LITERATURA: Podzimní knižní sezóna odstartovala

Článek od: Martin Stručovský - 18.09.2012

Podzim, to je doba, kdy se na televizní obrazovky vracejí nové, ale i oblíbené seriály. Avšak nejen seriály je živ fanoušek fantastiky. Po dvouměsíční dovolené se probouzí i nakladatelé, aby nám dopřáli knižní hody. Čemu byste se rozhodně neměli vyhnout? To si povíme na následujících řádcích.

Argo

Nakladatelství Argo se do fantastiky pořádně obulo a dopřává nám to nejlepší ze světové produkce. A ani podzim nebude výjimkou.

Napřed se prostřednictvím knihy Třetí dráp boží opět setkáme s vyšetřovatelkou Andreou Cortonovou, Adam – Troy Castro si podle anotace připravil pro své čtenáře další mňamku:

„Když bylo Andree osm let, posedli ji neznámí démoni a udělali z ní válečného zločince. A teď, o několik desetiletí později, ji znovu volají. Andrea je oficiální zaměstnankyní Diplomatického sboru, tajným agentem všemocných umělých inteligencí známých jako Zdroj a z hloubi duše nenávidí kruté Bettelhiňany, obchodníky se smrtí, kteří profitují na zániku celých civilizací.
V románu Třetí dráp boží dostává záhadnou pozvánku na jejich domovskou planetu Xana, kde platí jediný zákon – ten bettelhinský –, a z vrozené zvědavosti ji přijímá. Hned v orbitálním přístavu ji však přivítá pokus o vraždu a mnohem napínavější drama se poté rozpoutá na palubě kosmického výtahu cestou k povrchu planety.
Andrea zůstane vězet kilometry nad Xanou s podezřívavými Bettelhiňany, jejich absolutně oddanými otroky a mrtvolou, kterou 15 000 let stará zbraň proměnila na louži organické kapaliny. Pokud včas neodhalí vraha, hrozí jí stejně hrůzná smrt. Avšak skutečný důvod jejího příjezdu na Xanu, spolu s ohavnými tajemstvími její temné minulosti, ji může zlikvidovat mnohem důkladněji než Dráp boží.“

Vychází 20. 9. 2012

V Argu ale myslí i na fanoušky fantasy. Ano, hádáte správně – do knihkupectví si to v září namíří i pokračování Jména větru Patricka RothfusseStrach moudrého muže. Podle anotace je opravdu na co se těšit:

„Kvothe opouští Univerzitu a vydává se do vzdáleného Vintasu, kde se velmi rychle zaplétá do spletitých sítí místní dvorské politiky. Ve snaze zavděčit se mocnému šlechtici odkrývá pokus o vraždu, dostává se do sporu s nebezpečným arkanikem a po stopách skupiny žoldnéřů vyjíždí do divočiny, aby zjistil, kdo přepadává poutníky na Králově cestě.
Při tom všem samozřejmě nezapomíná ani na hledání odpovědí, jež by mu umožnily pomstít vraždu svých rodičů. Tím však jeho četná dobrodružství nekončí, nebyl by to Kvothe, aby se nezapletl s ženou, tentokrát s okouzlující Felurian, které žádný muž neodolal, aniž by za to nezaplatil životem… Pod jejím vedením se Kvothe dozvídá mnohem víc nejen o ženách, ale i o pravé povaze magie. A přitom podniká další kroky na dlouhé cestě za osudem hrdiny, aby se posléze naučil, jak nesmírně obtížné bývá, když se člověk stane všem známou legendou ještě za svého života.“

Vychází 27. 9. 2012 


 

Brokilon

Ani v Brokilonu se neflákají a dopřejí nám rovnou dvě novinky. Tou první je velmi očekávaná novinka z pera populárního autora Juraje Červenáka. Řeč není samozřejmě o ničem jiném, než o novém černokněžnickém románu Zlato Arkony. Anotace knihy naznačuje, že se dočkáme všeho, co máme na téhle sérii tak rádi:

