V květnu narození...

Článek od: Monika Slíva - 30.06.2019

Čas letí rychleji než opilec ze schodů a v červnu se úplně pomátl, protože už je skoro červenec a my doháníme květnové oslavence, uf!
V měsíci květů a lásky rozhodně bylo z čeho vybírat, a tak šlo pro jednou o to, čí citát je tak krátký a přitom zajímavý, aby se nám dobře vešel do barevného obrázkového ksichtoknižního chlívku. A opět jsme se snažili nepřehlížet české autory.

„Všem autorům. Pište tak, jak vám to vyhovuje nejlépe, a nikdy se za to neomlouvejte.“ 
Sarah J. Maas
5.května 1986

(z jiného zdroje na mě vyskočilo datum 5.března, ale květen vypadá pravděpodobněji, i když se nám to nepodařilo nezpochybnitelně potvrdit)
Ač to na první pohled nevypadá, tato americká autorka má na kontě docela slušnou řádku knih. Její fantasy je postavená na klasických pohádkách a onom pověstném cobykdybyjakby. Skleněný dvůr i druhá série Dvůr trnů a růží se jí stále úspěšně rozrůstá a čtenáře zatím neomrzely ani v nejmenším. Vypadá to, že na jejím citátu opravdu něco bude. Někdo řekne: „čtení pro holky, pf.“ Ale… zjevně tady platí, že není důležité CO ale hlavně JAK.

„Je dost času na všechno a všechno má svůj čas.“
Roger Zelazny
13.května 1937

Tento americký autor s polskými kořeny již bohužel také (a dávno) není mezi námi, ale rozhodně neupadl v zapomnění. Zelazny patří mezi autory, o kterých se nedá striktně určit žánrová čistota. Sci-fi, fantasy… nakonec je nejdůležitější příběh sám a osobitost pohledu autora. Pokud přijdete na chuť jeho stylu, jen s tajemným Amberem, který tvoří desetidílný celek, máte vystaráno na slušnou řádku dní. Nemluvě o dalších románech, z nich mnohé zatím česky ani nevyšly.

"Mám štěstí, že mě veškerá má práce obvykle baví, a když mě některá chvilkově bavit přestane, můžu je prostřídat."
Julie Nováková
15.května 1991

Má vůbec smysl pokoušet se tuto (mladou) dámu české fantastiky jakkoli představovat? Za poměrně krátkou dobu již vyryla slušně hlubokou brázdu nejen jako autorka povídek a románů, ale i jako neúnavná propagátorka psaní v angličtině a také jako popularizátorka vědy a sklidila už nejednu českou literární žánrovou cenu. Kdyby se náhodou stalo, že o ní slyšíte poprvé, můžeme doporučit například tento rozhovor zde na Sardenu.

"Věřím, že hranice žánrů se budou stírat čím dál víc a prvky fantastiky budou pronikat do středního proudu."
Vilma Kadlečková
27.května 1971

V případě, že jste Vilmu Kadlečkovou zaznamenali až s příchodem Mycelia, dobře vám tak. I když… zas díky tomu můžete objevovat, co napsala předtím, než se na delší dobu s publikováním odmlčela, a ne jen čekat na poslední (šestý) díl úžasné houbařské příručky pro pokročilé. Pěkně jí to nabobtnalo, ale co by taky měl jeden čekat od chytrých hub, že jo?
S paní Vilmou se můžete potkat (stejně jako s Julií Novákovou) na mnohých conech, festivalech  a podobných příležitostech, neboť jsou aktivními propagátorkami žánrů a komunikovat se čtenáři a fanoušky jim není cizí.

A vzhledem k tomu, že nám v květnu lano na svou stranu přetáhly ženské, přihodíme jako bonus jeden chlapský citát na závěr:

„A co víme, nebo si myslíme, že víme, o vesmíru, prostoru a času se mění velmi rychle.“
Fred Saberhagen
18.května 1930

Pokud vám tohle jméno nic neříká, je to určitě škoda. Tento americký autor napsal poměrně velké množství titulů, ale je fakt, že česky jich můžete najít jen zlomek. Jeho nejznámější sérií jsou určitě romány o válce s Berserkry.



 

Přidat komentář