LITERATURA: Christopherův příběh

Článek od: Monika Slíva - 25.04.2012

Byl jednou jeden malý chlapec, kterému se líbily knížky o elfech, trpaslících, vílách a bůhví o čem ještě a ze všeho nejvíc měl rád Pána prstenů a vůbec všechno, co napsal jeho idol J. R. R. Tolkien. Zkoušel psát a snil si klukovský sen, že jednou napíše vlastní knihu, kterou vzdá hold oblíbenému autorovi a jeho tvorbě. Psal a psal a šlo mu to tak dobře, že si ho všimli a knihu mu vydali. Pravda, rodiče mu hodně pomáhali a podporovali jeho snahy. Však se to také přihodilo v Americe a tam je možné docela všechno, stejně jako v pohádce.

Pak přišel hodný pan nakladatel a řekl: „Tolik se mi líbí tvůj příběh, že bych ho chtěl vydat!“

Ten chlapec byl jako u vytržení, a když mu bylo patnáct let, opravdu se dočkal, jeho kniha nejenže vyšla ve Spojených státech, ale zakrátko se z ní stal bestseller a on slavil nevídaný úspěch po celém světě.

„Fuj, to je ale kýč! Pryč s tím! A proč nám tu někdo vykládá hloupé pohádky pro malé dětičky. Na seriózním serveru pro seriózní fanoušky fantastiky. To si nezasloužíme,“ křičí nyní jistě čtenáři ze všech sil.

Nehlučte prosím a na chvilku se zamyslete. Přiznávám, že jsem to poněkud zjednodušila a zkýčovatěla úmyslně. Život si totiž nepotřebuje přikreslovat realitu a vystačí si sám. O tom se přesvědčuji dnes a denně na každém kroku. Ten chlapec je skutečný a taky patří na náš web, ať už si o tom myslí kdo chce a co chce, jmenuje se Christopher Paolini, v patnácti dokončil první verzi knihy a ta se o pár let později pod názvem Eragon skutečně stala světovým bestsellerem. O tom se nelze přít, neboť je to skutečnost podložená fakty.

Mnohdy a moc ráda kupuju knihy čistě intuitivně. Mám-li čas, jdu na lov – do knihkupectví, brouzdám mezi regály, nasávám vůni papíru a nechám se vábit obálkami. Otvírám jednotlivé knihy, zalistuji a začtu se. Pokud zapomenu, že jsem v obchodě a za chvíli hledám židli, kam bych si sedla, bez váhání si knihu odnáším domů. Lovecká vášeň byla uspokojena a mám se na co těšit. Nevzpomínám si, kdy mě lov knih naposledy zklamal. Stejným způsobem jsem potkala Eragona a Safiru, když ještě neměli žádné další knižní sestřičky a skoro nikdo je u nás neznal. Záhy vyšel druhý díl, a tak dále. Vždyť to sami znáte, jaké to je, když máte rozečtenou nějakou ságu, nemající ještě konec ani v hlavě autora, natož na papíře, a vyhlížíte další díl v regálech.

V roce 2001 vydalo Christopherovu knihu rodinné nakladatelství jeho rodičů, protože všichni v jeho nejbližším okolí byli příběhem nadšeni a chtěli ho vidět v knižní podobě. Původně totiž, jak sám autor uvádí, psal jen pro radost, aniž by si myslel, že bude kniha kdy vydána. Za to, že se dobrodružství chlapce a dračice stalo světově proslulým, opravdu nemůže:-)

V srpnu 2003 vydalo v USA nakladatelství Young Readers Eragona. Druhý díl Eldest byl vydán v roce 2005, následovaný třetím dílem Brisingr v roce 2008. Do dnešního dne byl samotný Eragon přeložen již do 49 jazyků a všech tří prvních dílů dohromady bylo prodáno po celém světě 25 milionů výtisků.

Mnoho fanoušků fantasy se ohrazuje, že Paoliniho příběhy jsou jen plagiáty, kopírující (možná dokonce vykrádající) nejen Společenstvo prstenu, ale i mnohé další velmi známé tituly a odmítá ho z principu číst. Možná mají dokonce i pravdu – určitým způsobem. V žádném případě ale nevěřím tomu, že to sám autor dělal vědomě. Vytvořil si vlastní svět se všemi atributy, jenž do správného fantasy světa patří a jen těžko si jej lze bez nich představit. Jak známo základních archetypů příběhu i postav není zas tak mnoho a být zcela originální je čím dál těžší. U mnohých jiných současných fantasy a sci-fi knih by se dalo dlouze diskutovat, kde a kým se inspirovaly.

Co je nejdůležitější?  Příběh, napětí, vývoj postav, propracované prostředí a mnoho dalších ingrediencí, které zamíchány do jednoho hrnce nezpůsobí bolení žaludku, ale příjemný pocit. Touhu nutící vás knihu držet v ruce tak dlouho (a jen s nutnými přestávkami), než jí dočtete až do posledního písmenka.  A to všechno, podle mého (i podle mnoha set tisíc čtenářů po celém světě) celý Odkaz dračích jezdců rozhodně má.

Nyní se konečně všichni příznivci Alagaësie a jejích obyvatel dočkali rozuzlení ve čtvrtém svazku původně zamýšlené trilogie nazvaném Inheritance.

Kniha se na českých pultech objevila letos v březnu, opět pod hlavičkou nakladatelství Fragment. Christopher Paolini zavítá v rámci svého mezinárodního turné i do České republiky a měl by se začátkem května objevit v Praze na autogramiádě pro čtenáře.

Jedna sága se úspěšně uzavřela. Co pro nás autor chystá příště? A bude nějaké příště? Nové příběhy o starých známých, nebo o rasách, které se v Odkazu jen mihly? Další zajímavé a nové fantasy světy? Kdo ví? Budeme se muset nechat překvapit.

 

 

Komentáře

Upřímně, mě to s tím filmem ani nemrzí, protože jsem byla v kině hodně zklamaná. Kromě hereckého obsazení a Safiry tam bylo (aspoň pro mě) úplně všechno špatně. Tvůrci z toho udělali poněkud jednoduchou a přímočarou pohádku pro děti a to si Eragon určitě nezasloužil. Holt Jackson je jen jeden...

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Zaslechla jsem, že uvažuje (i na četná přání fanoušků), že by se v dalším příběhu vrátil do doby před Eragonem a že by vyprávěl Bromův příběh. Tak to myslím vůbec není špatný nápad :-) A ještě k filmu - já jsem ho viděla předtím, než jsem knížku četla, a přišel mi celkem fajn. Holt asi hodně záleží, k čemu přijdeš dřív - vzpomeň si na Milénium :-)

No, tak to máš samozřejmě pravdu s tím pořadím. To se nedá nikdy určit, protože pokaždé je to jinak. Já byla nadupaná knížkou a čekala velkofilm ve stylu Pána prstenů... a holt jsem měla smůlu.

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Ty jo ta fotka - ta podoba v očích! To je úplně jasný - dráček Mráček je prapradědeček Safiry a v příběhu Broma to musí vyjít najevo! :-)

Jen ať vidí, že u nás už draci lítali když u nich teprve stavěli železnice :-) A náhodou by mohlo fakt být vtipný připravit "vědecké" pojednání o rozšíření draků z české kotliny se zaměřením na jejich typickou dobromyslnost, která by se postavila do kontrastu s linií rumunských (a jiných) draků, kteří naopak jsou charakterističtí svou agresivitou :-) - klidně Ti to pojednání přeložím i s razítkem :-)

Přidat komentář