Na Rujáně odjakživa vládli žrecové z Arkony. Touha po pokladech svatyně však přivedla na ostrov cizí hrdlořezy. Jejich lodě s dračími lebkami se vynořily ze severních mlh, z říše skryté před pohledy smrtelníků. Zaútočili, naplnili pobřežní vody těly rujánských obránců a obsadili ostrov.
Arkona zatím odolává. Kouzla, která ji chrání, však slábnou. Cizinci mezitím rozšiřují svou hrůzovládu – dobyli už Volgost a téměř se zmocnili štítu boha Jarovíta, ve Štětíně potupili Triglavovu svatyni a teď cení tesáky směrem k majestátnímu Volinu. Slovanští žreci a vládcové volají o pomoc. Povodím Odry z dalekého jihu přichází pán Radhostova meče a jeho démonický vlčí průvodce…
Po mnoha letech od napsání cyklu Černokněžník se Juraj Červenák vrací ke svým nejpopulárnějším hrdinům, Černému Roganovi a Goryvladovi. V dvoudílném románu Zlato Arkony je pouť zavede na sever, až na jantarová pobřeží, kde slovanští bohové čelí krvelačným dobyvatelům. Poradí si černokněžník v končinách, které jsou tak daleko od Kančí hory a Krvavého ohně, zdroje jeho moci.“

Vychází u příležitosti letošního Parconu.

Druhou novinkou je další akční nášup Petra Heteši - Sex, drogy & cyb´n´roll, kde se podle anotace vydáme do hájemství sci-fi a kyberpunku:

Není to tak daleká budoucnost. Rolling Stones možná ještě hrají, i když sešroubovaní ze spousty implantátů. Úžasné a skvěle prosperující město New Chrome je tvořeno osmi šestipodlažními levely, z nichž čtyři jsou nad zemí a čtyři pod zemí. Jedná se ovšem o dva úplně odlišné světy.
Horní ovládá software, spodní drogy. Jerry Gibwill se shodou okolností pohybuje přesně na rozhraní těchto dvou tak protichůdných světů. A proto když dojde k jejich neodvratnému konfliktu, ocitá se nechtěně v centru dění. Ale není to konflikt mezi lidmi, nýbrž roztržka právě mezi softwarem a drogami. Když pak kolem Jerryho začínají umírat jeho přátelé, rozhodne se to řešit po svém. Pořídí si pistoli. A pak začne ten pravý kyberpunkový mazec…“

Vychází 24. 9. 2012


Epocha

Nakladatelství Epocha je, co se fantastiky týče, zatím nejmladším nakladatelstvím, ale rozhodně můžeme říct, že nás její divize Fantastická Epocha zahrnuje skvělými tituly. A ani ke konci roku na tom nebude nic měnit.
Ostatně na pultech knihkupectví má svoji horkou novinku, kterou napsala Petra Neomillnerová. Řeč je o její oblíbené dvojici Moire a Desmondovi, kteří se vrací prostřednictvím povídkové sbírky Rudovlasá: Cesta čarodějky.

„Soubor osmi povídek o dvojici čarodějů Moire a Desmondovi. Provázíme je od okamžiku seznámení, přes různé životní peripetie až po dobu, kdy se Moire stane představenou Bratrstva čarodějů.
Přitom jsme svědky proměny lehkomyslné dívky v mocnou ženu, a kromě magických bojů, intrik a dobrodružství v hořkém a často nelítostném světě se v příbězích rozvíjí také milostný vztah hlavních hrdinů. Rozverné laškování „u každého dubu“, nevěry a hádky se nevyhýbají ani čarodějným milencům a Moire i její druh jsou v tomto ohledu více než lidští.“

Vyšlo 5. 9. 2012

Začátek podzimu evidentně v Epoše patří spisovatelkám, protože po již zmíněné Petře Neomillnerové přichází ke slovu Lauren K. Hamilton, aby nám už po jedenácté dopřála dobrodružství slavné Anity Blakeové. Anotace jasně říká, že i Blankytné hříchy budou stát za to:

