RECENZE: Octavia E. Butlerová, Podobenství o rozsévači

Článek od: Eylonwai - 27.08.2021

O tom, jak je ten svět strašlivý, vypovídá nejlépe asi to, že svoje vlastní náboženství si muselo stvořit patnáctileté dítě…

…což není tak úplně přesné, protože Lauren v patnácti už dávno není dítětem. Jak by mohla, ve světě, ve kterém žije? S hrůzami, které vídá každý den? Narodila se v roce 2009 a musela dospět, protože jinak by nepřežila. A to je na tom ještě dobře, je součástí rodiny ze „střední vrstvy“, která nemusí vyloženě krást, má vlastní dům a čtvrť obehnanou zdí. Což se pochopitelně brzy změní – v tomhle světě nic jako stálost, zajištění a jasná budoucnost neexistuje. A špatná zpráva je, že se velmi podobá tomu našemu.

Poprvé vyšlo Podobenství o rozsévači v roce 1993. Butlerová vypráví příběh mladé „prorokyně“, která se na rozdíl od ostatních odmítá nechat vláčet proudem a je rozhodnutá něco změnit. Protože o to jde – bůh je změna. A „věřící“ nejsou pasivní oběti jeho vůle, naopak – to oni ho formují a tvoří. Nečinnost a čekání na boží soud je cesta do záhuby. Lauren nehodlá jen tak sedět u cesty a třást se o vlastní život, koná a rozhoduje sama za sebe. To je patrně jediný způsob, jak v tomhle světě něčeho dosáhnout.

Ne, žádná instantní katastrofa. Žádní nemrtví, popílkem pokrytá země ani jaderný výbuch. Místo toho rozpad společnosti, války, klimatická krize, drogy. Takové na první pohled běžné záležitosti. A až na pár výjimek naprosto uvěřitelné. Přesto je to děsivá vize, kterou Butlerová popisuje tak, že vám z toho nebude úplně dobře. Proč? Protože už neexistuje nic, na co by se dalo spolehnout; žádná záchrana, žádný jasný cíl, žádné vytoužené světlo na konci tunelu. Což si Lauren navzdory svému mládí velice dobře uvědomuje a – snad díky svému mládí – je ochotná něco s tím dělat. Spolehnout se sama na sebe a na svou schopnost tvrdě dřít.

A to je velmi sympatické; je to něco, s čím bychom se my měli ztotožnit. Butlerová je dodnes velmi relevantní autorka – nebo spíš s postupujícími léty ještě nabírá na relevantnosti. Lehké čtení to zrovna není, je třeba u něj přemýšlet a co chvíli se oklepávat z nepříjemného mrazení po zádech. Ale je tam naděje, kupodivu opravdu ano – nenápadně se vine příběhem v podobě jakéhosi až lidumilství, antropocentrismu, překvapivého optimismu a výrazné slabosti pro děti. A to je to jediné, co mě na celé knize skutečně zklamalo.

Možná je to odstupem téměř tří dekád – Butlerová si přeci jenom při zasazování příběhu do roku 2024 mohla říkat, že jde o „nepříliš blízkou budoucnost“, čemuž se my můžeme leda tak pousmát –, možná tím bytostným americkým přístupem vidět na všem něco dobrého, který je u nás o dost vzácnější, možná osobním založením. Z dnešního pohledu mi přijde vyloženě protivné upřednostňovat lidi jako druh, bazírovat na jejich přežití a vidět v dětech budoucnost. Mám pocit, že minimálně v tomhle se obecná společenská nálada výrazně změnila.

Bez ohledu na jakékoli „ale“ je Podobenství o rozsévači velmi palčivá, nepříjemná, bolestivá, výborně napsaná a geniální kniha. Co víc k tomu dodat – prostě si to přečtěte.

