KOMIKS: Stark - Cooke, Parker: Lovec

Článek od: Martin Stručovský - 25.07.2016

Donald E. Westlake není jméno pro českého čtenáře jistě zcela neznámé. Na českém trhu se proslavil především díky knihám o lupiči Dortmunderovi, které se čtenářům jistě vepsaly do paměti také pro Danglarovy obálky. Zmiňme také, že minulý rok udělalo nakladatelství Grada reprint první knihy Jak neuloupit smaragd (což je z celé série u nás asi nejprofláknutější díl), ale také vydalo poprvé Pozdvižení v klášteře a Zpackanou smůlu. Sice to trvalo jen třicet jedna a čtyřicet jedna let, ale ty knihy tu jsou. Ovšem Westlake byl chameleon a také muž mnoha jmen. Jedním z nich byl i Richard Stark.

Richard Stark byl mnohem víc, než Westlakeův pseudonym. Byl jeho alter egem (a snad to nemělo takové následky, o nichž píše Stephen King v románu Temná půle). Temnějším a o dost drsnějším alter egem. A slova drsnější a temnější podtrhuji a doplňuji o tři vykřičníky.

Stark stejně jako Westlake si vymyslel svého zločince, kterému zasvětil jednu konkrétní sérii o dvaceti pěti knihách. Ano, čtete správně. Knih vyšlo skutečně dvacet pět. Bohužel Stark neměl tolik štěstí jako Westlake a z jeho mohutné série o Parkerovi vyšly v češtině pouze dvě knihy. V roce 1999 to shodou okolností byla hned ta první nazvaná Oplata, v roce 2008 (ano, tak pozdě) se tu Parkera snažili nakopnout znovu. A dost nešťastně, protože například místo druhého anebo třetího dílu vyšel díl s číslem sedmnáct. Ne že by zrovna v tomhle případě záleželo na pořadí, ale přeskočit šestnáct knížek je prostě šokující. Vydání Návratu (tak se sedmnáctý díl jmenuje) nedoprovázely ohňostroje ani fanfáry. Možná za to mohla nic neříkající obálka. Možná za to mohla přicházející vlna severské krimi (koneckonců v roce 2008 vyšli Muži, kteří nenávidí ženy), která přebila zájem o americkou drsnou školu.

Anebo za to může sám hlavní hrdina. Protože a to si přiznejme hned na začátek – Parker není zrovna člověk, s kterým byste si sedli na panáka. Není to sympatický tlouštík jako Poirot ani to není Marlowe, co ironicky glosuje svět a přitom si pochutnává na služební whisky. Parker je profesionální zloděj. A navíc je ostrý jako žiletka. Žije podle svých vlastních stanovených pravidel, nemá přátele, ani rodinu. Zajímá se jen o sebe, získání peněz. A aby ho nedostali policajti. Jí a pije, jen když musí, emoce jsou mu cizí. A navíc je tak trochu parchant, a když ho někdo podrazí, tak je schopný jít i přes mrtvoly. Způsobem života tak připomíná staré Sparťany.

Parker: Lovec je komiksovou adaptací prvního Starkova románu. Začíná tím, že New Yorkem kráčí muž. Má kamennou tvář, mráz a oheň z něj sálá na všechny strany. A vy je cítíte – Cookeova cartoonova kresba na vás bez problémů mráz a oheň přenáší. A takhle je to prvních několik stran. Netušíte, co se děje. Co je to za muže, o co mu jde, ani co se bude na následujících stranách odehrávat (pokud jste si četli anotaci, pak samozřejmě dávno víte a nevstupujete do příběhu jako nepopsaná deska). Jak stránky přibývají, zjistíte, co je tenhle hromotluk zač a taky se dozvíte, že hledá Mala Resnicka, který ho podrazil a ukradl mu jeho podíl z loupeže.

První díl Parkera je tak vlastně přímočará pulpová zábava o až archetypální cestě za pomstou a získání ukradené kořisti. Stark, potažmo Cooke, nezatížil děj žádnou komplikovaností a zašmodrchaností, neobtěžoval se žádnými dějovými zákruty. Autoři jdou až na dřeň a žádné slovo v textu není navíc. Cookeova neobvyklá cartoonova kresba dotváří Starkovou dokonalou atmosféru. Ženy jsou tak krásné, že byste si je nechali nejradši namalovat na stěnu obývacího pokoje a Cooke zachycuje všechen strach, který z Parkera vedlejší postavy mají.

Parker: Lovec je krystalicky čistý noir. Je tu hrdina, který vám přijde nemorální, ale on sám sebe tak nevnímá. Naopak – má svoje pravidla a ta neporušuje. A nic jiného ho nezajímá. Máte tu hajzlíka se zálibou v trochu tvrdším sexu, který se bojí o svůj život a bandu zločinců, jejichž impérium může být snadno rozvráceno.

Ovšem Lovce nedělá úžasným pouze drsný a nekompromisní příběh. Nakladatelství Crew naplno vyznalo svou lásku Parkerovi i Starkovi. Překladu se ujal Štěpán Kopřiva, jenž vzdal autorovi hold už povídkou Den, kdy zemřel Richard Stark. Komiks je vytištěn na žlutém papíru, což mu dodává pulpovou patinu. Má pevnou vazbu a přebal, pod kterým najdete Parkerovou siluetu. Prostě váš smysl pro estetično při čtení bude vrnět blahem. 

O Parkerovi a úžasnosti Lovce by se dalo napsat ještě mnohé. Vy však vězte, že pokud máte rádi Criminal nebo Skalpy, neměl by vám Parker: Lovec chybět ve vaší soukromé knihovně. Máte totiž možnost poznat jednoho z tatínků noirového žánru. A navíc v bombastické úpravě. Prostě nabídka, kterou nelze odmítnout.

Galerii si můžete prohlédnout zde

Richard Stark - Darwyn Cooke
Parker: Lovec

Překladatel: Štěpán Kopřiva
Nakladatel: Crew 
Počet stran: 144
Provedení: Hardback
Cena: 479 Kč
 

 

Komentáře

Nejsem žádný sběratel komiksů, doma jich mám tolik, že by se daly spočítat na prstech jedné ruky, ale tenhle skvost jsem si nemohl nechat ujít, protože mám Starkův/Westlakeho styl a tenhle Cookův komiks až na malé detaily věrně kopíruje děj románu. Cookovu kresbu hodnotím taky na jedničku, úžasně vystihuje atmosféru šedesátých let v kterých se příběh odehrává. Pokud Crew vydá i další tři pokračování Parkera, tak si je určitě koupím.

Přidat komentář