RECENZE: Ivan Adamovič (ed.), Puls nekonečna

Článek od: Ivo Fencl - 02.02.2012

Zatímco předchozí svazek měl 388 stran, tenhle jich má 476. Zatímco v minulém se dostalo na dvacet autorů, dnes jich lze číst pětadvacet. Zatímco první díl (stal se, mimochodem, díky ceně Akademie science fiction, fantasy a hororu nejlepší antologií roku) mapoval úvodní polovinu minulého století i století devatenácté, svazek momentální podchycuje následující tři desetiletí do konce sedmdesátých let. Zač ta éra stála?

RECENZE: antologie Vládcové vesmíru

Článek od: pagi - 04.09.2010

Ivan Adamovič po letech pátrání v literárních archivech a pozůstalostech poskládal dohromady dvě desítky možná zapomenutých, možná trochu out-of-date dílek slavných i zcela neznámých autorů. Smekám klobouk, obrazně řečeno, nad jeho pílí a trpělivostí, se kterou se pustil do rýžování zlatinek ukrytých mezi tunami hlušiny i mezi opakovaně vydávanými povídkami. A obdivuji i jeho krátké medailonky autorů, někdy i s popisem složité cesty, kterou editor musel projít, než mohl příspěvek do této antologie zařadit.

RECENZE: Ivan Adamovič (ed.), Vládcové vesmíru

Článek od: Petr Simcik - 17.06.2010

"Vládcové vesmíru doslova klamou tělem. Na obálce raketu a kosmonauty, v názvu kosmické cesty a přes to všechno se autoři, čeští průkopníci science fiction, od země povětšinou ani neodlepili. Není se co divit, letadla byla tenkrát horkou novinkou. I tak si dokázali tehdejší snílci a vizonáři najít desítky témat, prorokovat, tvořit alegorie nebo varovat. Bude to ale stačit soudobému čtenáři?" Tak začíná svou velkou recenzi Petr Šimčík...

LITERATURA: Adamovičova antologie Vládcové vesmíru

Článek od: Ivo Fencl - 28.05.2010

Ivo Fencl se opravdu velmi podrobně a poutavě vrhl na neotřelou antologii Ivana Adamoviče Vládcové vesmíru, která po právu poutá pozornost nejenom znalců žánru. Nakladatel v anotaci nepřehání, když tvrdí: "Nejlepší české sci-fi povídky od konce 19. století do 2. světové války." Ostatně o tom se můžete přesvědčit následujícím textem nebo koupí horkého kandidáta na nejlepší antologii i knihu v příštím ročníku cen Akademie SFFH...

LITERATURA: Vládcové vesmíru - z Čech i odjinud

Článek od: Marek Küchler - 30.04.2010

Antologie starší české science fiction Vládcové vesmíru je podstatným příspěvkem k poznání dějin žánru science fiction. Pohled zpět je vždy inspirující, jelikož umožní současníkům nahlédnout, že před padesáti nebo sto lety si lidé kladli otázky podobné těm, jaké si klademe i dnes.

Přihlásit se k odběru RSS - I. Adamovič