LITERATURA: TOP 10 nejlepších knih & komiksů roku 2013 podle Davida P. Stefanoviče

Článek od: David P. Stefanovič - 27.12.2013

5. China Miéville: Kolejmoří

Miéville prostě umí a i kdyby napsal receptář svých prima nápadů, do TOPky za poslední rok se vždycky dostane. Kolejmoří je po Un Lun Dun druhým odklonem k literatuře pro mládež, takže neaspiruje na ty nejvyšší pozice, jak to dělají autorovy „dospělé“ romány, nechybí mu ale ani obrovská dávka klukovského dobrodružství, ani další z Miévillových oblíbených jazykových her. V závěru se bohužel zvrhává do hodně silné levičácké propagandy, na což jsme sice u tohoto holohlavého trockisty zvyklí, ale u „mládežnické“ knihy to působí jako pěst na oko.

4. Juraj Červenák: Chřestýš Callahan

Tahle země není pro intelektuály. Strýko Ďuro míchá Mayovy hrdiny s Wyattem Earpem a jako koření mezi ně hází přesně takového správňácky bezskrupulózního hrdinu, jakého si vždycky přejeme v knize potkat. Příběhy jsou jednoduché jak facka, na nic si nehrají a náramně baví. Bonusem je, že můžete knihu použít jako zasvěceného průvodce po zbraních na Divokém západě. To samé je jedinou nevýhodou: občas se Červenák v nadšených popisech všemožných zbraňových mechanismů trochu zapomíná.

3. Lívia Hlavačková: Gwind: Nezabiješ?

Debut, na který jsme čekali déle, než nám bylo milé, ale na který se čekat rozhodně vyplatilo. Léta přepisování a ladění jsou na knize poznat a autorka nám tak hned napoprvé servíruje báječně vybroušené čtivo. I v tomto případě jde o příjemnou oddechovkou bez ambic hrát si na vysokou literaturu. V její kategorii ale téměř nemůžete chtít víc. Buduje se tu velmi zajímavý svět, který bude radost dále navštěvovat a ze všeho nejdůležitější je, že postavy jsou od začátku až do konce sympatické až na půdu a člověk se do nich může opravdu vžít. A to se dnes bohužel jen tak nevidí.

2. Neil Gaiman: Oceán na konci uličky

Gaiman to má podobně jako Miéville. Ať vyplodí cokoli, do TOPky se dostane. Na další jeho „velký román“ si musíme ještě počkat (a kdo ví, zda se vůbec ještě někdy dočkáme), ale Oceán je velmi příjemná jednohubka. Určitě to není kniha pro děti, jak tvrdil její marketing. Ale je to kniha, která zprostředkovává dětský pohled na svět s takovou přesvědčivou naléhavostí, s jakou to umí ta nejlepší díla Stephena Kinga. A to je veliká vzácnost.

1. Orson Scott Card: Enderova hra

Absolutní vítězem je pro mě kniha, kterou sice nelze označit za letošní, ale jejíž znovu-vydání zdaleka zastínilo všechny ostatní. Od první do poslední stránky geniální text lze bez uzardění označit za povinnost pro každého, kdo k němu ještě nepřičichl.

 

TOP komiksy 2013

5. Brian Azzarello: Hellblazer 5 + 6

S velkou parádou do nás Crew letos naprala konec Constantinovy americké odysey a napříště si ji tak můžeme vychutnávat znovu v celku. Všechno hoří, všechno bolí a svět je na těchto stránkách prostě v pořádku.

4. Frank Miller: Darebák

Předzvěst Matrixu, výsměch ekologickým agitkám, či hluboké zamyšlení nad lidskou svobodou, sci-fi o náckovských zombie-robotech, kuřácká propaganda, nebo prostě bezuzdná legrace z toho všeho, kolorovaná černými tóny. Millerův Darebák je krátký, ale vydatný. Dobrou chuť!

3. Warren Ellis: Planetary 2

Tahle série nabírá pořádně na otáčkách. Dekonstrukce 20. století sci-fi optikou je opravdovou odměnou pro každého, kdo to s tímhle žánrem myslí vážně.

2. Darwyn Cooke: Před strážci: Minutemani

Tenhle před-návrat se vydařil nad všechna očekávání. Minutemani opouští sociální kritiku Strážců a soustředí se na psychologicko-akční superhrdinskou týmovku. Na tomto svém písečku si vedou na výbornou a mohou se hrdě postavit po bok svého předchůdce. Součástí knihy je také příběh Hedvábného přízraku, ale to pomineme: bohužel nevydrží v paměti déle než vzpomínka na včerejší oběd.

1.  Allan Moore: Bažináč 5 + 6

Kromě Azzarellova Hellblazera se letos v Čechách uzavřel také příběh, který anglického mága zrodil: Moorův run v Bažináčovi. Že se jedná o jeden z nejkošatějších, nejpropracovanějších příběhů moderního komiksu, se dá při pohledu na autorovo jméno očekávat. Z podhoubí DC, ve kterém Moore udělal pořádný průvan, vykvetlo dílo s mnoha přesahy a odkazy na klasickou literaturu, popkulturu i filozofii.

Bonus: Marjane Satrapi: Persepolis 

Opět kniha, která byla letos znovu-vydána, a která by se mohla s přehledem umístit v čele peletonu. Pokud jste nečetli, nespoléhejte jen na film a rozhodně dejte téhle velké generační výpovědi šanci.

Přidat komentář