Octavia E. Butlerová, Podobenství o rozsévači
Překladatel: Petr Kotrle
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2021
Stran: 356
Cena: 448 Kč

 

Komentáře

Cituji z recenze:  "Z dnešního pohledu mi přijde vyloženě protivné upřednostňovat lidi jako druh, bazírovat na jejich přežití a vidět v dětech budoucnost. Mám pocit, že minimálně v tomhle se obecná společenská nálada výrazně změnila."

Autorka recenze zjevně objevila zdravý nihilismus. Jen s potěšením konstatuji, že ona míra "obecné společenské nálady" zřejmě stále není dostatečně obecná - v mé společenské bublině je dokonce až tak nějak zastarale konzervativní. Lidé si v ní stále myslejí, že v dětech je budoucnost lidstva a že vymyslet barák s tekoucí vodou a vytápěním, využít oheň či objevit penicilin nebyl zase tak úplně špatnej nápad, medvědi prominou (měli být rychlejší).

Nálepku vzal čert, tu tam ani nehledejte. Ostatně, já si nihilisty stejně představuji jako partu nepraktických únosců v přiléhavých kombinézách s fretkou na vodítku, kazeťákem z něhož duní Autobahn a proklatě silným německým přízvukem.

Spíš jsem doufal, že když už se vyjádříte, zkusíte nabídnout vysvětlení, co že jste to tedy chtěla říct. Já se pak zeptám "A proč to nenapíšete hned?" a vy s vědoucím úsměvem dodáte: "Debata, provokačka, víte jak! Zase jste se chytil!" a já to uzavřu, že se rádo stalo, že se pak ale nemůžete divit, když vás někdo zas vyloží špatně...

Eh, trochu se obávám, že naše kulturní pole se poněkud míjí, takže nad polovinou věcí z vašeho komentáře tak leda můžu zvedat obočí, ale na tom asi moc nesejde :D

Proč bych nabízela vysvětlení? Napsala jsem, co jsem chtěla, nějak jste si to vyložil, to už je zcela na vás :).

Ten obraz nihilistů je z filmu Big Lebowský. Doporučuju. Samozřejmě těžká nadsázka.

Hlavně jste si při svém výkřiku o nálepkách neráčila všimnout, že jste si tu údajnou nálepku ráčila udělit sama. Vás jako osobu jsem ve svém postu nijak nekomentoval.

Jistý půvab Darwinismu spočívá v tom, že jedinci ignorující pud sebezáchovy (jedince, rodu, druhu) ve hře života povětšinou velmi záhy mizí - spolu s genem či ideou, jež je takto utvářela. Jisté nebezpečí spatřuji jen v tom, daří-li se dotyčnému obsadit posty mající vliv na chod společnosti jako celku. Aby pak sebou nebral i ty chudáky, co nemyslí dost progresivně. Ale na rovinu, většinově jde jen o intelektuální pózu, ze které dotyčný nakonec procitne - dá-li Bůh, pak bez následků. Nebo použije nějakou myšlenkovou kličku. Každopádně tak nějak nevěřím, že se lidé podobného ražení při přecházení silnice rozhlédnou jen z ohleduplnosti k řidičům, kteří by v případě srážky měli problém. Že když jsou nemocní, nemyslí spíš na sebe, než na nebohé bakterie, které se přece jen snaží přežít... A když náhodou někdo jim blízký spadne do potoka, jen konstatují, jak jsou jim protivné ty příběhy, v nichž lidé upřednostní zase jenom lidi... třeba před takovým oleandrem...

Takže když si Eylonwai například někde na výletu v horách zlomíš obě nohy, tak nebudeš volat Horskou službu? Chápu to správně?

Na těchto komentářích je nejzajímavější, jak jde o zjevný generační spor. Navíc se mi zdá, že obě strany chtějí vyjádřit názor, ale žádná nechce komunikovat. Pokud tomu rozumím dobře, o přežití jde ve všech případech – člověk neztrácí pud sebezáchovy, Eylonwai by volala horskou službu, kdyby si zlomila obě nohy – o to přece vůbec nejde. Řekl bych, že klíčové sousloví je zde „enviromentální žal“, tedy pocit, že vyčerpáváme zdroje natolik, že děti nemohou být budoucnost, protože uvržením do tohoto světa jim vlastně připravujeme peklo.

