UKÁZKA: William Gibson, Hrabě nula

Článek od: Redakce - 03.03.2015

Kyberkovbojové, UI utržené z řetězu a pouliční samurajové ve válkách korporací - kdo nepoznal z indicií zakladatele kyberpunkového subžánru Williama Gibsona, nechť se zastydí a dá si ťafku za uši. A nebo si může přečíst ukázku z nového vydání knihy Hrabě nula, která navazuje na legendárního Neuromancera a pro potěchu všech fanoušků zrcadlovek a brouzdání se matrixem ji chystá nakladatelství Laser-books. Ochutnávku ponoru do datové lázně můžete zažít už dnes v ukázce na Sardenu.

ÚVAHA: Center and periphery of the body designed by science fiction 1/3

Článek od: Anonym - 20.11.2010

Ondrej Herec, jeden z předních slovenských literárních teoretiků, nás svým textem přivedl na myšlenku nabízet vám každou neděli zajímavé texty v angličtině. Ponořte se do úvahy a pohlédněte na paradigma těla a duše, zaměřte se na otázku jejich nedělitelnosti, pozastavte se nad vizí kyborgů a zeptejte se, jestli nás právě forma lidského těla nás nepředurčuje být lidskými. A science fiction tale is more often than not a thought experiment...

FILM: To správné sci-fi 2

Článek od: Martin Kochlica - 16.11.2010

Kybepunk bol vždy spojený s japonskou kultúrou. Vidíme to v knihách Wiliama Gibsona, rovnako ako v Matrixe či Blade Runnerovi. Spisovatelia ako aj režiséri sa často inšpirujú svojimi animovanými kolegami, pretože len málokde sa dá nájsť toľko originálnych tém a myšlienok ako práve v anime.

FILM: To správné sci-fi

Článek od: Martin Kochlica - 21.06.2010

Ktoré scifíčko je najlepšie? Jasné, že Blader Runner. Jasné, že Matrix. Ale áno aj Minority Report je špica... A čo majú všetky tieto filmy spoločné? Je to kyberpunk. A pre mnohých je toto zázračné slovíčko zárukou menšieho filmového orgazmu...

RECENZE: William Gibson, Jak vypálit Chrome

Článek od: Martin Kochlica - 22.02.2010

Pľuščenko, Vangelis, Kubrick... Sú skrátka mená, ktoré sú sami o sebe pojmom, definíciou. A medzi ne patrí rozhodne aj William Gibson. Jeho Neuromancer patrí medzi najzásadnejšie knihy modernej literatúry a to nielen v rámci žánru science-fiction.

RECENZE: W. Gibson, Idoru

Článek od: Martin Kochlica - 20.02.2010

William Gibson... Čítať knihu od autora s takto zvučným menom má vždy niekoľko úskalí. V prvom rade ju podvedome porovnávate z jeho predošlou tvorbou, v druhom rade ste už ale dopredu presvedčený, že autor Neuromancera nemôže sklamať a do tretice... spomínal som už, že autor Neuromancera nemôže sklamať?

LITERATURA: Laser-books kompletuje Gibsona

Článek od: Jan Pechanec - 26.01.2010

Nakladatelství Laser-books se na sklonku minulého roku zaměřilo na kyberpunk v podobě dvou antologií - kyberpunkových reediovaných Zrcadlovek a "postkyberpunkových" Singularit. Začátek tohoto roku pak v edici Mistrovská díla science fiction vydá další román hlavního představitele subžánru zvaného kyberpunk.

Přihlásit se k odběru RSS - Kyberpunk