„Anita se pokouší vrátit do starých kolejí poté, co se rozešla se svým vlkodlačím milencem. Vytvořila si cosi na způsob rodinného života, v němž její nový partner, leopardí kožoměnec Micah, nemá žádný problém s tím, aby se o ni dělil s Jean-Claudem, upířím vládcem města. Vše se uklidnilo do té míry, jak je to jen možné u někoho, kdo probouzí mrtvé, když k Jean-Claudovi přijíždí neočekávaný a nevítaný návštěvník: Musette, velice atraktivní a velmi pokřivená představitelka Evropské rady upírů. Anita brzy zjistí, že uvízla v pasti uprostřed nebezpečné hry upíří mocenské politiky.
Aby nebyl všem potížím konec, je požádána o konzultaci při sérii brutálních zabití, která podle všeho má na svědomí něco ne úplně lidského.“

Vychází v září

Ale abychom si o Epoše nemysleli, že nějak utlačuje pány, nabídne nám i jednoho autora. A tím autorem není nikdo jiný než populární, geniální, vtipy sršící Jiří Pavlovský. Ano, na tohle jsem já osobně čekal velmi, velmi dlouho. A teď nemám na mysli to, že je Magie pro každého prvním dílem nové série paranormálních detektivek Kladivo na čaroděje. Ne, mluvím o tom, že od první povídky, kterou jsem od pana Pavlovského četl, jsem si přál, aby jednou napsal román. A ta chvíle konečně nastala. Mimochodem – není to první poslední knižní přání, které mi letos Epocha splnila. Ale o tom až později, teď se pokochejte anotací:

„Zcela nový seriál ve stylu Marka Stonea či Agenta JFK, tentokrát však v hlavní roli s týmem netradičních detektivů bojujících proti nadpřirozenu.
Někdo začíná zabíjet lidi zabývající se zkoumáním magie. Po Praze se toulají nezničitelné přízraky. Z blázince je unesen pacient, o kterého je až příliš velký zájem – a kterého hledají démoni i inkvizice. Muž, který se upsal temným silám, se snaží zoufale přijít na způsob, jak se zachránit. A uprostřed toho všeho vzniká tým neobvyklých bojovníků se zlem. Lidí, kteří mají za úkol zachránit jen jednoho člověka – ale brzy se dostanou do situace, kdy budou muset zachránit celý svět.“

Vychází v září


Straky na vrbě

Ani Straky nezůstávají pozadu. Ostatně na pulty knihkupectví už stačili vyslat první podzimní titul. Řeč je o novém románu Jana DobiášeAž na kraj světa, který by mohl potěšit ty čtenáře, kteří si potrpí na pohádkovější motivy.

„Zlé víly mají tenké uši a jejich pomsta občas dopadne na hlavu nevinných.
Cesta na kraj světa je daleká, i s mapou královského kartografa se na ní snadno ztratíte. Pak můžete potkat rytíře, obludy, zloduchy ve výslužbě i všelikou pohádkovou havěť. Navštívíte prokletý dům Usherů, chaloupku na kuří nožce i hrad hraběte Draculy.
Možná vás trochu zdrží tajnosnubná sfinga či zajmou čínské pirátky, ale s pomocí přátelského obra snad nakonec dorazíte k cíli!
Je čas. Vyrážíme...“

Vyšlo 11.9. 2012


 

Triton 

Poslední nakladatelství, která nám v rozmezí třech měsíců dopřeje literární hody je Triton, respektive jeho edice Trifid.

Celé to odstartuje Bitevník Cherie Priestové, třetí díl série Mechanické století. Podle anotace to bude opět nářez:

„Mercy Lynchová pracuje ve vojenské nemocnici. Po smrti manžela v zajateckém táboře ji už ve Virginii nic nedrží, a proto se vydává najít svého zraněného otce, který se s ní touží setkat.
Cesta napříč kontinentem se mění v dobrodružné putování. Mercy postupně vystřídá vzducholoď, vlak i říční parník. Když dorazí do St. Louis, zjišťuje, že jediný vlak, který pokračuje dál, potáhne děsivá unionistická parní lokomotiva jménem Bitevník. Původně rychlá a klidná cesta se mění v boj o život poté, co je vlak přepaden hordou lupičů a později jižanskými vojáky.
Mercy by ráda viděla svého otce dřív, než zemře. Pokud však chce z vlaku vystoupit živá, musí překonat intriky Unie a útoky Konfederace.“

Vychází 24. 9. 2012

A u sérií ještě zůstaneme. Fanoušci Moře trollů Nancy Farmerové se dočkají už třetího dílu s podtitulem Blažené ostrovy. Na co se můžete těšit?