Lámání nohou, nihilismus, přežití… to jsou všechno hezké věci. Spíš zde ale přemýšlím, jak se domluvit, jak si porozumět. Protože nevím. Být Eylonwai, na většinu odpovědí bych měl tendenci napsat „ok boomer“. Je to zkratkovité, nic to neřeší a debatu to zcela zabíjí, ale plně bych tomu rozuměl.

Enviromentální žal :-) Z tebe musejí mít doma taky radost! Jinak domluvit se s lidmi, co věří bludům nelze. Lze je ale přehlasovat ve volbách a nedopustit, aby se dostali k moci a to peklo nám všem díky svým prastenym nápadům připravili :-)

Tak černě bych to neviděl. Prostě si lidé musí vybrat, jestli chtějí konzumní společnost (která samozřejmě není dokonalá), nebo posahany socialistickomultikulturni experiment, díky němuž budou nakonec chudí ještě chudší a navíc bez elektřiny a aut :-)

He, he... což jsou vlastně jen jiná slova pro totéž. :-D

Povede-li to konzumní společnost ve stylu "po nás potopa"  do extrému, máme postapo a ty vámi zmiňované experimenty zas snadno vyústí v nějaké pěkné a útulné dystopii. Kdo se nepoučí ze svých chyb, je nucen je stále opakovat...

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

O to ale podle mě Evropě jde. Jenže Nejlépe vysvětlíte chudé Asii a Africe že mají něco dělat když jim zároveň dáte levná a vychytaná řešení jak to dělat a ideálně i motivaci proč. Máme smůlu, prostě s nimi žijeme na stejné planetě a bohužel jsme ti motivovanější a tím pádem úspěšnější. Afrika je momentálně ve stejné pozici jako člověk který je celý život na dávkách ale nám se vyplatí mu radši ty dávky platit dál, než ho jejich sebráním donutit aby nás okradl a zabil :) Je to smutné ale je to tak. A Asie, tam to nevidím zas tak černě, ta nás možná i co se týče ekologie předežene, protože prostě bude muset, jinak se zadusí, jen to bude trvat. 

Pokud zůstaneme u stejného typu života jako teď beze změn se svými uhelnými elektrárnami a benzínem, prostě se jednoho dne dostaneme do situace ze scifi románů kdy

a) Dojdou ty suroviny a my se popereme o zbytek.  
b) Budeme tu mít společnost která bude žít v bordelu sužována přírodními katastrofami, bude makat aby si koupila plechovku vzduchu nebo hodinu pohody v simulátoru a z oběžné dráhy se nám budou smál miliardáří na které budeme makat :)  

Ten green deal taky není úplně vychytané řešení ale aspoň je to plán. Vždycky tu nějaký byl a je třeba ho směrovat, ne odmítat. Něco se nám nelíbí - máme se ozvat a navrhnout alterenativu. Pokud si ale budeme volit kretény a prospěcháře, které nikdo neposlouchá, je to jen náš problém. 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Green deal je nesmysl, který jedine vše zdraží. A když tě chce někdo okrást nebo zabít, tak se musíš bránit, a ne mu platit výpalné. Takhle je to jednoduché, a vše ostatní jsou bludy :-)

Ano musíš se bránit a sejmout ho první, přesně tak to platilo někdy ... no už pár desetiletí, resp stovka let to bude. Problém tohohle řešení je že ne všichni se ubrání, pak musíš dokazovat že ses bránil oprávněně a je s tím prostě opruz pro normální lidi a většinou to odserou všichni jen ne ten zloděj. Proto se zavedlo tohle výpalný. Všichni cítíme že to není správný ale normální lidi to neodsírají jako kdysi. 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Bránit se můžeš, to ti nikdo nebere, zbraň držet můžeš, přiměřená obrana existuje, máme tu volnější pravidla než v některých Amerických státech :) Třeba v Connecticutu musíš mít zbraň v sejfu a prakticky neexistuje zákoný důvod ji vytáhnout. Jen ji díky ústavě máš. TAkže ano, bránit se můžeš ale díky tomuhle mechanismu se bránit ve většině případů nemusíš. A já i když je to MEH mechanismus jsem prostě rád že se moje děti nemusí bát že je někdo přepadne protože nemá co do huby a nechce se mu pracovat.  

