RECENZE: Stanisław Lem, Příběhy pilota Pirxe

Článek od: Monika Hrňová - 18.06.2018

Objevování vesmírných dálek je lákavé a spisovatelsky vděčné téma. Dalo by se očekávát, že v dnešní době intenzivního technického pokroku ztratí žánrová klasika, která u nás vyšla poprvé v roce 1978, své kouzlo a bude mladší generaci připadat zastaralá a mimo mísu. Ovšem Příběhy pilota Pirxe dokazují, že pokud autor umí skvěle psát a dát vyprávění etický a filozofický přesah, dokáže zaujmout i moderního čtenáře.

RECENZE: Andrzej Pilipiuk, Kroniky Jakuba Vandrovce

Článek od: Jan Žlebek - 25.03.2013

Každá legenda má svůj počátek. A sláva největšího z vojslavických rodáků se začala psát jedenáct let nazpátek právě na stránkách Kronik Jakuba Vandrovce. Nechce se mi věřit, že byste tuto celebritu vymítačské profese, Jamese Bonda v zalátaných gumákách a ztělesnění génia loci malebného polského venkova neznali. Nicméně... Pakliže jste strávili posledních patnáct let v kómatu vyvolaném přílišnou konzumací pálenky vlastní výroby či někde zalezlí ve vaultu v očekávání nadcházející apokalypsy, zasloužíte si trochu osvícení.

PR+LITERATURA: Andrzej Pilipiuk: Kroniky Jakuba Vandrovce

Článek od: Jan Žlebek - 18.02.2013

Konečně! Je tady!
Etanolový démon z postsocialistického Polska se vrací. První z příběhů génia škrtících smyček z brzdných lanek a virtuóza exorcismů čpících samohonkou přichází v novém vydání s nestárnoucí kvalitou. Ponořte se do dobrodružství charismatického vymítače-amatéra a poznejte kořeny legendy jménem Vandrovec. Jakub Vandrovec.

RECENZE: Andrzej Pilipiuk, Upír z činžáku

Článek od: elho_cid - 09.08.2012

Upír z činžáku je parodie, takže je třeba držet se kánonu. Jen tak je opravu možné si ze zubatců dělat legraci. Manka je tedy upírka s plnou parádou. Její nemrtvé tělo je imunní vůči skoro všem zraněním, ale nesnáší česnek, stříbro a kříže. Upíři z činžáku nejsou vidět v zrcadlech a nelze je vyfotografovat.

RECENZE: Andrzej Sapkowski, Čas opovržení

Článek od: Štěpán Jura - 30.07.2011

Svět zachvátily plameny běsnící války. Zaklínač i Lvíče z Cintry se stali objektem vysoké politické hry, která může zabít nejen je, ale také všechny, kdo jsou jim blízcí. Ostatně, věštba přece tvrdí, že princezně kráčí v patách smrt...

RECENZE: Andrzej Pilipiuk, Vezmi černou slepici

Článek od: Jan Žlebek - 14.07.2011

Disclaimer: Dále uvedený text obsahuje řadu hrubých dezinterpretací a lživých výroků, jejichž cílem je v žoldu světového imperialismu poškodit Polskou lidovou republiku, komunistickou stranu a samotný venkov. Všechny uvedené postavy jsou fiktivní a jejich podobnost se skutečnými osobami je čistě náhodná. Během psaní textu nebylo ublíženo žádnému zvířeti a kupodivu nebyla vypita žádná samohonka.

RECENZE: Jakub Ćwiek, Lhář

Článek od: elho_cid - 20.06.2011

Vážení čtenáři polské fantasy a milovníci Jakuba Cwieka. Přinášíme Vám absolutně objektivní recenzi, která se nemusí ztotožňovat s Vaším přesvědčením o kvalitách knihy. Pokud s recenzí nesouhlasíte, doporučujeme Vám přečíst si jinou objektivní kritiku zde.

RECENZE: Andrzej Sapkowski, Krev elfů

Článek od: Štěpán Jura - 13.06.2011

Zaklínač Geralt z Rivie. Jméno, které snad ani nemá smysl v Česku představovat. Sapwkowskiho pětidílná sága o zaklínači spolu se dvěma knihami povídek má u nás hromadu fanoušků, kteří po dlouhém čekání  mohou konečně jásat. Po sedmi letech se dočkala nového vydání i brožovaná verze dříve beznadějně vyprodaného prvního dílu zaklínačské ságy.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Polská fantastika