a až to půjde, vyrazit třeba na Festival Fantazie nebo ComicCon.

Komentáře

Doporučuju barvou natíraný části ještě přelakovat bezbarvým lakem, snižuje se tak riziko odření barvy běžným provozem.

Přidat komentář