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Jsi zjevně v zajetí nějakých trestivych fantazií. Přepadnout tě může někdo i z jiných důvodu, než že má hlad. Pokud by byli všichni zbabělci jako ty, tak dnes celý svět ovládají nacisti. 

Fajn takže řešením je prostě každému dítěti od sedmi let rozdat pistoli a nechat je střílet bezďáky na potkání chápu tě správně :) 

Pleteš si rozumný kompromis a zbabělost. Tohle řešení jsem nevymyslel já, takhle to prostě řeší kapitalismus protože je to pro něj cenově výhodnější než řešit neustálé násilí a krádeže. Fakt že to co tu píšu neni nikde napsané a všichni se jako civilizace tváříme že ti lidé neexistují a že jde o přechodný jev nic nemění na tom že tomu tak je. Sociální systém tu prostě je na to aby pomohl těm co jsou v nouzi a z velké části aby obyčejný člověk co se nechce cestou domů a do práce každý den poprat, nebo žít  v policejním státě měl pokoj a klid. 

Já jsem připraven se bránit ale nevidím k tomu poskytovat zbytečný důvod. Naopak, zbavit se všech problémových jedinců násilně je to tvé nacistické řešení.

Mimochodem -  jak to řeší tady v USA ( Connecticut, Rhode Island, Maine ) kde je ten sociální systém slabší, nebo ho suplují nadace milionářů?  3 body.

1) Na každém rohu je policejní hlídka. Je vidět z jednoho policejního auta na druhé a všude jsou kamery. Ale jako fakt všude. 
2) Věznice jsou přeplněné i za banální přestupky.
3) Po setmění je tu doporučeno nechodit ven pěšky a ideálně ani autem když není vážný důvod a na spoustě míst je to přímo zakázáno - třeba cyklostezky které jdou skrz parky nebo parky samotné. 

Já ti nevím, radši mám ten náš.  

Každopádně myslím že to už jsme od tématu knihy odbočili opravdu hodně :) Nerad bych aby se nám tu z toho staly novinky.  

 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Co mi to tu podsouvas za nesmysly? Jaké děti? Jací bezdomovci? Psal jsi o zlodějích a vrazích. To je úkol pro policii. A nějak nechápu, co je divného na tom, ze je na ulici policejní hlídka nebo kamera? Tys prostě zcela odtržený od reality :-)

Já jsem odtržený? Já popisuju skutečnost jak to momentálně funguje, nic víc, nic míň. Žádné domněnky ale proč to je tak jak to je.   Ty mi říkáš a snažíš se mě přesvědčit aby to bylo jak bys to sám chtěl. O tom ale já tady nerozhoduju. Pokud vyhraje politická strana která to zruší a udělá nám tu divoký západ, fajn, ozbrojím se víc. Ale zatím to prostě funguje jinak. 

Zloději a vrazi - a kdo teda ochrání ty lidi kteří se neumí bránit sami? Třeba ty děti? To každý dostane vlastního policistu? Budou nám tu svážet děti školní autobusy jako v USA aby nemusely chodit samy po ulici? A kdo myslíš že vznikne z lidí kteří dnes žijí léta na dávkách ale nedostali by ani korunu - no agresivní bezdomovci.  Myslíš že to bude levnější než ten sociální systém co máme teď? Takže chápu to tak že ty jsi příznivcem policejního státu? Co na to Jan Tleskač se radši ani neptám :) 

 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Poradek a bezpecnost ma zajistovat policie. Pokud je nekdo jak pises "na davkach" nema obtezovat ostatni, pokud tak cini, stava se zlocincem a policie musi zasahnout.  Co na tom vidis za "policejni stat" je mi zahadou :-)

