RECENZE: Leoš Kyša (ed.), L3g3ndy

Článek od: Monika Hrňová - 16.02.2021

Příběhy jsou staré jak lidstvo samo. Bez nich by nebylo nic – kultura, slovo, písmo, fantazie, naděje... Autoři se často snaží vymyslet příběhy nové a neotřelé, a přitom někdy stačí vzít to, co všichni tisíckrát četli a slyšeli, a převyprávět to po svém. Něco přidat, něco ubrat, změnit kulisy či povahu hrdinů… a může jít o příběh mnohem zajímavější než ten původní. A pokud zůstane poselství zachováno, může být navíc novou generací lépe uchopitelné.

Leoš Kyša: Akademie je mrtvá, prosím neresuscitovat

Článek od: Redakce - 13.12.2020

Akademie science fiction, fantasy a hororu. Těchto šest slov stačilo, když jste chtěli ve fandomových kruzích rozvířit debatu. Vlastně jen zkratka: ASFFH. Kdo „s nimi je“, kdo „s nimi není“, jak hrozné bylo vyhlašování Cen ASFFH na Světě knihy, co si to ti akademici myslí, jaktože tuhle knihu ocenili, jaktože tamta se nedostala ani do nominací… Vzpomínáte si na ty časy, kdy ještě aspoň bylo o čem mluvit? Je tomu dva a půl roku, co ASFFH přešla do nových rukou. A od té doby nic. Je ASFFH mrtvá? Leoš Kyša říká, že ano. 

Pozor: obsahuje omluvu Zdeňku Rampasovi!

Ve stínu magie, Boris Hokr, Leoš Kyša (eds.)

Článek od: Redakce - 05.11.2019

Finální, třetí díl fantastických antologií, Ve stínu magie, si již razí cestu mezi čtenáře a na více než šesti stech stranách přináší povídky sedmnácti předních českých fantasy autorů a autorek, jimž zdatně sekunduje zahraniční host ze Slovenska

Nový titul z nakladatelství Epocha

Článek od: Redakce - 08.01.2019

Pokud jste to čirou náhodou nestihli před koncem roku zaregistrovat, vězte, že na světě je již druhá antologie Ve stínu... v režii editorů Leoše Kyši a Borise Hokra. Nakladatelství Epocha vydalo další povídkový špalek, tentokrát na téma Ve stínu apokalypsy.

RECENZE: Boris Hokr - Leoš Kyša (eds.). Ve stínu Říše

Článek od: Petr Simcik - 06.02.2018

Nácky má každý rád. Respektive abych to upřesnil: nácky, které někdo masakruje, má každý rád. Jak autor, kterému takový masakr nácků nedává prakticky žádnou práci s vysvětlováním jak a proč musejí umřít, tak čtenář, který jim zas nemá problém přát jen to nejhorší. A upřímně, kdyby to autoři téhle sbírky pojali jako jeden velký nacistický mlýnek na maso, asi bychom jim to ani neměli za zlé. Ale oni řekli ne a naservírovali nám až nečekaně rozmanitou sbírku, ve které najdeme čistě nacistické masakry, ale i dramata, která se o fantastiku jen otírají, nebo povídky, které by se zas úplně obešly bez nacistů.

UKÁZKA: Leoš Kyša - Boris Hokr (eds.), Ve stínu Říše

Článek od: Redakce - 17.11.2017

I více než sedmdesát let po skončení druhé světové války tvoří třetí říše a vše s ní spojené nedílnou součást naší historie, ale také popkultury. Dokonalí padouši, slizcí gestapáci, hororové obrazy koncentračních táborů, brutální řežby na bitevních polích od Atlantiku po Pacifik, od Evropy přes Afriku po Asii…, ale i bláznivé černé komedie nebo svérázné městské legendy.

ČASOPIS: Pevnost 09/2012

Článek od: Štěpán Jura - 16.09.2012

Žijete ve městě? Vidíte v něm nějaké zvláštní věci? Nadpřirozené věci? Pokud ano, napište do komentářů místo vašeho bydliště, ale pokud ne, můžete si o tom alespoň přečíst v zářijové Pevnosti.

UKÁZKA: Leoš Kyša, Válkotvůrci

Článek od: Jan Pechanec - 25.10.2011

Budou války vyhrávat hráči počítačových her? Je znalost genetiky darem, nebo prok­letím? Je nadřazenost známkou božství? V patnácti Sci-fi povídkách českého novináře a spisovatele Leoše Kyši se to znepokojivými otázkami jen hemží...

LIDÉ: Leoš Kyša

Článek od: Anonym - 21.10.2011

Leoš Kyša se narodil. Dozajista i někdy umře, ale v současné době doufá, že to bude ještě chvíli trvat. Místo, kde se narodil, se jmenuje Bruntál, což, jak gramotní čtenáři vědí, je ztracené město kdesi v oblasti jesenických hor, v němž se narodil také jiný spisovatel sci-fi, František Kotleta.

PR+WEB: R(e)voluce na knižním trhu začíná!

Článek od: Anonym - 20.10.2011

S radostí zasloužilých knihomolů a vášnivých čtenářů oznamujeme příchod jednoho z prvních ryze elektronických vydavatelství: freetim(e)publishing. Zaměřujeme se na zajímavé tituly, které ve Vaší domácí knihovně určitě nenajdete. Ptáte se proč?

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - L. Kyša