V dubnu narození...

Článek od: Monika Slíva - 18.05.2019

Nezastavujeme, máme zpoždění! Ani za duben vás neochudíme o rekapitulaci citovaných autorů, kteří se narodili v dubnu. Tak pojďme na ty, kdož uvízli v naší síti:

„Žádná kniha ani báseň není nikdy dokončena, jen dočasně opuštěna.“
Dan Simmons *4.4.1948

Tento americký spisovatel má poměrně široký žánrový záběr v tvorbě, ačkoliv čtenáři fantastiky ho vnímají hlavně jako scifistu. Ovšem ti, kdo holdují hororu, jistě nedají dopustit na jeho díla  právě z tohoto ranku. Někdo se s ním možná seznámil prostřednictvím detektivní série ve stylu tvrdé školy se soukromým očkem  Joem Kurtzem. Ale ono je to venkoncem jedno, důležité je, že čeští čtenáři mají velké štěstí, protože Simmonsova tvorba je hojně a pravidelně do češtiny překládána.  Pokud vás doposud míjel, rozhodně byste to měli napravit. Třeba s nejnovějším románem Pustá duše, který vyšel před pár týdny v nakladatelství Mystery Press.

"Píšu to, co bych si chtěl přečíst a nikdo jiný mi to nenapíše…"
Leonard Medek *8.4.1962

Český spisovatel Leonard Medek pochází z Prahy, původním povoláním je zlatník a odtud možná pramení jeho preciznost ve vyjadřování, neboť práce se zlatem je velmi choulostivá a filigránská. Je to jeden z těch, které můžete osobně potkat, pokud budete mít trochu štěstí. Knižní události jako veletrhy a křesty, cony a jiné kratochvíle, tam všude se občas vyskytne a vzhledem ke své vizáži rakousko-uherského mocnáře je vskutku nepřehlédnutelný. Máte-li rádi český jazyk a dobrodružné fantasy romány, určitě si skvěle padnete do noty a předtím nebo potom, co se s ním seznámíte, si můžete přečíst něco z jeho tvorby, například romány ze série Dobrodruh, v nichž se hlavní hrdina dostane při pronásledování zlovolného mága přes severní Afriku, Paříž a Tchajwan až do Číny.

„Protože ničemy je třeba mlátit po hubě. Bez ohledu na následky.“
Sergej Vasiljevič Lukjaněnko *11.4.1968

Ani tento ruský spisovatel není v českých zemích žádnou neznámou a o jeho románovém cyklu Hlídka každý čtenář fantastiky minimálně slyšel. Na podzim loňského roku zavítal po víc jak deseti letech do Česka, aby zde v rámci festivalu Nový ruský film představil snímek Nanečisto, který vznikl podle jeho stejnojmenného románu. Původním povoláním psychiatr se na dráhu profesionálního spisovatele dal už v roce 1993 a v Rusku je považován za jednoho z nejvýznamnějších autorů fantastiky současnosti. Zkuste třeba jeho román Zlá doba pro draky, který napsal s Nikem Perumovem, dalším uznávaným autorem fantastiky, a který u nás vyšel v roce 2010 pod křídly nakladatelství Argo a Triton.

"Všem čtenářům. Čtěte pomaleji. Aby nemuseli autoři při psaní tolik chvátat."
Jana Rečková *27.4.1956

Použitý citát pochází z rozhovoru, který Jana Rečková dala webu MFantasy ku příležitosti vydání knihy Jáma a dům, jedné z posledních, kterou stihla napsat. Ten citát je trošku vytržený z kontextu a pokračoval: „Ne že bych toužila tvořit jako Jirásek nebo Dickens, ale nesmět si dovolit kloudný úvod a sem tam nějaký popis, to je otrava. Nebo akční film.“ Zjevně jí šlo o to, že “ Veškeré kvaltování toliko pro hovado dobré jest.“ jak řekl již učitel národů. Její tvorba v sobě nese velmi specifický druh poetiky, který nesedne každému, ale pokud ano, rozhodně se do jejích příběhů navždy zamilujete. Krom psaní také překládala (povětšinou sci-fi) z angličtiny a hravost a cit pro jazyk byl její nespornou devizou i tady.

„Vzdělání je jako pohlavní nemoc: brání vám dělat spoustu věcí a máte neodolatelné nutkání předávat ho dál.“ 
Terry Pratchett *28.4.1948

Poslední dubnový oslavenec vůbec nestojí v koutě, neboť který fantasta by ho neznal? Možná jste nepřečetli ani řádku ze Zeměplochy, ale stejně nejspíš víte, kdo je Bábi Zlopočasná, Smrť nebo Mrakoplaš. Nemá moc smyslu tu nosit dříví do lesa, Pratchettovo dílo je rozsáhlé a stejně jako u předchozí autorky o něm platí, že nesedne každému. Někdo ho velebí, jiný zatracuje. Což ovšem nemění nic na faktu, že se řadí mezi významné britské spisovatele, že hezká řádka jeho knih se již octla na filmovém plátně, a že pokud se propadnete do Zeměplochy, pravděpodobně vás chytí a nebude chtít pustit. Mimochodem, další možnost, jak zkusit, jestli na tom Prattchetovi něco není, jsou audioknihy. Momentálně přibývají ve vydavatelství OneHotBook a například Soudné sestry skvěle namluvila herečka Zuzana Slavíková.

 

Přidat komentář