Jo a mimochodem - ta Asie je znečištěná hlavně proto že jsme tam z Evropy přesunuli většinu průmyslu :) 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Ne my, ale nadnárodní korporace, které se vymkly zpod kontroly států. Asiati je tam odtud můžou klidně vypakovat, já jim bránit nebudu :-)

Ony ale nikdy pod kotrolou států nebyly. Jen se prostě pospojovaly a vyrostly. Všechny začaly v garáži :) 

A proč by to ti asiati dělali? Oni mají jiné požadavky na životní úroveň, je jim jedno když někdo živoří mají tam kapitalističtější kapitalismus než kdekoli jinde, proč si tam ty továrny nenechat. Problém je ten že my evropani jim pak pokrytecky říkáme že tam mají bordel :) 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

To sice chtějí ale ta planeta je naše společná :) Takže to že oni chtějí bordel a špínu znamená že my ji budeme mít taky. Je to jako by soused měl na zahradě barely se zapáchající světélkující tekutinou a hromady pneumatik... taky bys to řešil. 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Ale tak to nás tu nikdo nenutí řekl bych.

Politici doufají že za 15 let se technika posune natolik že prostě budou elektromobilita a obnovitelné zdroje normálně použitelné a firmy do toho tlačí. Všichni víme že když plán nevyjde dají nohu z plynu protože jim jde v první řadě o hlasy a pokud plán nevyjde, budou to hlasy mimořádně nasrané.

 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Promiňte mi, ale nechápu úplně tuto vaši slovní přestřelku.

Podle mého názoru je problém jinde. Jeden je zakuklený v kapitalismu jako takovém - cokoliv se stalo zbožím - dokonce i vznešené cíle. A druhý z toho vyplývá a ničí kultury i životní prostředí. Je to zběsilé přemisťování lidí sem a tam (nejen za zážitky) a vývoz jejich potřeb, kterému se honosně říká turismus a někdy migrace, nebo tak nějak, čímž dochází k multi-kulti mixu s vyprofilovanou tváří nepřítele (a je úplně jedno jakou má barvu pleti, a odkud pochází, jestli z Evropy, Ruska, Číny, nebo USA). Důsledkem toho je neméně zběsilé přemisťování zboží z levných krajů do těch drahých (např. pozorujeme vzestup Číny, která se vrací tam, kde před čtyřmi sty léty byla, která dostala od Rusů, Evropanů i Amíků veškerou technologii za um hromadné a levné výroby, a jede si po svém výtahu ke světovládě - ale té jejich - a až na pár křiklounů to nikoho zase tak moc netankuje, protože zisk).

Co je horší, oni tam chtějí žít jako my (tedy spíš ten umírněný americký sen v mezích mírného pokroku), nám se to nelíbí a tak se sebemrskačsky vymýšlí nějaký new deal (je jedno na co, ropa, spalovací motory, jádro), aby nás to posunulo k nějakému vznešenějšímu cíli. Ale ne tam, nýbrž hlavně tady. A protože kapitalismus, tak to bude drahé a někdo to nakonec stejně zaplatí...

Neřekl bych že se nám to nelíbí, spíš si běžní lidé tak nějak nedokáží představit co to bude znamenat pro nás a politici si to že Čína se bude hlásit o slovo nechtějí připustit. 