„Ve třetím pokračování knih Moře trollů a Země stříbrných jablek se vrátíme do saské vesnice, kde nyní s Jackem a jeho rodinou žijí i jeho kamarádky Pega a Thorgil. Ani teď je ale nečeká poklidný život. Nejdříve se přes vesnici přežene Divoká honba a poté se v ní usídlí draugra, která se touží pomstít za dávné příkoří. Aby zachránili vesnici, musejí Jack s bardem a Thorgil podniknout výpravu do říše mořských lidí pod hladinou oceánu. I tentokrát je čekají veliká dobrodružství, nemalé oběti i neuvěřitelná setkání. Cesta, která začala jako obyčejná obchodní výprava, je dovede mnohem, mnohem dál…“

Vychází 1. 10. 2012

Jásat můžou fanoušci další série, tentokrát páně Lukjaněnka. Ano, hádáte správně. Už brzy vyjde další díl populárních Hlídek – Nová hlídka, která snad předchozím dílům ostudu neudělá. Inu, posuďte sami:

„Proroctví. Proroctví pro celý čarodějný svět. Podaří se je utajit? Uslyší je Jiní, anebo všichni lidé? Je vůbec ještě zapotřebí světa Hlídek, Světla, Tmy a čarodějů? Přichází prorok, neiniciovaný desetiletý chlapec, Jiný, Světlý. A přichází také Tygr, stvoření z nočních děsů Williama Blakea. Nikdo ho nezná. Ví se jen, že jde po prorokovi, a Inkvizice odmítá pomoci. Bdí ještě někdo jiný nad rovnováhou Světla a Tmy?“

Vychází 1. 10. 2012

A ještě jedna série. Tentokrát už poslední, slibuji. Dočkají se totiž i všichni fanoušci série Oškliví Scotta Westerfelda, protože vyjde třetí díl s podtitulem Speciálové. A o čem to bude?

„Speciální případy – z těchto dvou slov běhá Tally mráz po zádech ještě dnes, kdy už není vzpurnou ošklivou. Speciálové byli vždy jen tajemnou a zlověstnou šeptandou. Krásní, silní a závratně rychlí. Mohli jste prožít celý život, aniž byste je potkali. A teď je Tally jednou z nich: bojovníkem, stvořeným k udržování pořádku v dokonalé a krásné budoucnosti.
Síla, rychlost a jasná ostrost vědomí jsou tím nejlepším, co Tally dosud zažila. Kdesi hluboko v nitru však stále doutná vzpomínka na něco jiného. Je snadné ji potlačovat dokud Tally nedostane šanci zlikvidovat vzbouřence z Nového Kouře jednou provždy. Ocitne se před poslední, rozhodující volbou: má naslouchat nejasné vzpomínce, nebo splnit úkol, pro který byla naprogramována?“

Vychází 24. 9. 2012

Scott Westerfeld ještě jednou a opět se sérií Oškliví, akorát s dílem číslo čtyři a podtitulem Kompars.

