Letní čtení

Článek od: Redakce - 16.07.2014

Včera jsme vám doporučili filmy na léto. A vedle filmů samozřejmě nesmí chybět ani knihy. Opět jsme pro vás připravili seznam, tentokrát zaměřený na knihy, které by vám neměly uniknout.

Martin Stručovský doporučuje:

Štěpán Kopřiva: Asfalt

„"Jaký "ne"? Jaký "ne"? Vezmi to! Vezmi to, ty debile! kříčí to v Ostranském. Vezmi to, ať je to cokoliv! Ať bude chtít udělat převrat v banánový republice, unýst jihoamerickýho kokainovýho barona, dělat ochranku v Iráku, vyloupit přísně střeženej zbrojní sklad - ber to! Padni před ním na kolena a děkuj, že se tady zjevil. Vezmi to! Dělej! Vezmi to vezmi to! (...) Vezmi to vezmi to vezmi to vezmi to VEZMI TO!"

Nekorunovaným králem akční zábavy je u nás Jiří Kulhánek. Ale Štěpán Kopřiva mu v roce 2009 drsně šlapal na paty svým (dnes už) kultovním Asfaltem. Příběh o partě vojáků, kterým se malinko nepovede poslední zakázka, a tak skončí v pekle (odkud se rozhodnou prostřílet), je pěkně nabušenou jízdou plnou akce, černého humoru a divokých nápadů. A pokud jste líní číst, máme pro vás alternativu v podobě audio podoby, kterou namluvil svým ďábelským hlasem narátor Ludvík Král. A kdybyste náhodou chtěli upíry na akční způsob, doporučuju Kulhánkovo opus magnum Noční klub. Zábava zaručena rovněž.

Stephen King: To

I ve svém druhém tipu na léto zůstanu u hororu. Jsou to zhruba tři roky zpátky, co jsem začal číst Stephena Kinga. Každé léto tak přečtu tři, čtyři knížky. To byla mezi těmi knihami první. Přelouskal jsem ho zhruba během tří dnů a na konci jsem litoval, že není ještě delší. To má skvělý příběh, postavy, napětí, atmosféra starých časů a vzpomínky na dětství okořeněné hororem. Pokud se vám To zalíbí a vaše čtenářské srdce zatouží po něčem podobném, doporučuji Temné léto Dana Simmonse, které si dovolím prohlásit za geniální poctu právě Kingovu To. Sice to není takový tlustopis, ale nemění to nic na jeho úžasnosti.

Renata Heitelová doporučuje:

Guillermo Del Toro, Chuck Hogan: Zhoubný kmen - Nákaza

V roce 2010 se objevil na knižním trhu první díl trilogie Zhoubný kmen, jehož seriálová adaptace The Strain startuje 13. 7. 2014 na televizní stanici FX. Del Toro a Hogan stvořili katastrofický thriller o rychle se šířící epidemii vampýrismu. Z nakažených se stávají nemyslící stvůry toužící po jediném – ukojit žízeň po lidské krvi.  Doktor Efraim Goodweather z Úřadu pro kontrolu nemocí se snaží zjistit, co se stalo lidem v letadle, a zabránit případnému šíření epidemie. Podobně jako Robertu Nevillovi z románu Já, legenda mu jde ale především o záchranu vlastní rodiny a nalezení racionální odpovědi na iracionální situaci. Čtenář sleduje z pohledu několika postav střípky událostí odehrávajících se zároveň na různých místech, už z knižní předlohy tak vzniká spíše filmový dojem, a to velice dobrý dojem.

Petr Šimčík doporučuje na noc: 

  Howard Phillips Lovecraft : Stín z času (a ti další... )

V minulém roce komenčně nakladatelství Plus ukončilo řadu Lovecraftových povídek a novel svazkem Stín z času. Pokud jste nečetli předchozí díly, nic se neděje, doplníte si je až se chytíte na tenhle fialový zázrak. Jedná se o 470 stran úžasného mrazení v zádech, ale hlavně skvělé atmosféry temných uliček amerických měst začátku minulého století a také obrovských ulic temných megapolí zapomenutých a roztrušených po zemi, kdysi obývaných rasou zvanou prastaří. Ideální doba čtení: po půlnoci. Stín z času obsahuje několik delších textů které patří mezi Lovecraftovy nejlepší a nevymazlenější. Samotný Stín z času nebo V horách šílenství, patří mezi to nejlepší z atmosferického hororu, co jsem měl tu čest číst. I když je samozřejmě poznamenán zubem času, je Lovecraft prostě stále geniální a inspirativní. 

Petr Šimčík doporučuje na den: 

Raymond Chandler: Třikrát Phil Marlowe (případně nová vydání téhož vedená jako  Hluboký spánek, Lučení s Lenoxem a Sbohem buď lásko má  )

Philip Marlowe je soukromé očko jehož hlášky jsou trefnější než muška Lee Harveyho Oswalda. Má pozorovací talent a také stejně vyvinutý talent na problémy. Zapomeňte na všechny ty severské paskvily a sežeňte si pořádného zástupce americké drsné školy od autora, od kterého se učili všichni ostatní. 

Petr Šimčík doporučuje novinku: 

Sirotčinec slečny Peregrinové: Podivné město

Abych se nezaměřoval jen na kusy z počátku minulého století, což všechny mnou doporučené knihy zatím splňují, přesunu se do žhavé současnosti. Ke knize, která ještě nevyšla ale pokud vyjde na čas, měli byste ji stihnout přečíst v srpnu. (Z čehoš logicky vyplývá, že doporučuji čistě pocitově, nikoli ze zkušenosti.) Jde o Sirotčinec slečny Peregrinové: Podivné město od Ransoma Riggse, pokračování knihy, které mě opravdu mile překvapila a od níž jsem pokračování nečekal. Může se z toho vyklubat cokoli. Od Nikdykde v bombardovaném Londýně, po svého druhu X-meny. A já jsem zvědavý. Hodně zvědavý.

Tereza Kadečková doporučuje:

Ray Bradbury: 451° Fahrenheita

Proč se nevrátit k některé z klasických sci-fi? 451° Fahrenheita je dystopický sci-fi román, jehož hlavním motivem je pálení knih. Už to je věc, která každého čtenáře zvedne ze židle, ale proč nedat druhé straně šanci vysvětlit, proč to vlastně dělá?

Roger Zelazny: Podvrženec

Užívám si magii a fantaskní tvory, a stejně tak si užívám urban fantasy. Podvrženec je za mě teda palec nahoru. Co když někdo vymění děti z obou světů? Takoví podvrženci nemůžou mít život moc lehký, obzvlášť, když má jeden velký talent na magii a druhý je velmi schopný mechanik. Když se pak pokusí v dospělosti si znovu vyměnit místa a ještě se do toho připlete ženská, dají se čekat trable.



 

Frankie doporučuje:

Jiří Polák: 2084

Orwellův román 1984 lze považovat za povinnou četbu, ale zkuste si rozšířit čtenářské obzory přečtením utopie 2084 od českého autora. Sci-fi detektivka šmrnclá příručkou politologie. Stojí za přečtení, ale je ji problém sehnat, pouhých 3.000 vydaných kusů z roku 1992 ji činí skoro klenotem knihovniček.

Komentáře

Přidat komentář