Mimochodem z našeho hlediska - scifi fanoušků - je zajímavé kolik v posledních pár letech čína vychrllila scifi filmů a seriálů ve který je prakticky jediná mocnost a záchrana lidstva. Tohle byla dřív doména Američanů. 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Na to ti napíšu jen jedno - někdo tam ty politiky zvolil a byla to většina, jinak by nemohli dělat to co dělají. 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Obávám se, že by zde vzniklo další bojovné vlákno o míře legitimity dotyčných orgánů. 2014 - voleb do EU se v ČR účastnilo 18,2%, 2019 to bylo krásných 28,72%. Volební síla v ČR je 21 poslanců ze 751. Část z nich pak radostně volá po Evropě regionů a je pro každou špatnost, jež ještě víc sníží suverenitu země. Komise a úřad předsedy rady EU je pak především odkladištěm doma neúspěšných politiků, u nichž jediný souhlas je ten, že navrženi jsou stávající politickou reprezentací té které země. V agendě, která je řešena předsedy vlád / prezidenty / ministry té dané země pak sledujeme intenzivní tlak na okleštění té, kde existuje právo veta ve prospěch tzv. Kvalifikované většiny, jež v praxi znamená, že velké státy v případě souběhu zájmů musí přistoupit na daleko méně kompromisů, než státy malé (o dalších motivačních pobídkách nemluvě), jichž se musí nějak dohodnout více. A protože politika "Rozděl a panuj" fungovala vždy, nemá obyvatelstvo menších států zdaleka srovnatelnou sílu, byť se tak systém matematicky tváří (hlas obyvatele ČR v EU parlamentu má fakticky větší váhu než hlas obyvatele SRN - ovšem v konečném účtování na tom stejně nezáleží; v Radě Evropy to však platí téměř výhradně.) Že se nás ty velké země zatím nesnaží válcovat bezvýhradně, ještě neznamená, že nemohou - otázka migračních kvót toho byla důkazem.

Vzhledem k míře zákoných norem, které jsou do našeho právního řádu implementovány shora, lze jistě vést debatu o tom, jaký vliv mají reprezentanti českého voliče na zákonodárství např. Francie či Německa... a jaký Německý volič na zákonodárství naše. Jistě - namítnete, do EU jsme vstoupili dobrovolně - leč od Lisabonu to tatáž EU není.  Sama Lisabonská smlouva pak prošla jen jako klička k evropské ústavě za pomoci opakovaného referenda. A tím se dostávám zpátky k oné legitimitě - když se řeší vodovod v obci, je stanovena tak vysoká účast jako podmínka platnosti, že jen výjimečně je jakékoliv z těchto referend úspěšné. Což je samozřejmě záměr.

U voleb stačí, aby pro sebe hlasovali sami kandidáti.

Aby mi bylo rozuměno, vlastně se snažím jen říct, že technicky jsou slova o "zvolené většině" v podstatě jen prázdnou floskulí. Takovým náhubkem na nespokojence.

Pokud se účastnilo kolem 20% lidí a pak třeba 60% není spokojeno, není to chyba té 80% většiny která se neúčastnila a vlastně nohama odhlasovala že jí EU tak jak je vyhovuje? 

Jinak co se týče EU jako systému - bude vždycky skřípat a nikdy nebude úplně spravedlivý protože státy prostě kopou hlavně za sebe. Tak to vždycky bude. Velké státy mohou přehlasovat ty malé ale pokud by to dělaly často, nic nebrání těm malým zakládat koalice a zválcovat ty velké. Když se jich domluví dost, jde to. Chce to jen vyjednávací shopnosti. Reálně ale prostě chápu Německo nebo Francii že nechtějí mít stejný hlas jako Maďarsko nebo Slovensko či Česko protože prostě zastupují mnohem více obyvatel EU. Takže za mě - všechno to co si tu o EU říkáme a na co nadáváme je jen naše blbost. Pokud bychom vystoupili, stejně budeme muset většinu toho co jde z Bruselu přijmout abychom s ním mohli obchodovat, jen do toho nebudeme moct kecat. Navíc oslabíme odchodem ostatní malé státy - o spojence méně. To že si neumíme nic vyjednat je prostě náš problém a není to problém posledních let ale prakticky problém odvěký :) A ano - můžeme se utěšovat že bychom mohli obchodvat s celým světem podle našich pravidel ale upřímně nemohli, protože bychom byli světu u prdele. 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Z EU se stal zrůdný moloch, kde se nikým nevoleni neomarxiste pokouší vnutit ostatním své bludné představy. Kdo to nevidí, je buď naivní optimista nebo totální ignorant :-)

Šlo mi o tu frázi "Většina si je zvolila". Snažím se poukázat na skutečnost, že tahle věta takto podaná jednoduše neplatí.