„V předchozích třech knihách tetralogie jsme sledovali příběh dospívající dívky Tally Youngbloodové. V poslední knize jsme byli svědky šílené války, po níž nastala duševní smršť – a lidé i svět se změnili.
Novou hrdinkou příběhu se stává Aya Fuseová. Žije ve městě, které zvolilo reputační ekonomiku. Postavení všech je určováno obličejovým indexem: čím vícekrát se váš obličej nebo jméno objeví v médiích, tím vyšší index získáváte, a tím víc od města dostáváte – od kvality bydlení až po tzv. díru ve zdi, která poskytuje vše, co člověk k životu potřebuje.
Aya Fuseová je mimořádně nadanou práskačkou, což je obdoba investigativního novináře, neustále hledajícího něco mimořádného. Díky své zvědavosti se jí podaří dostat do skupiny dívek, které v tajnosti provádějí šílené triky. Ale Uličnice skrývají něco ještě mnohem většího – vý Ale Uličnice skrývají něco ještě mnohem většího – výbušný objev, který by mohl navždy změnit tvář nového světa.bušný objev, který by mohl navždy změnit tvář nového světa.“

Vychází 24. 9. 2012

A abychom nemohli Triton nařknout z toho, že nadržuje zahraničním autorům, informuje na závěr ještě o jedné připravované knize. Tou je nová antologie mistra antologisty Ondřeje Jireše nesoucí název Krvavá čest. Dobře, kecal jsem. I nová Jirešova kniha je součástí série, tentokrát Fantastické historie, obsahující zatím svazek Memento Mori a připravované nové vydání Písně temných věků. Ale o tom až někdy jindy. Teď se pokochejte anotací na Krvavou čest:

„Vrcholný středověk se nesl ve znamení náboženských a světských válek, morových epidemií a dalších pohrom biblických rozměrů. V této temné době byli nositeli rytířských cností spíše lapkové a chudina, než rytíři hájící vlastní zájmy. Tyto motivy se zrcadlí v povídkách akčních i hororových, poetických i dobrodružných. Odhalte pod rouškou dějin silné příběhy dávných hrdinů!
Antologie Krvavá čest spojuje nové fantasy povídky výrazných osobností domácí scény do barvitého obrazu vrcholného středověku. Vedle textů Leonarda Medka, Pavla Renčína a dalších zde najdete také novelu Martina D. Antonína z prostředí templářských tažení na Blízký východ.
Povídková antologie Krvavá čest je dalším příspěvkem do volného cyklu Fantastická historie, který spojuje velkolepou tradici české historické prózy s moderním přístupem současných tvůrců podivuhodného žánru fantasy.“

Vychází v říjnu


Z jiného soudku 

A teď trochu z jiného soudku. Řekl jsem si, že nenbude od věci upozornit vás na věc, které sice nespadají do fantastického žánru, ale určitě vám neublíží, když budete vědět o jejich existenci.

Ken Bruen: Kříž

V mém osobním výběru nemůžu začít nikým jiným, než Kenem Bruenem. Jednak proto, že je tenhle irský autor bůh a jeho série o Jacku Taylorovi je srdcovka, ale i proto, že kniha vyšla už před pár dny. Ve svých knihách autor spojuje sociální a společenské problémy s černým humorem, drsnou školou a irskou kulturou. Vznikla tak naprostá pecka, kterou si zamilujete hned po první stránce. Kříž už je šestou knihou vydanou u nás a anotace nasvědčuje tomu, že nás opět čeká skvělé čtení:

„Kříž je starodávný mučící nástroj, hovorově remíza ve sportu, a když je s někým kříž, je s ním těžké pořízení. Třeba s někým, jako je Jack Taylor. Všem, koho miluje, přináší jen utrpení a smrt. Poslední obětí je mladý Cody, kterého bere Jack jako svého syna – a teď leží v nemocnici v kómatu. Aspoň že mu zbyla Ridge, známá gardistka, i když tenhle vztah je hodně neortodoxní. Když mu Ridge poví o chlapci ukřižovaném v Galwayi, rozhodne se Jack, že pomůže s hledáním vraha. Vyšetřování ho přivede tváří v tvář mnoha přízrakům minulosti, živým i mrtvým. Každý po něm něco chce, ale Jack netuší, jestli ještě vůbec má co dát. Možná by měl prodat byt, shrábnout eura a vypadnout z Galwaye jako všichni ostatní. Potom ale sestru ukřižovaného chlapce kdosi upálí a Jack usoudí, že toho vraha prostě musí dopadnout. Už jenom proto, aby ho seznámil s vlastní, poněkud drsnou formou spravedlnosti.“