Nutnost menších států "více koalovat" ve svém příspěvku vůbec nepopírám. Jen vysvětluji, že právě ta nutnost koalovat je principiálně spojena s větší mírou kompromisu už při sestavování oněch koalic a jejich pevnost je tak jako tak menší. Nemluvě o naprosté heterogenitě zájmů a potřeb malých států jihu, východu, severu i západu EU. A nutnost uchýlit se k těmto kompromisům už principiálně oslabuje přání toho, jenž musí koalovat. Pak následuje kompromis na úrovni celku. Zároveň jsou tyto koalice malých snadno odstřelitelné na tématech, které s problematikou, jež je spojuje, nesouvisejí. V nichž se rozcházejí. Dotyční pak zváží, na kolik je pro ně důležitý princip v otázce jedné, když může od velkých dosáhnout ústupku ve věci druhé. Posledních šest let ten tanec krásně ukazuí staré státy vs V4+Rakousko.

Tvrzení o "nic nebrání malým státům zválcovat ty velké, stačí se jen domluvit" je jednoduše stejná floskule jako "většina si zvolila". Protože ty velké státy mají dost pák na to, aby zlobivé postavily do latě. Ekonomických i politických. Medovými lízátky i ukázanými klacky. A nemusí při tom přesvědčovat onu koalici celou. Někdy jen stačí podpořit jednu dvě "správné" skupiny ve volbách v jednom dvou těch malých státech.

EU před Lisabonskou smlouvou je dokonalý vynález a pro takovou bych hlasoval znovu. Pro EU PO Lisabonské smlouvě nikoliv. A když nad tím tak přemýšlím, po zkušenostech s Lisabonskou smlouvou bych se velmi obával hlasovat i pro EU původní.

Samozřejmě, že s větším právem veta by byla komplikovanější jakákoliv dohoda i ve vnitřní a vnější politice EU. Jenomže opravdu je nutné, aby EU tu vnitřní a vnější politiku dělala? Minimálně tak, jako ji dělá? Možná by právě ta nutnost čelit právu veta vedla k nutnosti skutečně naslouchat i menším. A opravdu řešit jen to, co je v zájmu všech. Míněno jednotlivých suverénních států.

Mimochodem, i argument "na vině nejsou ti, kteří šli volit" je trochu falešný. Protože nemáme možnost záporné volby. Protože můžeme vybírat jen z toho, co nám nabídnou politické strany a hnutí. Protože ty politické strany a hnutí se pak stejně rozplynou v moří frakcí europarlamentu. A jak jsem zdůrazňoval - pokud existuje nejnižší povinné kvórum, aby byly volby uznány za platné v případě obecného referenda ve věcích místních a z hlediska státu i EU jako celku bezvýznamných, zatraceně by mělo platit i ve věcích kde se rozhoduje o těch věcích velkých.

Můžeme vést debatu o tom, co nízká volební účast ve volbách (jakýchkoliv) fakticky znamená. Rozhodně nemyslím, že vyjadřuje pocit "Hoši, děláte to dobře, jen tak dál, vidím, že mě k tomu už vlastně ani nepotřebujete."

To, čeho jsme jednoduše svědky, je jednoduché divide et impora a vyprázdnění a formalizace toho, čemu se demokracie říká. Stále více mám pocit, že jde jen o alibi pro velké kluky, co se spolu baví. Pouhé šidítko pro davy. Ale OK, dokáži s tím žít a není mi patnáct, abych vnímal jenom černou a bílou. Abych nechápal, jak funguje svět a politika.

V podstatě mi jde opravdu jen o to, že argumentovat hesly "většina si zvolila" a "tak ať se malí spojí a zválcují ty velké" jsou krásná, ale reálně jen prázdná slova nehodná nás všech na tomto fóru.

 

To je od politiků velmi optimistické. Problém je v tom, že ve využívání současných technologií jsme těsně pod stropem jejich využitelnosti, žádný zásadní skok v technice tady nebude. Jedinou záchranou by byl objev úplně nových technologií na jiném základě. Mimochodem, tohle jsem slyšel na přednášce o elektrotechnice krásné čtvrt století zpět, a zatím jsem nenarazil na nic, co by toto tvrzení přednášejícího vyvracelo. Víc se k tomu vyjadřovat nehodlám.

A ten "strop" máte odkud, nebo to co bude nebo nebude? Se "současnými technologiemi" vydržíme ještě pěkně dlouho, i kdyby se dál nerozvíjely (což se nestane, věda a technika nemá hranice). Problém nejsou současné technologie, problém je to, že země třetího světa často fungují na technologiích středověkých, tedy zoufale neefektivních. Proto tam také dochází k masivní devastaci. 

Mimochodem o CRISPR/CAS9 jste už slyšel?

Nechápejte mě špatně, já rozvoj vědy a techniky podporuji, nicmémě zrovna v energetice nevidím žádný větší průlom. S akumulací el. energie se nemáme kam hnout a rentabilní fůzní reaktor je stále v nedohlednu. Dvacet let je na něj ještě hodně otimistických. Elektrotechnika? Miniaturizujeme - fajn, ale pořád si v podstatě hrajeme s polovodiči. Superpočítače na bázi polaritonů jsou krásná představa, ale zatím bohužel jen představa. Ale jestli o něčem víte, hoďte mi to, vytáhnete mne z deprese.

Za mě ale zvyšujeme efektivitu a snižujeme spotřebu - ano, sluneční panely jsou stejná technologie jako dřív ale mnohem flektsibilnější a levnější. Lednička dnes a před 20 lety se nedá z hlediska odběru proudu srovnat. Počítače když neberu ty herní žerou prakticky jako mobilní telefony (když si vzpomenu jak jsem se kolem roku 2000 nastěhoval k babičce a jim díky mému počítači stoupla spotřeba elektřiny prakticky dvojnásob...) a takhle je to se vším. Otecko má poměrně velkej barák se stodolou a panely a tepelné čerpadlo mu umožňuje být prakticky neutrální co se spotřeby týče a to není motivovaný ekologií ale penězi, na ekologii z vysoka  :)  

 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Jestliže používá solární panely, tak vzhledem k jejich naprosto neekologické výrobě a likvidaci (s jejich recyklací si nevíme rady) ekologické samozřejmě nejsou, ale raději se tváříme, že ano. Na druhou stranu pro nás prepery jsou do ostrovních systémů zatím nezbytné ;-)

Já si samozřejmě  - narozdíl od ekofašos - uvědomuji pokrok, jaký se ve spotřebě (a tím i ekologii) udělal za posledních třicet let, jenže je tu jenže. Bavíme se tu v celoevropském měřítku a tam nás tepelná čerpadla, soláry ani palivové články (kterých jsem jinak velký fanda) nespasí. Připomenu, že Německo bylo za jeden pouhý měsíc třikrát na hraně blackoutu. A to ještě neodstavili všechny jaderné elektrárny - na což se ekologicky (hahaha) chystají. Klimatické plány na Green Deal jsou v současnosti mimo realitu. Na tohle prostě nemáme technologie a v dohledné době je ani mít nebudeme, pokud se nestane zázrak. Například u experimentálního fůzního reaktoru (tokamak) v projektu ITER se počítá se spuštěním v roce 2026. Plný provoz za deset let po spuštění. A vezměte do úvahy, že se jedná prototyp. Čína už umělé slunce spustila, ale jejich odhad, kdy budou schopni dodávat elektřinu do sítě je rok 2050.

 Zkrátka, když do řiti, tak radostně a s písní na rtech.

 Na druhou stranu, v tom okamžiku se ukáže, jak byla investice vašeho pana otce prozíravá. Maznej chlap.

Stránky

Přidat komentář