Vyšlo 12. 9. 2012 v nakladatelství BB art 

Dennis Lehane: Černá nenávist

Nástupce Raymonda Chandlera a Dashiella Hammeta? Autor, o němž v superlativech hovoří takové persony literárního nebe jako Stephen King nebo Michael Connelly? Tak to je přesně Dennis Lehane. Spisovatel, kterého u nás můžete znát díky knihám Sbohem, baby, Tajemná řeka nebo Prokletý ostrov (všechny tři sloužily jako předlohy pro úspěšné filmy). Bohužel tím tu Lehane skončil. Alespoň to tak vypadalo. Teď se ho tu pokusí znovu resuscitovat nakladatelství Epocha (ano, tohle je to druhé splněné přání, o němž jsem mluvil u Magie pro každého). Snad se mu to povede a vydá tu Lehaneovu kompletní produkci, protože tenhle autor opravdu stojí za to a zaujme každého milovníka detektivek, severský nevyjímaje. Inu, uznejte sami:

„Skupina mocných politiků nabídne Patricku Kenziemu a Angele Gennarové velký obnos za malou službičku: najít zmizelou uklízečku, která údajně ukradla přísně tajné dokumenty. Za tímto zločinem se však skrývá mnohem víc, než se zprvu zdá. Po čem žena skutečně prahla, byla spravedlnost – a v bostonských ulicích se pravda může snadno obrátit proti vám.
Černou nenávistí poprvé představuje novodobý klasik detektivky Dennis Lehane dvojici drsných soukromých detektivů zocelených ulicemi dělnického Dorchesteru. Kenzie a Gennarová si otevřeli detektivní agenturu ve zvonici bostonského kostela a její práh už překročila nejedna hříšná duše. Ať už se jim to líbí či ne, při řešení případu, ve kterém nejde jen o dobro a zlo, se zapletou do války všech proti všem.“

Vychází v září v nakladatelství Epocha

Jo Nesbø: Sněhulák 

Nejpopulárnější rodák Osla se jmenuje Nesbø. Jo Nesbø. Kromě toho je i zatraceně dobrý autor, který stejně jako Lehane a Bruen, propojuje detektivku drsné školy a společenské dění. O tom, že jde detektivka a mrazivá atmosféra severu dohromady, nás přesvědčil už čtyřikrát díky nakladatelství Kniha Zlín, která u nás jeho knihy znovu vydává v perfektní úpravě a překladu. Nyní k nám přichází popáté s knihou s idylicky znějícím názvem Sněhulák, která ale jak už je u autora zvykem, skrývá thriller mrazivější než Antarktida.

„Je listopad. V Oslu napadl první sníh. Birte Beckerová přichází domů z práce a chválí manžela a syna, jakého postavili v zahradě krásného sněhuláka. Jenže oni žádného sněhuláka nepostavili. Celá rodina užasle zírá z okna. Syn si všimne, že sněhulák je obrácen tváří k domu a jeho černé oči hledí přímo dovnitř. Ráno je Birte pryč. Zmizela bez stopy. Jen sněhulák má kolem krku její šálu. Vrchní komisař Harry Hole dostává tajemný dopis s podpisem "Sněhulák" a také novou kolegyni Katrine Brattovou, která si v tajuplnosti se Sněhulákem nezadá. Harry později zjistí, že Birte Beckerová není první případ. Na povrch vyplouvá řada podobných zmizení a ukazuje se, že mají společné rysy, především to, že všechny ženy byly vdané a všechny se ztratily s prvním sněhem. Rozbíhá se vyšetřování, které je tentokrát ještě napínavější než obvykle a pro Harryho o to složitější, že se silně dotýká jeho nové kolegyně i jedné velice blízké osoby. Harry ani netuší, jakému zlu bude muset tentokrát čelit a jakým způsobem bude muset prokázat, co v něm je.“

Vychází v říjnu v nakladatelství Kniha Zlín

Přidat komentář